Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2022

Οι υβριδικές απειλές, οι κύκλοι και ο Θεοδωρικάκος - Το υπερόπλο Lloyd's στη μάχη των κυρώσεων

Οι υβριδικές απειλές, οι κύκλοι και ο Θεοδωρικάκος - Το υπερόπλο Lloyds στη μάχη των κυρώσεων

ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά μια κίνηση με σημασία έγινε σε συντονισμό Βρετανίας και ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συντονισμένη απαγόρευση της ασφάλισης πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αποκλείοντας τη Μόσχα από τη ζωτικής σημασίας ασφαλιστική αγορά των Lloyd's του Λονδίνου και περιορίζοντας δραστικά την ικανότητά της να εξάγει αργό.

Η Lloyd's είναι η καρδιά της ναυτιλιακής ασφαλιστικής βιομηχανίας για αιώνες και η παρεμπόδιση των μελών της από την ασφάλιση ρωσικών φορτίων πετρελαίου θα αυξήσει την πίεση, εκτιμούν παρατηρητές.

Η απαγόρευση ασφάλισης αποτελεί μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που στοχεύει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν σε εμπάργκο στις περισσότερες αποστολές πετρελαίου της Ρωσίας αργά τη Δευτέρα, αλλά η εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αυτή που ξεκλείδωσε την απαγόρευση ασφάλισης.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις νιώθουν πιο ασφαλείς να μπουν υπό τη… σκέπη ενός οργανωμένου marketplace από το να ανοίξουν δικό τους eshop. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 24% όσων έχουν σήμερα eshop, μόνο το 17% έχει δικό του, ενώ το 7% έχει επιλέξει να έχει ηλεκτρονική παρουσία μέσω κάποιου marketplace.

Αυτό δείχνει ότι ακόμα και αν η πανδημία πίεσε για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών, εξαιτίας του λουκέτου των καταστημάτων για πολλούς μήνες, το 66% των μικρών επιχειρήσεων δεν μπήκε στο παιχνίδι των ηλεκτρονικών αγορών.

Δύο τα συμπεράσματα από τα παραπάνω: Όπως φαίνεται, από την εκτόξευση των ηλεκτρονικών αγορών ωφελήθηκε μόνο το ένα τέταρτο των μικρομεσαίων, ενώ τα μεγάλα marketplaces «τρώνε» τα eshops.

 

ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: Μετά τους προχθεσινούς «κύκλους» του υπουργείου Άμυνας που διέψευσαν… κύκλους του ιδίου υπουργείου για τα περί κινδύνου ασύμμετρων απειλών στα νησιά και στον Έβρο, σειρά είχε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να επαναφέρει το θέμα.

Στο περιθώριο συνεδρίασης της Βουλής, λοιπόν, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αστυνομία και ο Στρατός βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθούν σε ένα σενάριο ασύμμετρης απειλής και ότι ο ίδιος έχει κάνει τις σχετικές συζητήσεις με τους αρμοδίους. Αναφερόταν στον Έβρο δε, καθώς μόλις είχε επιστρέψει από την εκεί επίσκεψή του και δεν επεκτάθηκε στα νησιά.

Θυμίζουμε ότι οι πρώτοι «κύκλοι» του Πενταγώνου (που διαψεύστηκαν... από τους δεύτερους «κύκλους») διέρρευσαν προχθές τον «φόβο» ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά ή στον Έβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση.

Αν εξαιρέσουμε την αναφορά στα «νησιά», η εν λόγω διαρροή δεν διέφερε από τη διαβεβαίωση Θεοδωρικάκου. Η οποία, πάντως, δεν έτυχε διάψευσης από «κύκλους» της Κατεχάκη, κατά τα πρότυπα του Πενταγώνου…

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ελληνικό άρωμα είχαν οι χθεσινές εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, καθώς ανακοινώθηκε επισήμως η υποψηφιότητα του Θανάση Μπακόλα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.

Η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα, προκειμένου να επισημοποιηθεί η ανάδειξή του στην κορυφή της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Μέχρι τώρα, ο Θανάσης Μπακόλας ήταν ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ευρωπαϊκά θέματα με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου θα παραμείνει, από ένα άλλο, όμως, ιδιαίτερα αναβαθμισμένο πόστο.

Θεωρείται εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια, πριν καν αυτός εκλεγεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήταν δίπλα του και στη θητεία του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v