Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2022

Παγκρήτια: O Σάλλας και το τελικό «ορόσημο» - Ηρακλής: Πήραν... πρωτόκολλο ΕΤΕ & Πειραιώς - Οι δύο αναγνώσεις για τη ΛΥΚ

Παγκρήτια: O Σάλλας και το τελικό «ορόσημο» - Ηρακλής: Πήραν... πρωτόκολλο ΕΤΕ & Πειραιώς - Οι δύο αναγνώσεις για τη ΛΥΚ

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: H κίνηση οχημάτων στο α’ εξάμηνο του 2022 όσο και στο αμέσως επόμενο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έχει επανέλθει στα επίπεδα κυκλοφορίας προ πανδημίας Covid-19, αναφέρει η διοίκηση της Αβαξ στις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου.

Οι διελεύσεις ανήλθαν σε περίπου 230.000 σε μέση ημερήσια βάση, παρά την αναστολή της λειτουργίας των διοδίων για αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο 2022, λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς και του εγκλωβισμού.

 

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ: Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η ενεργοποίηση των e-κληρονομιών, της διεκπεραίωσης δηλαδή και των αρχικών δηλώσεων κληρονομιάς μέσα από την πλατφόρμα MyProperty από το γραφείο των συμβολαιογράφων.

Αύριο, έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των συμβολαιογράφων από την ΑΑΔΕ για το νέο εργαλείο και εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, άμεσα ξεκινούν και οι e-κληρονομιές, τουλάχιστον για τις αρχικές δηλώσεις.

Για τις τροποποιητικές, λίγη υπομονή ακόμα.

 

ΗΡΑΚΛΗΣ: Εθνική και Πειραιώς έλαβαν πρωτόκολλο για τις τιτλοποιήσεις Sunrise ΙΙΙ και Frontier II. Επομένως, δεν τις επηρεάζει η λήξη του προγράμματος εγγυοδοσίας. 

Τώρα «τρέχουν» τις τροποποιήσεις των τιτλοποιήσεων, προκειμένου να πληρούν τουλάχιστον τα δύο από τα τρία τεστ της Eurostat και οι συγκεκριμένες κρατικές εγγυήσεις να μη διατρέχουν τον κίνδυνο να συνυπολογιστούν στο χρέος.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: «Αργά (σ.σ. χθες) το βράδυ ή νωρίς (σ.σ. σήμερα) το πρωί», θα λάμβανε η πλευρά Σάλλα τις αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, στο σκέλος των παλαιών μετόχων.

Όπως σημείωναν πηγές της στήλης, στο στρατόπεδο του Μιχάλη Σάλλα επικρατεί προβληματισμός για τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος και τις παρεμβάσεις που της αποδίδονται. Με απλά λόγια, ο έμπειρος τραπεζίτης δεν προτίθεται να είναι βασικός μέτοχος μιας τράπεζας και να αντιμετωπίζει προβλήματα εκπροσώπησης στη διοίκησή της, κάτι που θα τον καθιστούσε, όπως λέει το περιβάλλον του, «κύριο μεν, αλλά… παθητικό μέτοχο».

Προφανώς λοιπόν η συμμετοχή του σε αυτή τη φάση, μόνο σίγουρη δεν είναι. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η αύξηση θα κρατήσει έως την 27η Οκτωβρίου, το «ορόσημο» για την είσοδο νέων μετόχων (και τη διάθεση αδιάθετων μετοχών), one way or another, που λένε και οι Αγγλοσάξονες, η υπόθεση δεν πρόκειται να λήξει έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

INTERLIFE: Με ψυχρό τρόπο υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ασφαλιστικής, με τη μετοχή να συνεχίζει την πτωτική πορεία που ακολουθεί μετά το φετινό μέγιστο του Φεβρουαρίου (4,90 ευρώ).

Αλήθεια είναι ότι κανείς δεν αισθάνεται άνετα, όταν βλέπει στις λογιστικές καταστάσεις τα περυσινά κέρδη των 13,1 εκατ. ευρώ να μετατρέπονται σε ζημία 12,57 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ’ ό,τι φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Πρώτον, η εισηγμένη εταιρεία αύξησε κατά το πρώτο εξάμηνο την παραγωγή της από τα 31,6 στα 34,9 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι διευρύνει τον όγκο των εργασιών της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μεσομακροπρόθεσμα.

Δεύτερον, όπως συμβαίνει πάντα, τα αποτελέσματα μιας ασφαλιστικής εταιρείας επηρεάζονται τόσο από το λειτουργικό της κομμάτι όσο και από αυτό των επενδύσεων. Έτσι, με δεδομένο ότι η ζημία διαμορφώθηκε στα 12,57 εκατ. και το αποτέλεσμα χαρτοφυλακίου στα -18,89 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι η Interlife συνέχισε να σημειώνει σημαντική λειτουργική κερδοφορία και μέσα στο πρώτο μισό του 2022.

Και τρίτον, όταν μέχρι πέρυσι η αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ήταν πολύ χαμηλότερη από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της, αυτό οφειλόταν στους φόβους της αγοράς πως κατά καιρούς τα επενδυτικά κέρδη μετατρέπονται σε απώλειες, όπως συμβαίνει άλλωστε από την αρχή του χρόνου έως σήμερα. Δηλαδή, ένα ενδεχόμενο υποαξιών χαρτοφυλακίου είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πάντως, με βάση τα ίδια κεφάλαια της 30ής Ιουνίου του 2022 (107,15 εκατ. ευρώ), ο δείκτης P/BV της μετοχής εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος της μονάδας.

 

INFORM ΛΥΚΟΣ: Διπλή είναι η ανάγνωση της χθεσινής ανακοίνωσης της Inform Λύκος, η οποία αναφέρεται σε stock options που θα δοθούν -υπό προϋποθέσεις- στους προέδρους του ομίλου και της ρουμανικής θυγατρικής του, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονται στους βασικούς μετόχους.

Η «κακή» πλευρά της ανακοίνωσης είναι ότι θα αγοραστούν ίδιες μετοχές, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν στα δύο προαναφερόμενα στελέχη. Άρα, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για διάχυση ποσοστών από την πλευρά της μειοψηφίας, σε ένα free float που στην πράξη είναι αρκετά περιορισμένο.

Από την άλλη -και μάλλον την ουσιαστικότερη- πλευρά ωστόσο, το πρόγραμμα του stock option είναι μακροπρόθεσμο και συνδυάζει το ύψος των δωρεάν μετοχών με τη μέση ετήσια απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων Return On Invested Capital (ROIC) που θα έχει σημειώσει ο εισηγμένος όμιλος κατά την πενταετία 2021-2025.

Έτσι, τα δύο στελέχη θα καρπωθούν κατ’ ανώτατο όριο το 10% της εταιρείας, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο δείκτης ROIC θα πρέπει να ξεπεράσει σε μέση ετήσια βάση το 20,1%. Αν γίνει κάτι τέτοιο όμως, θα μιλάμε ουσιαστικά για πολλαπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας!

Και αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία του 2021 (ίδια κεφάλαια 35 εκατ. και καθαρός δανεισμός 21,6 εκατ.), το 20,1% οδηγεί σε μια λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤ) μείον τους φόρους πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το EBIT του ομίλου μείον τους φόρους είχε διαμορφωθεί μόλις στα 2,4 εκατ. ευρώ. Και αυτό για μια εταιρεία που αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ προς 32,1 εκατ. ευρώ.

Μόνο κερδισμένοι θα είναι οι μέτοχοι σε ένα τέτοιο σενάριο, παρά την όποια διάχυση του ποσοστού τους.

ΥΓ: Σύμφωνα με τη θεωρία, ROIC = (EBIT-φόροι) / (Ίδια κεφάλαια + καθαρός δανεισμός)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v