Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2022

Τραπεζικά «τελεσίγραφα» σε καταθέτες - Τα Lidl και η… παρεξήγηση - Tesco και ΑΒ: Βρες τις διαφορές

Τραπεζικά «τελεσίγραφα» σε καταθέτες - Τα Lidl και η… παρεξήγηση - Tesco και ΑΒ: Βρες τις διαφορές

ΤΕΝΕΡΓ-FIRST SENTIER: Η Rothschild έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοοικονομικός σύμβουλος της First Sentier στη φημολογούμενη διαπραγμάτευση με την πλευρά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Γ. Περιστέρη για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 

REDS: Η θυγατρική της «Γυαλού Εμπορική και Τουριστική Μον. ΑΕ» βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, με βάση όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, με την Εθνική Τράπεζα για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της. Αναχρηματοδότηση που όπως αναφέρεται, επιδιώκεται να γίνει με βελτιωμένους όρους και να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος.

Ταυτόχρονα, συζητείται με την Εθνική η διασφάλιση γραμμής δανεισμού, στην περίπτωση που η Γυαλού προχωρήσει στην αγορά όμορων στο Smart Park οικοπέδων. Το ύψος της νέας χρηματοδότησης από την Εθνική μπορεί να φτάσει τα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής του Ηνωμένου Βασιλείου, η Tesco, έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να περικόψει 325 θέσεις στα κεντρικά γραφεία της, ενώ σκοπεύει να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στα καταστήματα για τρίτη φορά μέσα σε 13 μήνες. Η αλυσίδα στοχεύει να εξοικονομήσει 500 εκατ. στερλίνες εφέτος.

Η περίπτωση της Tesco μάς έφερε στο νου την περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος. Όμως υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές. Ο αριθμός των στελεχών που απολύθηκαν πρόσφατα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη στήριξη του συνόλου των εργαζομένων με 150 ευρώ ή 2 εκατ. ευρώ συνολικά για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αυτή δεν θα γίνει με μετρητά αλλά μέσω του προγράμματος πιστότητας της κάρτας AB Plus.

 

LIDL: Παρεξήγηση ήταν και λύθηκε. Η απουσία εκπροσώπου της αλυσίδας από την ευρεία σύσκεψη της Τετάρτης στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη οφείλεται σε λάθος συνεννόηση. Πλέον η γραμμή έχει αποκατασταθεί και στις επόμενες συναντήσεις το παρών θα δώσει και η Lidl.

Σε ό,τι αφορά την «ταμπακέρα», δηλαδή το καλάθι των 50 βασικών προϊόντων για τα οποία θα επιχειρηθεί συγκράτηση τιμών, η Lidl θα συμμετάσχει, λένε στη στήλη πηγές της αλυσίδας.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Διαβάζοντας στον διεθνή Τύπο πόσο κόστισε στην Βρετανία ένας μήνας διακυβέρνησης της ΛιΖ Τρας, ήρθε στο μυαλό μια παλιά ατάκα για αγορές και νταούλια. Γιατί μάλλον περί αυτού πρόκειται, από την ανάποδη, δεδομένου ότι η απώλειες για τις μετοχές και τα ομόλογα της χώρας σε μόλις 30 ημέρες υπολογίζονται σε 340 δισ. ευρώ!

Ηταν βέβαια βαρύ το κλίμα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο αναλυτές σημείωναν ότι κάποιοι επενδυτές θεωρούν ότι η Βρετανία είναι «μη επενδύσιμη», με μια τόσο χαοτική κυβέρνηση.

Αλλοι πάλι βλέπουν χαμηλές αποτιμήσεις και πιστεύουν ότι η Τρας πήρε το μάθημά της…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Αν πιστεύετε ότι με την άνοδο των επιτοκίων θα δείτε και κανένα… τόκο για τις καταθέσεις σας, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Ελληνική τράπεζα επικοινώνησε με πηγή της στήλης για τις καταθέσεις που διατηρεί στο ίδρυμα. Πρότεινε ένα «εγγυημένο», όπως αναφέρθηκε, επιτόκιο, της τάξεως του 1%, με αντάλλαγμα να κλειδώσει τα χρήματα για 10 (!) χρόνια.

Στην επισήμανσή της ότι με τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά χάνει χρήματα, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια και κατά συνέπεια, είναι εύλογο να περιμένει καλύτερη προσφορά, εισέπραξε την απάντηση ότι καλύτερη συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.

«Τα επιτόκια καταθέσεων δεν πρόκειται να ανέβουν, ανεβαίνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων, γιατί οι τράπεζες έχουν τώρα ρευστότητα», δήλωσε ευθαρσώς η εκπρόσωπος της τράπεζας, που συστήθηκε ως διευθύντρια του υποκαταστήματος.

Κάτι τέτοια «τελεσίγραφα» σημαίνουν μαύρες μέρες για τους ραντιέρηδες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v