Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2022

Προειδοποιήσεις για «ατυχήματα» στις αγορές *Ακόμη ψάχνουν το... τίμημα για Πόρτο Καρράς *D-day για Αριάδνη

Προειδοποιήσεις για «ατυχήματα» στις αγορές *Ακόμη ψάχνουν το... τίμημα για Πόρτο Καρράς *D-day για Αριάδνη

ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION: «D-Day» σήμερα για τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Η στήλη μαθαίνει ότι εντός της ημέρας θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 20% της εταιρείας που «τρέχει» τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, προϋπολογισμού περί το 1 δισ. ευρώ.

Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε χθες, μετά από μία μικρή παράταση που δόθηκε στον διεθνή διαγωνισμό.

Από τον ΑΔΜΗΕ τηρήθηκε χθες σιγή ασυρμάτου, με τα σπουδαία να αναμένονται για σήμερα.

Ίδωμεν!

 

ΑΓΟΡΕΣ: Οταν βλέπεις δημοσιεύματα που προειδοποιούν για «ατυχήματα» λόγω του διαρκώς αυξανόμενου στρες στις αγορές, σε μεγάλα διεθνή οικονομικά μέσα, όπως οι Financial Times και ο Εconomist, μάλλον είναι ώρα να πάρεις… ομπρέλα.

Δεν είναι «μόνο» το θέμα της Credit Suisse και άλλων μεγάλων διεθνών τραπεζών που διαπραγματεύονται στο ¼ της λογιστικής αξίας τους, είναι και οι κίνδυνοι που αυτή τη φορά κρύβονται στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα. Από private equity και private debt οργανισμούς, μέχρι ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το πρόβλημα δεν είναι «απλώς» οι μεγάλες μειώσεις των αποτιμήσεων σε μετοχές, ομόλογα και άλλες αξίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες αγορές, όπως π.χ. συνέβη πρόσφατα στην αγορά των βρετανικών ομολόγων, παύουν να εμφανίζονται αγοραστές και άρα παύει να υφίσταται «αγορά». Αυτό άλλωστε ήταν που υποχρέωσε και την Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας να παρέμβει. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται όμως και σε άλλες αγορές, πολύ λιγότερο προβεβλημένες, όπως αυτή των ιδιωτικών δανείων.

Tip: Αντίθετα με τις μεγάλες «συστημικές» τράπεζες που μετά την κρίση του 2007-2010, πέρασαν σε καθεστώς πολύ αυστηρότερου εποπτικού ελέγχου, άλλα κομμάτια του χρηματοοικονομικού συστήματος όπως π.χ. τα private equity δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους περιορισμούς «ρίσκου». Εντούτοις , τη σήμερον ημέρα τέτοιου είδους οργανισμοί έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές απ' ό,τι είχαν το 2007-2010.

 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικής μονάδας στο νησί του Ωνάση άναψε το προηγούμενο διάστημα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΣΑ).

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην ανέγερση του luxury ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγαλεπήβολου τουριστικού project που βρίσκεται στα σκαριά και στοχεύει στη μετατροπή του αγαπημένου νησιού του Αριστοτέλη Ωνάση σε προορισμό αναψυχής για λίγους και εκλεκτούς επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου που «τρέχει» η εταιρεία «Μυκήναι Α.Ε.» προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος, βιλών για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ, αθλητικών εγκαταστάσεων, ιππικού κέντρου κι ενός ελικοδρομίου.

 

ΑΙΔΗΨΟΣ: Ενα ακόμα έργο που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αφορά την «ανέγερση κτισμάτων στο ξενοδοχείο Club Med Gregolimano», στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την αναβάθμιση και την επέκταση του συγκροτήματος της Αιδηψού.

To 4 αστέρων Club Med μέχρι πρότινος συμπεριλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιο της κινεζικής Fosun, ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι η γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Hova Hospital προχώρησε για λογαριασμό της Primonial στην εξαγορά του ιστορικού συγκροτήματος των 460 δωματίων.

Σύμφωνα, πάντως, με το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 27 ανεξάρτητων bungalows, 2 πισίνων, ενός beach bar, παιδικής χαράς και ενός εστιατορίου.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ-ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Δεν μπορούν να βρουν κοινά αποδεκτό ανεξάρτητο εκτιμητή Τεχνική Ολυμπιακή και Dimera (Σαββίδης), προκειμένου να οριστικοποιήσουν, επιτέλους, το τίμημα της συναλλαγής για το Πόρτο Καρράς.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τις τρεις από τις big-4 (Deloitte, PwC, ΕΥ), αλλά παρ’ όλα αυτά παρέμειναν 17 ενστάσεις εκ μέρους της Τεχνικής Ολυμπιακής/Στέγγων (σ.σ. οι πωλητές) και 6 ενστάσεις από την πλευρά Σαββίδη (αγοραστής).

Έκτοτε αναζητούν εταιρεία, στην οποία θα αναθέσουν από κοινού χρέη ανεξάρτητου συμβούλου. Η Grant Thornton δεν μπορεί να αναλάβει καθώς υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, οπότε οι επιλογές λιγοστεύουν.

Η απαίτηση της Τεχνικής Ολυμπιακής από το τίμημα, που παραμένει σε δεσμευμένο λογαριασμό, ανέρχεται σε 22,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v