Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2022

Πώς «έκαψε» 240 δισ. σε 48 ώρες ο Μπάιντεν - Χρήμα για business μαζεύει το real estate - Οι πονοκέφαλοι της Χήτος

Πώς «έκαψε» 240 δισ. σε 48 ώρες ο Μπάιντεν - Χρήμα για business μαζεύει το real estate - Οι πονοκέφαλοι της Χήτος

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: Σε μείωση του βάρος σε κάποιους κωδικούς της Χρυσής Ζύμης προχώρησε η Μπάρμπα Στάθης. Η συγκεκριμένη πρακτική που έζησε ένδοξες ημέρες στην εποχή της οικονομικής κρίσης από την πλευρά της βιομηχανίας, εγχώριας και μη, επέστρεψε.

Όσο για την τιμή, η μείωσή της σε σχέση με το βάρος δεν είναι αναλογική.

 

FRIGO: Επιτροπή ομολογιούχων, διοίκηση και Truad Verwaltungs A.G (οικογένεια Δαυίδ) εξετάζουν το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης της εισηγμένης, πέραν της χορήγησης ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Η Evercore συμβουλεύει την οικογένεια Δαυίδ, το club των ομολογιούχων συνεργάζεται με τις DC Advisory και τη Weil Gotshal, ενώ η εισηγμένη έχει ως νομικό σύμβουλο τη Milbank και ως οικονομικό την Peralla Weinberg.

 

 

PRODEA: Η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εγχώρια ΑΕΕΑΠ ετοιμάζεται να διευρύνει το αποτύπωμά της στην αγορά της Ιταλίας, αγοράζοντας το ποσοστό της Goldman Sachs Asset Management (GSAM) στο μικτό σχήμα Picasso fund (συμφερόντων Prodea) και Tarvos (συμφερόντων GSAM).

Τον Σεπτέμβριο, η Picasso fund σύναψε δάνειο 175 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση δανεισμού, τόσο της ίδιας όσο και της Tarvos, καθώς οδεύουν προς συγχώνευση. Θα ακολουθήσει η εξαγορά του ποσοστού της GSAM.

Σε αναχρηματοδότηση δανεισμού προχώρησε και η μέτοχος της Prodea, Invel. O όμιλος που ελέγχεται από την Castlelake αναχρηματοδότησε τον δανεισμό που είχε συνάψει με Πειραιώς και Εθνική για τις δύο φάσεις εξαγοράς της ΑΕΕΑΠ.

 

NOVAL-BROOK LANE: Η μικτή εταιρεία, με την επωνυμία «The Grid», την οποία συνέστησαν Noval και Brook Lane, για την ανέγερση κτιρίου γραφείων στο πρώην ακίνητο Kodak προχώρησε σε ΑΜΚ 6,5 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.

Μετά την ΑΜΚ, το μετοχικό της κεφάλαιο ανήλθε σε 18,55 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέβαλε 28,6 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους για να αγοράσει το ακίνητο, κάνοντας και χρήση γραμμής δανεισμού με την Πειραιώς (20 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η κάλυψη τεσσάρων σειρών ομολογιών διάρκειας 10 ετών. Μέσω των παραπάνω σειρών η The Grid μπορεί να αντλήσει ως 146,8 εκατ. ευρώ, για την αγορά και ανάπτυξη του προαναφερόμενου ακινήτου. Η τράπεζα, όμως, έθεσε πλαφόν ανεξόφλητου ποσού ομολογιών τα 86,8 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο αποτιμήθηκε στις 30/6 συνολικά 35,4 εκατ. ευρώ (κέρδος 6,57 εκατ. από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία).

 

ΧΗΤΟΣ: Η περασμένη χρονιά από άποψη τζίρου δεν ήταν κακή για το νερό Ζαγόρι της οικογένειας Χήτου. Οι πωλήσεις του αυξήθηκαν στα 60,8 εκατ. ευρώ από 51,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,75 εκατ. ευρώ έναντι 4,359 εκατ. ευρώ.

Η ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού, από τους βασικούς παίκτες του κλάδου, «χτυπά» πάντως καμπανάκι για τις επιπτώσεις της κρίσης στην κατανάλωση, αλλά και στο κόστος λειτουργίας της.

Πέρυσι οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 7,7% του συνόλου των δαπανών, ενώ τα κόστη μεταφοράς και διανομής το 31,4% του συνόλου.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ο πληθωρισμός, όπως λέει η διοίκησή της, αναμένεται να περιορίσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επιδρώντας στις καταναλωτικές τους συνήθειες.

 

ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ: Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να περιορίσει δραματικά την πρόσβαση της Κίνας σε ημιαγωγούς (τα γνωστά «τσιπ») «έκαψε» μέσα σε περίπου 48 ώρες κεφαλαιοποίηση ύψους 240 δισ. δολαρίων, σε εισηγμένες μετοχές του κλάδου ανά τον κόσμο, με επίκεντρο την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Πρόκειται προφανώς για σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανία της Κίνας, αλλά και σε όλο τον κλάδο παγκοσμίως, που χάνει έναν τεράστιο σε μέγεθος συναλλασσόμενο. Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται και οι αντιδράσεις της Κίνας, έναντι των ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Κινέζοι το εξέλαβαν ως «εχθρική πράξη».

Σημειώστε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στις «σπάνιες γαίες», κατέχοντας κυρίαρχο ποσοστό της τάξης του 80% της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των υλικών που είναι αναγκαία για πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

 

ΔΝΤ: Τα χειρότερα… έπονται διεθνώς, μας ενημέρωσε χθες ο οργανισμός, συμπληρώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι θα νιώσουν σαν να υπάρχει ύφεση το 2023», καθώς περισσότερο από το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα περάσει σε ύφεση, ενώ ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα θα βρεθούν σε στασιμότητα. Και για να συμπληρωθεί η… αισιόδοξη εικόνα, οι ειδικοί του Ταμείου εκτιμούν ότι όλα τα ρίσκα είναι προς τα κάτω!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v