Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2003

Κομφούζιο στις αγορές... διεθνώς!!!!

Η περίοδος που ζούμε είναι σίγουρα από τις πιο περίεργες στην ιστορία των αγορών. Ως ένα βαθμό αυτό οφείλεται στην υπερπληροφόρηση και στην ανάλυση, ή την υποτιθέμενη ανάλυση, των... πάντων.

Από εκεί που υπήρχαν κάποιες προβλέψεις, οι οποίες προεξοφλούντο, τώρα κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου προεξοφλούνται -υποτίθεται- οι... προεξοφλήσεις των προβλέψεων. Κοινώς τρίχες κατσαρές!!

Κάπως έτσι, παρατηρήσαμε χθες τα εξής αξιοπερίεργα. H Ιntel ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο, αλλά... απογοήτευσε υποτίθεται, διότι προειδοποίησε ότι θα μειώσει τις επενδύσεις της.

Το Yahoo, ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά η μετοχή...έπεσε διότι έπρεπε, λέει, να τις έχει ξεπεράσει περισσότερο!!!

Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει ο επενδυτής να προσέχει κάποια ενδεχομένως πολύ πιο βασικά σημάδια. Οπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο DOW δοκίμασε τουλάχιστον τέσσερεις φορές να περάσει τις 8800 μονάδες τις τελευταίες μέρες και απέτυχε. Οπότε βεβαίως αφού δεν μπορούσε να ανέβει, έπεσε...

Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι το παιχνίδι της αγοράς, ακόμη και στις ”ορθολογιστικές” ΗΠΑ παίζεται πλέον με νέα μέτρα και σταθμά, που περισσότερο έχουν να κάνουν με άλλα πράγματα και λιγότερο με την ειδησεογραφία και τις προβλέψεις των αναλυτών, από τις οποίες δεν ξέρει πλέον ο επενδυτής τι να πρωτοπροσέξει.

Στα κέρδη να δώσει έμφαση, στην αποτίμηση του ενεργητικού, στο free cash flow, στις προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο, ή μηπως στα εξωλογιστικά στοιχεία των παραγώγων προϊόντων που έχει ”παίξει” η εταιρία;

Κομφούζιο χωρίς τέλος, κομφούζιο που δεν αποτελεί καλό σημάδι για την πορεία των μετοχικών αγορών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v