Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2022

Αλλαγές από το... Άμπου Ντάμπι ως τη Μυτιληναίος - Πού βρήκε θησαυρό η ΕΛΙΝ - Το παράδοξο της ΑΛΜΥ

Αλλαγές από το... Άμπου Ντάμπι ως τη Μυτιληναίος - Πού βρήκε θησαυρό η ΕΛΙΝ - Το παράδοξο της ΑΛΜΥ

AVE: Δύο σαφώς διαφορετικές εικόνες παρουσίασαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου. H θετική εικόνα αφορά το τρίτο τρίμηνο, όταν δεν υπήρξε πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα κινητά τηλέφωνα και τα αξεσουάρ που προωθεί ο όμιλος και έτσι οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν από τα 28,8 στα 40,66 εκατ. ευρώ και το EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) από τις 148 χιλ. στο 1,673 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο εννεαμήνου (το πρώτο εξάμηνο έτρεξε με ζητήματα στη διαθεσιμότητα προϊόντων) το EBITDA διαμορφώθηκε στα 3,35 εκατ. και το ΕΒΙΤ σε -108 χιλ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια διατηρήθηκαν σε θετικό πρόσημο (στα 6,52 εκατ. ευρώ) λόγω δύο παρεμβάσεων του βασικού μετόχου της εταιρείας. Η πρώτη ήταν να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 εκατ. ευρώ και η δεύτερη να αναλάβει προσωπικά χρέος ύψους 4,8 εκατ. ευρώ της AVE.

Οι δύο αυτές κινήσεις συνέβαλαν και στο να μειωθεί ο δανεισμός από τα 57,4 στα 48,7 εκατ. ευρώ.

 

ATTICA BANK: Rinoa (συνδέεται με την Ellington) και ΤΜΕΔΕ, με βάση την πρόσφατη ανακοίνωσή τους, σκοπεύουν, στο στάδιο αυτό, να ενασκούν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν και τους αντιστοιχούν ως μέτοχοι της Attica Bank, σε μία κοινά αποδεκτή βάση και με κοινή αντίληψη.

Το ΤΧΣ έχει ζητήσει το καταστατικό και τους όρους του SPV μέσω του οποίου Ellington και ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

 

ΕΛΙΝΟΪΛ: Αρκετά ήταν τα ενδιαφέροντα στοιχεία από τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ελινόιλ. Πρώτα απ’ όλα, τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 3,7 στα 8,64 εκατ. ευρώ. Όσο για τη μείωση του growth που παρατηρήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, ήταν αναμενόμενη σε σχέση με την εικόνα του εξαμήνου, όχι μόνο γιατί το πρώτο τετράμηνο του 2021 είχαν επιβληθεί κυκλοφοριακοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, αλλά και γιατί δεν επαναλήφθηκαν τα μη λειτουργικά κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων (πτώση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου).

Το στοιχείο που έκλεψε την παράσταση ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης στο εννεάμηνο αυξήθηκαν μόλις κατά 2% (στο πλαίσιο της γενικότερης κίνησης της αγοράς), οι διεθνείς πωλήσεις της Ελινόιλ ανήλθαν σε 2.132 χιλ. μετρικούς τόνους σε σχέση με 1.346 χιλ. μετρικούς τόνους το εννεάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 58%!

Η εισηγμένη εμφάνισε στο εννεάμηνο θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 15 εκατ. ευρώ, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον καθαρό της δανεισμό, παρά τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της.

Υ. Γ. Στις 30/9/2022 τα ίδια κεφάλαια της Ελινόιλ διαμορφώθηκαν στα 66,74 εκατ. ευρώ και ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με την αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ.

Για τον δείκτη P/E, ας μην κάνουμε λόγο.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Όπως πάει το πράγμα, η μετοχή της εισηγμένης φαίνεται να διαπραγματεύεται με δείκτη P/EBITDA γύρω ή και κάτω από τη μονάδα, με βάση τα εκτιμώμενα φετινά αποτελέσματα της εισηγμένης! Ήδη στο εννεάμηνο, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ με βάση το χθεσινό κλείσιμο ήταν 68,1 εκατ. ευρώ.

Όσο και αν τμήμα των κερδών του πρώτου φετινού εξαμήνου προήλθε από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του αλουμινίου έως και τον Μάιο, η ΑΛΜΥ και οι άλλες εταιρείες του κλάδου προσδοκούν οφέλη κατά τα επόμενα χρόνια από την εισροή κοινοτικών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο).

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις για την αναδιοργάνωση της Μυτιληναίος, που γίνεται προκειμένου να εξυπηρετήσει το νέο και φιλόδοξο πλάνο της, βλέπουμε μια μάλλον αντίστοιχων στρατηγικών επιδιώξεων κίνηση, που αφορά βέβαια σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, από το εξωτερικό.
Ο λόγος για την εταιρεία καθαρής ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, τη MASDAR, πίσω από την οποία στοιχίζονται πλέον ως μέτοχοι η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Εμιράτου (ΤAQA) η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (ADNOC) και η γνωστή και στα καθ' ημάς Mubadala, δηλαδή το Sovereign Wealth Fund του Άμπου Ντάμπι.
Η αναδιοργάνωση της MASDAR και οι αλλαγές στο μετοχολόγιο ουσιαστικά συγκεντρώνουν σε ένα φορέα όλες τις φιλοδοξίες των τριών μεγάλων οικονομικών «βραχιόνων» του Εμιράτου, τόσο στον τομέα των ΑΠΕ όσο και στον τομέα του «πράσινου υδρογόνου.
Βασικός στόχος, η ανάπτυξη με πολύ ταχείς ρυθμούς, σε διεθνή κλίμακα, έχοντας ως στόχο τα 100 Γιγαβάτ ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την παραγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων πράσινου υδρογόνου, έως το 2030.
Ωστόσο κάτω από τη MASDAR θα λειτουργούν δύο διακριτά εταιρικά σχήματα. Το ένα (που θα έχει ως βασικότερο μέτοχο την TAQA με 43%) θα ασχολείται με τις Ανανεώσιμες Πηγές, δηλαδή την καθαρή ενέργεια, ενώ το άλλο (με βασικότερο μέτοχο την ADNOC, πάλι με 43%), θα επικεντρωθεί στο πράσινο υδρογόνο. Η Mubadala θα έχει το 33% και στα δύο σχήματα.
Η χρονική σύμπτωση των κινήσεων πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δείχνει την τάση που τείνει να διαμορφωθεί. Η παγκόσμια αγορά μετασχηματίζεται, επανακαθορίζει προτεραιότητες και ο ανταγωνισμός για «πρωτιές» στο νέο περιβάλλον επιβάλλει δυναμικές αλλαγές, με στόχο τη συγκέντρωση των προσπαθειών σε σχήματα που προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία και «ενότητα σκοπού», παρέχοντας όμως και όσο το δυνατόν πιο «καθαρή εικόνα» στους επενδυτές.
Την Τετάρτη θα μάθουμε πώς ακριβώς ερμηνεύει αυτές τις τάσεις και η Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v