Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2022

Alpha Bank: Ο Πόλσον φεύγει, ο Χόλτερμαν… έρχεται - Γιατί «βγάζει μάτι» ο Καρέλιας - Σφηνάκια για Φρεσκούλη και Λουξ

Alpha Bank: Ο Πόλσον φεύγει, ο Χόλτερμαν… έρχεται - Γιατί «βγάζει μάτι» ο Καρέλιας - Σφηνάκια για Φρεσκούλη και Λουξ

KLM: Περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ έχουν στοιχίσει στην εταιρεία οι ελλείψεις προσωπικού και το πολύμηνο χάος στο αεροδρόμιο Schiphol, το οποίο οδήγησε σε περικοπή δρομολογίων.

Όμως η εταιρεία, που προσφέρει τον καλύτερο καφέ με γάλα, σχεδιάζει να αναδιοργανώσει το δίκτυό της προσφέροντας από το πρώτο τρίμηνο του 2023 περισσότερες πτήσεις.

Αυτό όμως προϋποθέτει προσλήψεις. Ηδη έχει κάνει 400…

 

ALPHA BANK: Η μείωση του ποσοστού του family office Paulson&Co στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας «ξύπνησε» τις φήμες στην αγορά για την επέλαση του Χένρι Χόλτερμαν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Είναι γνωστό ότι ο Ολλανδός της Reggeborgh έχει βάλει στο μάτι την Alpha Βank εδώ και μήνες, ωστόσο έβρισκε διάφορα εμπόδια. Τώρα που ανέβασε το ποσοστό του πάνω από το 6%, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις και δεν αποκλείεται, αν προκύψει ευκαιρία, να το ανεβάσει ακόμα περισσότερο.

Όσο για τον μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, μετά τη μείωση του ποσοστού του στο 4,86% από περίπου 5,5%, πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν περαιτέρω σταδιακές πωλήσεις.

Θυμίζουμε ότι το όνομα του Ολλανδού έχει εμπλακεί και στην υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας, όταν και εφόσον προχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πληροφορούμαστε ότι αυτός ο στόχος δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά προέχουν άλλα.

 

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μερικά πράγματα «βγάζουν μάτια» στο ελληνικό χρηματιστήριο. Για παράδειγμα η καπνοβιομηχανία, που με μια τρέχουσα αποτίμηση κοντά στα 756 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο εννεάμηνο θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν σύνολο χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μείον τα δάνεια) 661,7 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή, η εταιρεία που χωρίς το «θετικό καθαρό ταμείο» της αποτιμάται στο ταμπλό λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ, σημείωσε κέρδη προ φόρων και τόκων 81 εκατ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες!

Αν, τουλάχιστον, υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά και εμπορευσιμότητα στη μετοχή…

 

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Άλλη μια μετοχή του ΧΑ που εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με δείκτη P/E γύρω ή και κάτω από το 10 με βάση τα προσδοκώμενα φετινά κέρδη (τα προ φόρων αποτελέσματα αυξήθηκαν στο εννεάμηνο από το 1,67 στα 2,878 εκατ. ευρώ).

Στα «συν» της εισηγμένης, τόσο η ισχυρή ρευστότητά της (καθαρός δανεισμός 8,968 εκατ. έναντι EBITDA εννεαμήνου 4,275 εκατ. ευρώ) όσο και το ότι από φέτος ξεκίνησαν οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της (0,03 ευρώ ανά τίτλο).

 

ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ: Μπορεί η στήλη να είναι υπέρ της πρωτεϊνικής διατροφής, αυτό όμως λίγο επηρεάζει τον βασιλιά της σαλάτας. Και δεν το λέμε εμείς αλλά τα στοιχεία. Πέρυσι ο τζίρος της Eurocatering αυξήθηκε κατά 28,21%, τα EBITDA 39,29% και τα καθαρά κέρδη 106,2%. Πραγματικό χρυσωρυχείο...

Όμως η είδηση είναι αλλού. Στη ΓΣ της εταιρείας αποφασίστηκε να μπουν «φρέσκα» χρήματα στο μετοχικό της κεφάλαιο, συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η ΓΣ προχώρησε σε αλλαγή του καταστατικού, η οποία προβλέπει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να λάβουν αμοιβή συνιστάμενη σε συμμετοχή στα κέρδη χρήσεως.

Για ό,τι νεότερο εδώ είμαστε.

 

ΛΟΥΞ: Η πατρινή εταιρεία αναψυκτικών, που ελέγχει το 42,34% των μετοχών της ΔΙΡΦΥΣ, το οποίο απέκτησε μέσω πλειστηριασμού έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, ο τζίρος σε επίπεδο ομίλου ξεπέρασε τα 33,861 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος ενισχύθηκε οριακά, κατά 1,87%, ενώ σε EBITDA και καθαρά κέρδη καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση.

Το ενδιαφέρον είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, που στο τέλος του 2021 ήταν 20,894 εκατ. ευρώ από 22,655 εκατ. ευρώ το 2020. Καθόλου άσχημα, θα συμπληρώσουμε εμείς, για την πατρινή οικογενειακή βιομηχανία, η συνέλευση της οποίας στις αρχές Νοεμβρίου αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 10,15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v