Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2022

Τα χθεσινά «βέλη» Σαμαρά - H ΔΕΗ, η εθελούσια και οι… €120.000 - O Βακάκης ψηφίζει... Αδωνι

Τα χθεσινά «βέλη» Σαμαρά - H ΔΕΗ, η εθελούσια και οι… €120.000 - O Βακάκης ψηφίζει... Αδωνι

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Την απευθείας σύνδεση των ΗΠΑ με τη Θεσσαλονίκη επανέφερε στο προσκήνιο από το βήμα του 4ου συνεδρίου «Ελληνικός Τουρισμός, μια εθνική υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης.

Όπως επεσήμανε, στα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιαστούν οι απευθείας πτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προς τη χώρα μας, με τον αριθμό των γαλαντόμων Αμερικανών που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές να αυξάνεται σημαντικά προσεχώς…

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης, ο αριθμός των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έφτασε τις 63.

 

ΔEΗ Ι: Ενισχύεται η εξουσία του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις άρθρων του ισχύοντος καταστατικού της Επιχείρησης.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου καλούνται οι μέτοχοι να εγκρίνουν τις τροποποιήσεις αυτές, με το αιτιολογικό της εναρμόνισης της Επιχείρησης στις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και την εσωτερική αναδιοργάνωσή της, ώστε να «κλειδώσει» η εξαίρεσή της από όσα ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.

Ανάμεσα στις αλλαγές που επίκεινται, είναι η σύσταση Επιτροπής Προμηθειών, που θα πλαισιώσει τα όργανα διοίκησης, η πρόσληψη και οι αμοιβές των γενικών διευθυντών απευθείας από το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, Αμοιβών και προσλήψεων, χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης, καθώς και η κατάρτιση από το Δ.Σ. της πολιτικής αποδοχών για τα μέλη του, τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους βοηθούς διευθυντές.

Η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει στη γενική συνέλευση την ετήσια έκθεση που θα καταρτίζει για προσλήψεις προσωπικού παρελθόντος έτους, χωρίς να απαιτείται η έγκρισή της.

Στην ίδια γενική συνέλευση θα υποβληθεί η αναθεώρηση της Πολιτικής Αποδοχών της εταιρείας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, γενναία μπόνους και διανομή δωρεάν μετοχών στα μέλη του Δ.Σ. της ΔEΗ και της ΔEΗ Ανανεώσιμες, καθώς και τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές των δύο εταιρειών, ανάλογα με την επίτευξη των οικονομικών, στρατηγικών και λειτουργικών στόχων που θα τίθενται ανά έτος.

 

ΔEΗ ΙΙ: Ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ξεκινά η ΔEΗ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μείωση του προσωπικού κατά 5.000 άτομα, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος» για 1.000 προσλήψεις νέου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει σε διοικητικό προσωπικό που βρίσκεται σε ηλικίες 58-60 ετών και θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Στόχος της Επιχείρησης είναι να αποχωρήσουν περί τα 300-400 άτομα.

Τα κίνητρα είναι οικονομικού χαρακτήρα και κρίνονται ελκυστικά. Προσφέρονται ένα στάνταρ ποσό που ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, έξι μισθοί ανάλογα με την προϋπηρεσία και την ηλικία, ένα επιπλέον ποσό 2.500-5.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και 10.000 ευρώ για αυτασφάλιση.

Όποιος υπάλληλος υποβάλει αίτηση αποχώρησης ως τις 31/12/2022 θα πάρει ως μπόνους έναν ακόμη μισθό.
Από τις προηγούμενες εθελούσιες, σύμφωνα με πηγές της ΔEΗ, έχουν αποχωρήσει ως τώρα 1.200 άτομα.

Εντυπωσιακό, όμως, είναι ένα άλλο στοιχείο που μετέφεραν στη στήλη: υπολογίζουν ότι το οικονομικό όφελος της επιχείρησης από κάθε εργαζόμενο που αποχωρεί φτάνει τις 110.000-120.000 ευρώ!

Κάντε τα μαθηματικά για να βρείτε το όφελος…

 

JUMBO: Καλοδέχτηκε την πρωτοβουλία για το «καλάθι του Άι Βασίλη» ο Απόστολος Βακάκης, του ομίλου Jumbo, που είχε κάνει πολύ ντόρο για τις δίκαιες τιμές στο ράφι. Είχε φτάσει εξάλλου να αποκλείσει το 20% του προϊοντικού του μίγματος προκειμένου να μην αναγκαστεί να πουλήσει ακριβότερα προϊόντα που επιβαρύνονται περισσότερο από τα υπερβολικά κόστη πρώτων υλών και μεταφορικών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα άκουσε η στήλη από πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Jumbο. Ο Απόστολος Βακάκης θεωρεί την ιδέα του «καλαθιού του Άι Βασίλη» πάρα πολύ καλή: «Διότι ξεκινά από κάτω προς τα πάνω και αποβαίνει σε όφελος του καταναλωτή και όχι σε όφελος της αγοράς. Επιπλέον, σε μια περίοδο κρίσης, ενθαρρύνει καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα να μπουν στα καταστήματα και να νιώσουν το συναίσθημα των γιορτών. Δεν είναι marketing trick!».

Ψήφος υπέρ Αδωνι από Βακάκη!

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ωριμάζει, αν και δεν φαίνεται να καταλήγει σε φάση υποβολής προσφορών πριν την εκπνοή της χρονιάς, ο διαγωνισμός για το μελετητικό σκέλος του Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό.

Θυμίζουμε πως η Lamda Development δημοπρατεί σε δύο φάσεις την κατασκευή του, ξεκινώντας με μια Early Contractor Aggrement, όπως έπραξε και για τον Πύργο Κατοικιών στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά.

Όπως και να 'χει, ενδιαφέρον για το project αναμένεται να εκδηλώσουν οι κοινοπραξίες Ιντρακάτ-Bouygues (μειοδότες ήδη για τον MRT) αλλά και το δίδυμο Άβαξ - Rizzani, που είχε συμμετάσχει επίσης στη διεκδίκηση του Πύργου.

Οι πληροφορίες της στήλης καταλήγουν πως είναι μάλλον απίθανη η εμφάνιση της Αρχιρόδον. Μένει να φανεί πώς θα εμφανιστούν οι άλλοι μεγάλοι του κλάδου, για ένα πρώτο συμβόλαιο -που δεν οδηγεί αναπόδραστα στο μεγάλο ticket της κατασκευής του, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς αποτελεί πρόκριμα...

 

ΣΑΜΑΡΑΣ: Σταθερός στις γνωστές σκληρές θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά, την πατριωτική στάση και τα θέματα ασφάλειας εμφανίστηκε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, στα εγκαίνια του ομώνυμου Ιδρύματος. Δεν παρέλειψε βεβαίως να κατακεραυνώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μιλήσει για κάποιους που απεργάζονται «Πρέσπες του Αιγαίου», αλλά και για τις καθυστερήσεις στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, χρεώνοντας μάλιστα και μερίδιο ευθύνης στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, χωρίς να τον κατονομάσει.

Το σημαντικότερο, όμως, διότι όλοι ανέμεναν τι θα πει επί του θέματος, είναι ότι αιχμηρό «βέλος» έριξε και για τις υποκλοπές. Κι αυτό διότι μπορεί μεν να μην είπε ευθέως «σταματήστε να χρησιμοποιείτε το απόρρητο ως βολική δικαιολογία», αυτό όμως εννοούσε δηλώνοντας: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία».

Πρόκειται για δήλωση που επί της ουσίας τον ευθυγραμμίζει με την παλαιότερη δήλωση του Κώστα Καραμανλή, που όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν παρών στην εκδήλωση.

Σημασία επίσης έχει η φράση του στην αρχή «παραμένω μάχιμος πολιτικός και θα μιλήσω ως τέτοιος», οι συχνές αναφορές του στον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως και η έντονη κατακλείδα του περί ενότητας στη μεγάλη παράταξη, όχι μόνο για τις εκλογές αλλά γενικότερά, όπως ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει.

Ουδείς βέβαια θα ανέμενε από τον Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί διασπαστικός, διότι το «δις εξαμαρτείν» θα ήταν ολέθριο, ειδικά σε αυτή τη φάση της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Η έμφαση όμως στην ενότητα ίσως εμπεριέχει και... κρυφά μηνύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v