Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2023

Ομόλογα: Το γκουβέρνο έχει πάντα δίκιο! - Ο Μάριος, ο έλεγχος και οι κακές γλώσσες - Εθνική: Επίσημα τέλος στο μέρισμα χρήσης

Ομόλογα: Το γκουβέρνο έχει πάντα δίκιο! - Ο Μάριος, ο έλεγχος και οι κακές γλώσσες - Εθνική: Επίσημα τέλος στο μέρισμα χρήσης

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Γράφαμε χθες ότι ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την πασχαλινή έξοδο και μάλιστα σε πλοίο με κυπριακή σημαία. Σήμερα, μάθαμε επιπλέον ότι ο έλεγχος έγινε από το Λιμεναρχείο Σύρου στο Seajet Caldera Vista του πασίγνωστου πλέον (λόγω της υπόθεσης MIG που τον έφερε στα πρωτοσέλιδα) εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου (φωτ.), όπου και φέρεται να διαπιστώθηκε από τους αρμόδιους ότι δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για τα διπλά πληρώματα.

Σημειώστε ότι τα ακτοπλοϊκά πλοία οφείλουν να έχουν διπλά πληρώματα για να τηρούνται τα ωράρια των εργαζομένων, να ξεκουράζονται οι ναυτικοί και να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδίως την καλοκαιρινή σεζόν, που οι συνθήκες είναι εξοντωτικές.

Οι κακές γλώσσες «κάτω στον Πειραιά στο λιμάνι» ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει συχνά στα καράβια της συγκεκριμένης εταιρείας, υπονοώντας ότι αναγκάζονται οι ναυτικοί να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους σε δύσκολες συνθήκες, κατά παράβαση των κανονισμών και των συνθηκών ανταγωνισμού.

Εμείς δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Πώς θα μπορούσαν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην εταιρεία ανθρώπου που κόπτεται συνεχώς για την ελληνικότητα της ακτοπλοΐας και καταγγέλλει τρίτους για αθέμιτο ανταγωνισμό;

Αν μη τι άλλο, θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο ως τακτική...

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-INTRAKAT: Δεν είναι και τελειωμένο, ωστόσο, το deal εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat φαίνεται πλέον ότι κινείται ανεμπόδιστα προς την τελική του ολοκλήρωση. Ο αγοραστής -για να επιμένει δεύτερη φορά με σαφώς αυξημένη προσφορά τιμήματος- έχει προφανώς αποφασίσει ότι θέλει να προχωρήσει, ακόμη κι αν τυπικώς δεν έχει λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για να πράξει τα δέοντα.

Όσο για τον πωλητή, εφόσον κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσω Δ.Σ. εξουσιοδότησε τον CEO Θ. Μπουλούτα να ολοκληρώσει τη διαδικασία, φαίνεται ότι πλέον τον απασχολούν οι τελευταίες τυπικές λεπτομέρειες, καθώς το φερόμενο τίμημα (άνω των 215 εκατ. ευρώ), υπερβαίνει σημαντικά τις προσφορές που υποδέχθηκε μόλις ένα μήνα πριν…

Σε κάθε περίπτωση, όμως μένουν να αποσαφηνιστούν και να δημοσιοποιηθούν τόσο οικονομικές όσο και επιχειρησιακές πτυχές του deal.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Η αγορά το έχει πάρει απόφαση ότι καμία συστημική τράπεζα δεν θα διανείμει φέτος μέρισμα χρήσης 2022, μετά τις τοποθετήσεις των διοικήσεων Eurobank και Εθνικής στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις και τις εξελίξεις, διεθνώς, στον τραπεζικό κλάδο (λουκέτα σε αμερικανικές τράπεζες, διάσωση της Credit Suisse με «κούρεμα» ομολογιούχων ΑΤ1).

Στις οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η τράπεζα δηλώνει και επίσημα ότι δεν θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2022. Η Εθνική αναγάγει την απόφαση μη διανομής στους περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος 4548/2018 όσον αφορά σε διανομή μερίσματος, η αγορά, όμως, γνωρίζει ότι η ηγεσία του SSM είχε υιοθετήσει συντηρητική στάση όχι μόνο για ελληνικές αλλά και ιταλικές, γερμανικές τράπεζες, η οποία δικαιώνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Υ.Γ. Σε άλλο σημείο των οικονομικών καταστάσεων της Εθνικής αναφέρεται ότι το ΔΣ θα εξετάσει την πρόταση, την οποία θα υποβάλει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας το 2023, με βάση την έκβαση των συζητήσεων με τις εποπτικές αρχές. Προφανώς, πρόκειται για πρωθύστερη διατύπωση, που παρέμεινε…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 635 εργαζόμενοι του ομίλου αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάνοντας χρήση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του 2022 και του 2021. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο όμιλος σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις 57 εκατ. ευρώ για αποχώρηση προσωπικού.

Η Πειραιώς διατηρούσε στο τέλος του 2022 δίκτυο 389 καταστημάτων στην Ελλάδα (ο αριθμός μειώθηκε μόλις κατά 25 καταστήματα πέρσι) και άλλα 16 καταστήματα σε δύο χώρες του εξωτερικού. Ο αριθμός προσωπικού ανερχόταν κατά την ίδια ημερομηνία σε 8.604, εκ των οποίων οι 8.271 απασχολούνταν στην Ελλάδα.

 

ALPHA BANK-ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: Σε περίπου 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου ο όμιλος Alpha για τις εν Ελλάδι τραπεζικές δραστηριότητες.

Ο αριθμός των εργαζομένων σε εταιρείες του ομίλου στην Ελλάδα ανερχόταν στις 31/12/2022 σε 5.947 άτομα.

Κατά την ίδια ημερομηνία, η Alpha Bank διατηρούσε στην Ελλάδα 270 καταστήματα.

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Οταν πρόκειται για τίτλους που εκδίδονται σε εθνικό δίκαιο, το κράτος απλά κάνει ό,τι θέλει. Η πικρή, για τους ομολογιούχους, διαπίστωση προέρχεται από τη στήλη Alphaville των Financial Times, στη σκιά του σοκ που υπέστησαν οι κάτοχοι τίτλων Additional Tier 1 (AT1) της Credit Suisse, που σε μια στιγμή έχασαν όλα τα κεφάλαιά τους, ενώ, αντίθετα, οι μέτοχοί της έβαλαν κάτι στην τσέπη.

Θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα, επισημαίνει καθώς υπήρχε το προηγούμενο της Ελλάδας με το PSI. Τότε «κουρεύτηκε» το 53,5% της ονομαστικής αξίας κρατικών ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε δεσμευτική ρήτρα, η οποία ανάγκαζε, εκ των υστέρων, τη μειοψηφία των ομολογιούχων να συνταχθεί με τη βούληση της πλειοψηφίας.

Θεωρητικά, σημειώνει η στήλη Alphaville, το κούρεμα έγινε «δημοκρατικά», γιατί το αποδέχτηκε η πλειοψηφία των πιστωτών. Στην πραγματικότητα, όμως, το ελληνικό χρέος ανήκε κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκές τράπεζες, που δεν μπορούσαν παρά να αποδεχτούν τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους και άρα το κούρεμα.

Το PSI δεν άγγιξε ομόλογα σε διεθνές δίκαιο, ενώ όλες οι νομικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν από τους «κουρεμένους» έπεσαν στο κενό.

Υπάρχει βέβαια και η γνωστή «απειλή» ότι εκδότης που δεν πληρώσει κουπόνι, θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξαναβγεί στις αγορές. Και αυτή, όμως, καταρρέει στην περίπτωση της Ελλάδας, που δυο χρόνια μετά το PSI δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 4,75%...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v