Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2023

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Oι εφοπλιστές και οι Παραχωρήσεις - Αργούν τα μέτρα για την Κεφαλαιαγορά - ΧΑ:Tα… «ΜΕΖΖ» σήκωσαν σκόνη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Oι εφοπλιστές και οι Παραχωρήσεις - Αργούν τα μέτρα για την Κεφαλαιαγορά - ΧΑ:Tα… «ΜΕΖΖ» σήκωσαν σκόνη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος» λέει ο λαός μας και να που οι «σφαγμένοι» αντίπαλοι του δεύτερου proxy fight για τον όμιλο, ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν (φωτ.) και το γνωστό πλέον εφοπλιστικό τρίδυμο Δημήτρης Μπάκος-Ιωάννης Καϋμενάκης-Αλέξανδρος Εξάρχου βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι για τη μεταβίβαση ενός μεγάλου κομματιού του, της κατασκευαστικής θυγατρικής ΑΚΤΩΡ.

Λέγεται ότι για να φτάσουμε ως εδώ υπήρξε πλούσιο πολιτικό-επιχειρηματικό παρασκήνιο, αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι η Intrakat αποτελεί όντως τον πιο «fit» αγοραστή. Αυτό το ομολογεί και η υπόλοιπη αγορά.

Η «γνώση εκ των έσω» υπάρχει λόγω της προηγούμενης θητείας του κ. Εξάρχου στην εταιρεία, η απαραίτητη οικονομική επιφάνεια του αγοραστή δεν αμφισβητείται, ενώ η απόκτηση του μεγάλου κατασκευαστικού μηχανισμού της ΑΚΤΩΡ δύναται να επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων που έχει διατυπώσει ο πρώτος.

Το ερώτημα είναι αν θα φτάσει η… «υπέρβαση» και στο σημείο να λειτουργεί η Ιntrakat ως υπεργολάβος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις παραχωρήσεις, όπως είχε σημειωθεί ότι θα συνέβαινε στην περίπτωση Κούτρα-Wade-Adams.

Μάλλον δύσκολο το βλέπουμε, αφού η Ιntrakat είναι η ίδια στον χώρο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Λύσεις, έστω και προσωρινές, μπορεί να βρεθούν.

 

ΜΕΖΖΑΝΙΝΕ NOTES: Οι τίτλοι αυτής της ειδικής κατηγορίας που είναι εισηγμένοι στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ γράφουν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις σημαντική άνοδο. Χθες μάλιστα τρεις από τις τέσσερις (ΣΑΝΜΕΖΖ, ΓΚΜΕΖΖ και ΚΑΙΡΟΜΕΖ) κατέκτησαν την κορυφή όλης της αγοράς, με ποσοστά από 9,45 έως 9,83%, και υψηλή εμπορευσιμότητα. Από κοντά και η τέταρτη ΦΒΜΕΖΖ, με άνοδο 7,64%.

Μη ρωτήσετε γιατί. Σε όποιον κι αν μιλήσαμε στην αγορά, απάντηση που να σχετίζεται με τη συγκυρία δεν βρήκε να μας δώσει, πέρα από το ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι είναι ευάλωτοι σε κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ούτε οι προσδοκίες για την οικονομική συγκυρία στη χώρα βελτιώθηκαν σημαντικά και ξαφνικά, ούτε υπάρχουν λόγοι να υποθέσει κάποιος ότι οι εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν, τουλάχιστον άμεσα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, ενόψει αβέβαιης προεκλογικής περιόδου και αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ωστόσο υπήρξε και μια άλλη εξήγηση: ότι κάποιος ξένος αποφάσισε να «τσιμπολογήσει» στην μάλλον illiquid αγορά των Mezz, θεωρώντας ότι οι τιμές είναι φθηνότερες από ό,τι θα έπρεπε.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Η στήλη ακούει ότι είναι αμφίβολο το αν θα ψηφιστούν πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τα μέτρα τόνωσης της αγοράς, που σε γενικές γραμμές είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα αυτά αφορούσαν τη μείωση του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών από το 0,20% στο 0,1%, την κατάργηση της φορολογίας εταιρικών ομολόγων για τους Έλληνες επενδυτές, καθώς και την υπεραπόσβεση εξόδων για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Είχαν περιληφθεί και στο «Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς» που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο και μάλιστα στη συγκεκριμένη εκδήλωση μετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης και της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων υπολείπεται σημαντικά από τις «προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Ζαββού και ότι προτιμήθηκε επειδή ήταν ένα «μίνι πακέτο» μέτρων στήριξης, το οποίο θα κόστιζε ελάχιστα στον κρατικό προϋπολογισμό (χωρίς να συνυπολογίζεται η αναπτυξιακή του διάσταση) και θα μπορούσε να εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και όμως, το «σύντομο» αυτό χρονικό διάστημα διευρύνεται επικινδύνως, παρότι οι σχετικές εισηγήσεις βρίσκονται εδώ και καιρό στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το χρονοδιάγραμμα των εκλογών πήγε προς τα πίσω.

Υ.Γ. Τα μέτρα σχεδιάζονταν να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου του 2024 και κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως υπάρχει χρόνος. Ωστόσο, στην πολιτική είναι γνωστό ότι μεταξύ της προεκλογικής και της μετεκλογικής περιόδου μεσολαβούν οι εκλογές, οπότε όλα μπορούν να αλλάξουν…

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ: Στο τέλος σώθηκε η παρτίδα για τις εταιρείες του επενδυτικού κλάδου (χρηματιστηριακές, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΔ, κ.λπ.) καθώς εντάχθηκαν τελικά στους επιλέξιμους ΚΑΔ του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και έτσι να μπορούν να επιδοτηθούν για μια σειρά επενδύσεις τους (κτίρια, εξοπλισμός, πράσινη μετάβαση, συμμετοχή σε εκθέσεις, κ.λπ.).

Αξιοσημείωτο είναι το ότι στην αρχική πρόσκληση στη συγκεκριμένη δράση δεν περιλαμβάνονταν οι εταιρείες του επενδυτικού κλάδου (κωδικός 66), κάτι όμως που «διορθώθηκε» με τροποποίηση της 22ας Μαρτίου, μετά από συντονισμένες -όπως λέγεται- προσπάθειες του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ), του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και του ειδικού γραμματέα Τομεακών Πόρων Γιώργου Ζερβού.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η κατάρρευση της παραγωγής της Ισπανίας έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα χρόνο, έχουν «τσιμπήσει» κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, από τα 3,5 ευρώ στα 5,3 ευρώ.

Οπως, όμως, εξηγεί πηγή στη στήλη, τα χαμόγελα δεν θα διαρκέσουν για πολύ. Ήδη η κατανάλωση στο εξωτερικό έχει υποχωρήσει κατά 55%. Και στις αγορές αυτές βασίζονται αρκετοί Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές, είτε πουλώντας απευθείας είτε διαθέτοντας χύμα το προϊόν μέσω Ιταλίας και Ισπανίας.

Μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v