Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2023

Σκούπα και φαράσι στην Πειραιώς - Πώς 142 δισ. έκαναν... φτερά σε δύο μέρες - Μετακομίζει και... χωρίζει η Eurobank - Tips για ΕΧΑΕ

Σκούπα και φαράσι στην Πειραιώς - Πώς 142 δισ. έκαναν... φτερά σε δύο μέρες - Μετακομίζει και... χωρίζει η Eurobank - Tips για ΕΧΑΕ

TΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Όπως αποκαλύφθηκε χθες, η αμερικανική τράπεζα SVB πριν «κλατάρει» έχασε 142 δισ. δολάρια καταθέσεων μέσα σε… δύο μέρες. Προφανώς αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εταιρικές καταθέσεις που συγκροτούσαν μεγάλο μέρος του ενεργητικού της, προερχόμενες μάλιστα από τεχνολογικές εταιρείες, που τα on line και mobile banking τα παίζουν στα δάχτυλα.

Ωστόσο το συμβάν προβληματίζει γενικότερα. Οι μέρες που οι καταθέτες έπρεπε να στριμωχτούν στα γκισέ και τα ATM για να σηκώσουν χρήμα περνάνε στο παρελθόν, αλλού πιο αργά κι αλλού πολύ γρήγορα. Κι αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τραπεζίτες και επόπτες.

Aκόμη και οι πιστωτικές γραμμές, από Κεντρικές Τράπεζες, επίσης με ηλεκτρονικό χρήμα, είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν με τις απαραίτητες εγγυήσεις (τα λεγόμενα collateral) σε τέτοια μεγέθη, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια.  

 

ΑΓΟΡΕΣ: Δεύτερη μέρα ηρεμίας χθες, χωρίς εξάρσεις, αλλά χρήσιμη για τη σταδιακή εδραίωση μεγαλύτερου κλίματος ασφάλειας σε σχέση με τη «μετάδοση» της τραπεζικής αναταραχής.

Ωστόσο, όσοι έχουν μελετήσει προσεκτικά παλαιότερες κρίσεις, συνιστούν προσοχή. Διότι και τότε η εξέλιξη δεν ήταν απόλυτα «γραμμική» προς τα κάτω.

Κοινώς, στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιωθεί το «επεισόδιο».

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η χθεσινή συμπεριφορά φαίνεται να δικαιώνει όσους υποστήριζαν ότι μέσα στη δίνη της διεθνούς τραπεζικής αναταραχής η ελληνική αγορά δεν ενσωμάτωσε, έως πρότινος, το ρίσκο που προκαλεί η αβεβαιότητα για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτό φαίνεται ότι έδωσε χθες η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, με το ΧΑ να κινείται πτωτικά σε ρυθμό που δεν αντικατόπτριζε τις κινήσεις των υπόλοιπων αγορών. Από δω και στο εξής αναμένεται ότι η συμπεριφορά του θα εξαρτάται εν μέρει από… δημοσκοπήσεις και πολιτικές εξελίξεις, καθώς, η «αγορά» θα επιθυμούσε ξεκάθαρη επόμενη μέρα.

Και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, ειδικά οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν έχουν συναντήσει ξανά Έλληνα πρωθυπουργό τόσο «φιλικό» προς τις τοποθετήσεις τους όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σκούπα και φαράσι έχουν… πιάσει από πέρσι στον όμιλο, εξορθολογίζοντας τη δομή του, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την υλοποίηση του προγράμματος επιθετικής μείωσης των NPEs.

Πέρσι η τράπεζα, υπό τον Χρ. Μεγάλου (φωτ.), απόσχισε και εισέφερε σε νέα εταιρεία (Πειραιώς Υποστηρικτικές Εργασίες-Piraeus Support) τους κλάδους data entry services καθώς και διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας. Η Piraeus Support Services πωλήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου σε τρίτο.

Επιπρόσθετα, εντός του 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκκαθάρισης για μια 13άδα εταιρειών και οχημάτων ειδικού σκοπού του ομίλου.

Ειδικότερα λύθηκαν 10 εταιρείες ειδικού σκοπού και τρεις θυγατρικές (Rhesus Development Projects SLR, Πειραιώς Buildings A και Prima Business Consultancy). Σε διαδικασία εκκαθάρισης βρίσκονται επίσης οι «Γενική ΜΑΕ», «Γενική Ενημέρωσης και Ρύθμισης ΜΑΕ», καθώς και η συγγενής εταιρεία «Όμικρον Κύκλος Ένα Συμμετοχή».

 

EUROBANK: Για μετακόμιση εν ευθέτω χρόνω ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση. Ο όμιλος ολοκληρώνει τις εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου που στέγαζε επί χρόνια τα κεντρικά της Φοίνιξ (Σταδίου και Ομήρου).

Το κτήριο είχε αγοραστεί από την Grivalia και ανακαινίζεται εκ βάθρων ως γραφειακός χώρος. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, πιθανότατα θα αποτελέσει τη νέα έδρα της τράπεζας.

Μέρος των υπηρεσιών που στεγάζονται στο Μποδοσάκειο Μέγαρο θα μεταφερθεί σε άλλα κτήρια του ομίλου.

 

ΕΧΑE: Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνουν οι λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης, όπως για παράδειγμα τα παρακάτω:

  • Γύρω στο 30% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από δραστηριότητες που δεν επηρεάζονται από το ύψος των συναλλαγών και από την πορεία της κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, οπότε περιορίζεται ως ένα βαθμό η εξάρτηση των αποτελεσμάτων της από τις εκάστοτε διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού κλίματος.
  • Η εταιρεία θα μοιράσει στους μετόχους της με τη μορφή μερίσματος (0,15 ευρώ ανά μετοχή) 9,05 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τα ετήσια κέρδη του 2022 (8,214 εκατ. ευρώ), συνεχίζοντας την πρακτική πολλών προηγούμενων χρήσεων.
  • Με δεδομένο ότι η ΕΧΑΕ διέθετε στις 31/12/2022 θετικό καθαρό ταμείο 60,6 εκατ. ευρώ και για εποπτικούς λόγους απαιτείται να έχει «κλειδωμένη» ρευστότητα γύρω στα 30-40 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη έχει για αρκετά ακόμη χρόνια περιθώριο να προχωρεί σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους που θα υπερβαίνουν τα ετήσια κέρδη της (εξασφαλισμένη ικανοποιητική μερισματική απόδοση).
  • Πέραν του προαναφερόμενου θετικού καθαρού ταμείου των 60,6 εκατ. ευρώ, η ΕΧAΕ διαθέτει σε μακροπρόθεσμα χρηματοοικονομικά στοιχεία αποτιμημένα στην εύλογη αξία ποσό ύψους 9,996 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις συμμετοχές της στα Χρηματιστήρια του Κουβέιτ και του Βελιγραδίου.
  • Φέτος δεν θα επαναληφθούν οι περυσινές έκτακτες δαπάνες ύψους 463.994,4 ευρώ για αποζημίωση του πρώην CEO Σωκράτη Λαζαρίδη, αλλά και το «μπόνους υπογραφής» ύψους 150.000 ευρώ του σημερινού CEO Γιάννου Κοντόπουλου (εισέπραξε συνολικά το 2022 406.246 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v