Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2023

Τραπεζίτες: Πτωχοί συγγενείς με το βλέμμα στη... Εurobank - Τα «μυστικά» του πρόωρου πλεονάσματος - Πουλά ακίνητα η Alpha Bank

Τραπεζίτες: Πτωχοί συγγενείς με το βλέμμα στη... Εurobank - Τα «μυστικά» του πρόωρου πλεονάσματος - Πουλά ακίνητα η Alpha Bank

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 και μείωση της δυσμενούς σχέσης μεταξύ ΑΕΠ και χρέους, έχουν την εξήγησή τους, όπως εύγλωττα περιέγραψε πρόσφατα στο ΒΗΜΑ ο Αντώνης Καρακούσης, γράφοντας για την υπεραπόδοση των φόρων.

Η αύξηση του πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, σε πολλές περιπτώσεις και των περιθωρίων επιχειρηματικού κέρδους, αυξάνουν τους τζίρους -και τα έσοδα από ΦΠΑ. Οι αυξήσεις των μισθών με τους φορολογικούς συντελεστές (κλίμακες) εισοδήματος να μένουν εκεί που ήταν, αυξάνουν και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η, εν μέρει, πληθωριστική αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ μειώνει τον λόγο προς το ονομαστικό χρέος. Μέρος των «υπερεσόδων» του κράτους κατευθύνεται στη συνέχεια σε διαφόρων ειδών επιδόματα, αντισταθμίζοντας κάποιες από τις απώλειες αγοραστικής δύναμης.

Πρόκειται για μια στρατηγική που δημιουργεί βελτίωση σε κρίσιμα για τους διεθνείς αναλυτές (και για τα μάτια των εταίρων μας στην ΕΕ) οικονομικά μεγέθη.

Από την άλλη, έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τις ανισότητες, ανάμεσα σε τμήματα της κοινωνίας (επηρεάζοντας και τη μεσαία τάξη), ενώ τείνει να εμπεδώσει μια «επιδοματική» λογική, που στην πράξη έχει πεπερασμένα όρια.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όσο μικρότερο εισόδημα έχει μια οικογένεια τόσο περισσότερο την αγγίζει η αύξηση των παγίων εξόδων και των τιμών σε καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, που έως στιγμής αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα διάφορα «καλάθια» και επιδόματα δεν αρκούν για να καλύψουν το κενό...

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη της Grant Τhornton για τις αμοιβές διοικητικών συμβουλίων και CEO στις ελληνικές εισηγμένες (το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης και αναλυτικά η μελέτη σε pdf εδώ), δίνει και μια συνολική εικόνα, ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, καταγράφοντας επίσης και την αύξηση αυτών των απολαβών από το 2020 στο 2021.

Αποκαλύπτει όμως και κάτι άλλο: Ότι οι CEO των εισηγμένων τραπεζών είναι… πτωχοί συγγενείς στις συνολικές απολαβές, απέναντι όχι μόνο στις υπόλοιπες πολύ μεγάλες εισηγμένες (με κεφαλαιοποίηση πάνω από 800 εκατ. ευρώ την 1/11/2022) αλλά και σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, με κεφαλαιοποίηση από 200 έως 800 εκατ. ευρώ!

Για την ακρίβεια, η μέση αμοιβή CEO στις τράπεζες ήταν το 2021 περίπου 360.000 ευρώ, όταν για τις πολύ μεγάλες εταιρείες ήταν σχεδόν 1.100.000 ευρώ και για τις μεγάλες περίπου 405.000 ευρώ. Αν μάλιστα κοιτάξουμε τις υψηλότερες αμοιβές, τότε τα νούμερα αυτά διαμορφώνονται σε 413.000 ευρώ για τους τραπεζίτες… 3.440.000 ευρώ για τις πολύ μεγάλες εισηγμένες και 551.140 ευρώ για τις μεγάλες εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση από 200 έως 800 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι CEO των τραπεζών έχουν ίσως το «ονόρε» της ισχύος και της διοίκησης τεράστιων «συστημικών οργανισμών» και οι άλλοι τη… χάρη των πολύ υψηλότερων απολαβών!

Πρόκειται για σοβαρή αναντιστοιχία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε πολλές αγορές του εξωτερικού, όπου οι τραπεζίτες και γενικώς οι CEO του χρηματοοικονομικού τομέα λαμβάνουν έως και προκλητικά υψηλές αμοιβές, σε σχέση με άλλους κλάδους.

Μια αναντιστοιχία που οφείλεται βέβαια στις παλαιότερες ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα των ελληνικών τραπεζών -και τις μετοχικές συμμετοχές που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι τραπεζίτες θα ήθελαν να «βγουν στην άλλη όχθη» αυτής της κατάστασης όλοι… παρέα, κι όχι ένας ένας, με χρονική απόσταση.
Διότι, θεωρητικά τουλάχιστον, όποιος απελευθερωθεί πρώτος, θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει την «πυραμίδα» των αμοιβών στην τράπεζά του και ενδεχομένως να προσελκύσει πολλά από τα καλύτερα στελέχη της πιάτσας, δημιουργώντας πρόβλημα στους υπόλοιπους.

Προς στιγμήν, πάντως, την απελευθέρωση φαίνεται ότι θα την καταφέρει πρώτη η Εurobank (φωτ. ο Φωκίων Καραβίας), αγοράζοντας το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το ΤΧΣ. Οι υπόλοιποι στρέφουν το βλέμμα προς τα εκεί και αναμένουν τη... σειρά τους.

 

ALPHA BANK-ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα λογιστικής αξίας 85 εκατ. ευρώ διέθεσε το 2022 η Alpha Αστικά Ακίνητα.

Οι τιµές πώλησης ξεπέρασαν τις στοχευµένες τιµές πώλησης κατά περίπου 7%, λόγω της αυξηµένης ζήτησης, αναφέρει ο όμιλος στις οικονομικές καταστάσεις. Εκτιμά ότι ο ίδιος ρυθμός θα διατηρηθεί και φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της συμφωνίας με Dimand-Premia για το χαρτοφυλάκιο Skyline, ο όμιλος θα ρευστοποιήσει 475 ανακτηθέντα ακίνητα (σ.σ. τα υπόλοιπα 98 ακίνητα είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα).

  

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Αντε και καλή αρχή. Σήμερα, εκτός απροόπτου, ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τις προθεσμίες γνωστές και τις παρατάσεις φέτος να συναρτώνται ενδεχομένως και με τις εθνικές εκλογές.

Το σύστημα θα δέχεται δηλώσεις, σύμφωνα με το νόμο, έως τις 30 Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ δόσεις.

Αυτά σύμφωνα με το νόμο. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η προθεσμία της 30ής Ιουνίου δεν έχει τηρηθεί ποτέ και μένει να φανεί αν φέτος θα έχουμε εξαίρεση στον κανόνα.

Βέβαια, με τις κάλπες στον ορίζοντα δεν θα προκαλούσε αίσθηση μια παράταση έως τα τέλη Ιουλίου (τουλάχιστον) και πληρωμή δύο δόσεων τον Αύγουστο, με παράταση ισχύος έως τότε της έκπτωσης 3% για εφάπαξ εξόφληση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v