Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2023

Ανδρουλάκης: Οι υποκλοπές όρος για συγκυβέρνηση *Πειραιώς: Προχωρά η mobile-only τράπεζα *ΧΑ: Ούτε με... ενέσεις

Ανδρουλάκης: Οι υποκλοπές όρος για συγκυβέρνηση *Πειραιώς: Προχωρά η mobile-only τράπεζα *ΧΑ: Ούτε με... ενέσεις

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Όσοι ποντάρουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών μπορεί να υποχρεώσει τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη (φωτό) να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδέχεται να διαπράττουν σοβαρό λάθος. Όπως εξίσου λάθος (ηθελημένο όμως) είναι ότι του χρεώνουν την άρνηση συνεργασίας με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, ως «πολιτικάντικη τακτική».

Διότι υπάρχει στη μέση η υπόθεση των υποκλοπών. Η οποία μπορεί να μην είχε μεγάλη επίπτωση στις δημοσκοπήσεις, έχει όμως επιδράσει στα υψηλότερα επίπεδα της πολιτικής διαδικασίας. Ιδίως όταν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από πολιτικό ή θεσμικό θέμα υπάρχει και προσωπικό, αφού ήταν ο ίδιος θύμα παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και τους, «άγνωστους» προς το παρόν, κύκλους του Predator.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος, μιλώντας προχθές στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «άλλο ένα στοιχείο της προγραμματικής μας σύγκλισης θα είναι η Εξεταστική Επιτροπή που θα γίνει για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τις εθνικές εκλογές, χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να πάνε στη δικαιοσύνη αυτοί που είχαν το θράσος να παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και άλλους ανθρώπους».

Με λίγα λόγια, έθεσε και συγκεκριμένο όρο προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συγκυβέρνηση, με οποιονδήποτε!

Οταν μάλιστα του ζητήθηκε να σχολιάσει την αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος από την ΕΥΠ και την Αστυνομία, ανέφερε εντελώς δηκτικά: «Φαίνεται ότι επειδή σταμάτησε ο κ. Μητσοτάκης και ο ανιψιός του (σ.σ. ο Γρηγόρης Δημητριάδης, δεξί χέρι έως πρότινος του πρωθυπουργού) να απασχολούν την ΕΥΠ με ανοησίες, έχει βρεθεί χρόνος και κάνει τη δουλειά της».

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, για να υπάρξει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο, θα πρέπει να γίνει μια πρώτης τάξεως «κωλοτούμπα» από τον Ανδρουλάκη, επί του πολιτικού, του θεσμικού, αλλά και του… προσωπικού.

Τόσο στην προγραμματική σύγκλιση περί εξεταστικής (λίγο δύσκολο να φανταστούμε τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει ξανά εξεταστική για το θέμα των υποκλοπών, με όρους Ανδρουλάκη) όσο και στο να συγκυβερνήσουν «ο θύτης με το θύμα» (των υποκλοπών), έκφραση που δεν είναι δική μας αλλά του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, το όλο θέμα παραμένει στο προσκήνιο, όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το διεθνές, αφού χθες το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (237-172) να ξανασυζητηθεί ενώπιόν του το θέμα του «κράτους δικαίου» στην Ελλάδα

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Βγήκε χθες η Moody’s και στήριξε τις ελληνικές τράπεζες, βγήκε και η Goldman Sachs να εκτιμήσει ότι η χώρα μας μπορεί να αναβαθμιστεί στην επόμενη αξιολόγηση, πλήθος προσφορών και για το νέο πενταετές ομόλογο της χώρας μας. Πλην όμως, παρά τις «ενέσεις» καλών νέων, η αντίδραση τραπεζών και αγοράς ήταν αναιμική.

Μόλις 0,7% η άνοδος, ενώ στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσε εύκρατο κλίμα, με αποτέλεσμα να καταγράφουν όλες υψηλότερα ποσοστά ανόδου, πάνω από 1%.

Μετά την πολύ ισχυρή άνοδο του πρώτου διμήνου, η αγορά φαίνεται να έχει χάσει τον δυναμισμό της κάπου μεταξύ τραπεζικής αναταραχής και πολιτικού ρίσκου.

 

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α: Μετά την -οριακή έστω- υπερψήφιση από τη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας της πρότασης της διοίκησης για μετατροπή των προνομιούχων τίτλων της σε κοινούς, η εισηγμένη θα διαθέτει συνολικά 1.011.000 κοινές μετοχές και -με βάση το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ- θα έχει μια τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 13 εκατ. ευρώ.

Έναντι αυτής της καθόλου ευκαταφρόνητης αποτίμησης, η εισηγμένη εταιρεία διαθέτει:

  • Πρώτον, μια οικονομική δραστηριότητα στον χώρο των ενδυμάτων με ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ και ένα χαμηλό ύψος καθαρής κερδοφορίας.
  • Δεύτερον, το ιδιόκτητο ακίνητο της Νέας Ιωνίας (έδρα εταιρείας, πρώην εργοστάσιο), το οποίο εκτιμάται ότι έχει μια τρέχουσα εμπορική αξία γύρω στα 4-5 εκατ. ευρώ και 
  • τρίτον, το… χρηματιστηριακό «όχημα» που ενδεχομένως θα μπορούσε να διατεθεί, προκειμένου μια άλλη επιχείρηση να εισέλθει «δια της πλαγίας» στο ΧΑ.

Ειδικότερα για το τελευταίο, έχουν υπάρξει κατά τα τελευταία χρόνια κάποιοι ενδιαφερόμενοι, όπως η περίπτωση των… άφραγκων της Diversa, αλλά και μιας εταιρείας από τον ιατρικό κλάδο, η οποία ωστόσο επέλεξε να αντλήσει κεφάλαια όχι από το ευρύ επενδυτικό κοινό, αλλά μέσα από την προσέλκυση συνεταίρου από τις ΗΠΑ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εκτιμά η διοίκηση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης άδειας τραπεζικών εργασιών για τη Shnappi.

Η ψηφιακή τράπεζα, που στήνει η Πειραιώς, σε συνεργασία με τη Natech υπέβαλε στις 31 Οκτωβρίου αίτηση στην TτΕ για αδειοδότηση. Μετά τη λήψη της άδειας θα δρομολογηθεί νέος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η Shnappi φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη mobile-only τράπεζα στην Ελλάδα.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Άρδην αλλαγή τοπίου σηματοδοτεί για τις εταιρείες κάλυψης Ζωής παγκοσμίως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Μετά από αρκετά χρόνια μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, η απότομη άνοδος βελτιώνει σημαντικά το περιβάλλον κυρίως για τα προγράμματα εγγυημένου επιτοκίου, αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα ζωής.

Στις περιπτώσεις, μάλιστα, εταιρειών με υψηλά τεχνικά αποθέματα ενδέχεται να υπάρξουν αντιστροφές προβλέψεων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Η Alphalife ΑΑΕΑΖ, ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου Alpha, προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε αντιστροφή πρόβλεψης 24,6 εκατ. ευρώ, μετά από έλεγχο επάρκειας τεχνικών αποθεμάτων.

 

ATTICA BANK: Στο κρίσιμο μέτωπο για την τράπεζα, Bain-Cepal και Fortress κατέθεσαν ενδεικτικές προσφορές για τα χαρτοφυλάκια δανείων Metexelixis και Omega.

Οι προσφορές, παρότι ενδεικτικές, αποτυπώνουν το εύρος του λογαριασμού εξυγίανσης της τράπεζας, ο οποίος ξεπερνά τις δυνατότητες της επικείμενης ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v