Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2023

Επεσε κρίσιμη υπογραφή για ΤΕΝΕΡΓ - Τρία exit, ένα... in από Ταμβακάκη - Mύκονος: Προστίματα και… αμαρτήματα - Viohalco: Σε νέα υψηλά

Επεσε κρίσιμη υπογραφή για ΤΕΝΕΡΓ - Τρία exit, ένα... in από Ταμβακάκη - Mύκονος: Προστίματα και… αμαρτήματα - Viohalco: Σε νέα υψηλά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ: Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας είναι ο γνωστός επενδυτής που συμμετέχει στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής της EOS Capital, όπως μαθαίνει η στήλη, ετοιμάζεται για τρία «exit» από προηγούμενες επενδύσεις ενώ έχει στα σκαριά και μια νέα.

Αναφορικά τώρα με τον Φρεσκούλη (Eurocatering), στον οποίο έχει επενδύσει, η εταιρεία πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικά στην Eurocatering θα εισέλθει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

 

ΤΕΝΕΡΓ: Εγκρίθηκε, χθες, από το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς το σχήμα χρηματοδότησης της First Sentier, για τη συζητούμενη απόκτηση ως 67% (σε πρώτη φάση) του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Προηγήθηκαν εγκρίσεις από credit committee και risk committee.

Θα απαιτηθεί έγκριση από τουλάχιστον άλλη μια τράπεζα, με την Εθνική να έχει κινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες αλλά να μην έχει ολοκληρώσει την έγκριση. Αν χρειαστεί, στο σχήμα θα μπουν και οι άλλες δύο συστημικές (Alpha και Eurobank). Το ύψος της χρηματοδότησης φθάνει ως τα 850 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον αντίστοιχη θα είναι η ίδια συμμετοχή του fund.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο επαρκή επενδυτικά σχέδια, που να έχουν υποβάλει ή να ετοιμάζονται να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις ψηφιακής μετάβασης, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κ. Βασιλείου. Εξέλιξη που προκαλεί καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο σκέλος (ψηφιακής μετάβασης).

Θα βοηθούσε, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο στην κατά τα άλλα υποδειγματική εφαρμογή του εθνικού σχεδίου.

 

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το πράσινο φως στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης δύο Τομεακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης (ΤΠΑ) άναψε πριν από λίγες ώρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Το πρώτο αφορά στο ΤΠΑ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου η συνολική δημόσια δαπάνη αυξάνεται κατά 5,1923% (1,1538% για την Πρόληψη και Διαχείριση Κινδύνων και 4,0385% για Υποδομές αερομεταφορών). Το δεύτερο αφορά στο ΤΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών και το ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης αυξάνεται από το 200% στο 212%.

Οι αυξήσεις θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό περί τα 200 εκατ. ευρώ. Που δεν τα λες και λίγα…

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Επτά μήνες ανοδικής πορείας συμπληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εφτασε το 5,4% και έπεται συνέχεια, καθώς μεσολάβησε νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Και τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και το «Νότο» της Ευρωζώνης συνέχισε να διευρύνεται σε 152 (από 143) και 114 (από 78) μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Δομικά προβλήματα μάλλον δεν λύνονται με… μπινελίκια.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Φθηνότερη κατά 17,8% έγινε η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Διαμορφώθηκε σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στα 153,63 €/MWh.

Καλή είδηση αλλά, την ίδια στιγμή, το κόστος παραμένει υψηλότερο (από +6% έως +20%) από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και 88% πάνω από την τιμή συστήματος NordPool (81,61 ευρώ η μεγαβατώρα).

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ομολογούμε ότι μας μπέρδεψαν λίγο οι απαντήσεις στελεχών επιχειρήσεων στην τελευταία έρευνα της Randstad: Το 66% θεωρεί πολύ σοβαρό εμπόδιο για την κάλυψη θέσεων εργασίας, «τις μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων». Το ποσοστό μάλιστα αυτό αυξήθηκε κατά… 17 μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το προηγούμενο έτος σημειώθηκε μείωση κατά 7,5% των πραγματικών μισθών.

Κι από την άλλη, τα ίδια στελέχη, αλλά σε ποσοστό 56%, συμφωνούν ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να… βελτιωθούν οι μισθοί.

Το βλέπουν μάλιστα να συμβαίνει μέσα στο τρέχον έτος, στο οποίο το 54% δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει προσλήψεις, ενώ μόλις το 3% θα κόψει προσωπικό. Που σημαίνει ότι οι δουλειές πάνε καλά…

Όπως καταλαβαίνετε, όλα μαζί τα παραπάνω δεν συνδυάζονται και τόσο αρμονικά!

Δημιουργώντας μας την αίσθηση ότι παρά τα πιασάρικα τσιτάτα και τους βαρύγδουπους μανατζαρέικους τίτλους (συνήθως με απαραίτητο συστατικό το talent), στον τομέα της προσέλκυσης, διαχείρισης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού, πολύ δε περισσότερο στην προσέλκυση γνήσιων εγχώριων «ταλέντων» (που αν είναι σε σχετικά νεαρή ηλικία μπορούν και να φύγουν έξω), θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά στη χώρα.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Με πηχυαίους τίτλους προβλήθηκαν προ ημερών τα πρόστιμα-μαμούθ, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, που επιβλήθηκαν στη Μύκονο για πολεοδομικές παραβάσεις.

Μόνο που χθες η «Καθημερινή» αποκάλυψε ότι πριν από περίπου 15 ημέρες πέρασε διάταξη που επιτρέπει στους παραβάτες αυτού του τύπου να κατεδαφίσουν γρήγορα τις αυθαίρετες κατασκευές και να πληρώσουν απλώς ένα... 500άρικο.

Κοινώς τα αμαρτήματα συγχωρούνται!

Τόσο το Principote όσο και το Nammos έχουν ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα.

Αν σκεφτήκατε ότι πρόκειται για εξωφρενική εξέλιξη, θα έχετε απόλυτο δίκιο. Μια εξέλιξη που ασφαλώς εκθέτει την κυβέρνηση, η οποία έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην αντιμετώπιση του θέματος «Μύκονος», μετά και τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον αφορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος (με υπουργό τον Κώστα Σκρέκα και υφυπουργούς τους Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά). Γιατί κατατέθηκε μια διάταξη που θέτει «οριζόντιο» ύψος προστίμου, ευτελούς ύψους, ανεξαρτήτως μεγέθους της παραβάσεως; Και σε τόσο ύποπτη (πιο κομψά δεν γίνεται να το πούμε) περίοδο που… βγάζει μάτια;

Τι έχει να πει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου;

 

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Σας τα έγραψε ο συνάδελφος «Εκηβόλος» από προχθές αλλά και χθες η μητρική του ομίλου έβγαλε μάτια, με άνοδο σχεδόν 8% και όγκο που είχε να δει από τον Σεπτέμβριο του 2022. Τιμή κλεισίματος 4,96 ευρώ, που αποτελεί υψηλό 52 εβδομάδων. Ελάχιστη πλέον η απόσταση και από τα υψηλά 5ετίας.

Από κοντά και η Cenergy, η οποία γράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο, με νέα άνοδο χθες κατά 5,28%.

Πληθαίνουν και οι πληροφορίες περί ομιλικού μετασχηματισμού, ώστε να είναι πιο εύκολα «αναγνωρίσιμες» οι αξίες στον κάθε τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v