Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2023

Πλαίσιο: Η σφήνα για Κωτσόβολο και το LBO - ΣΥΡΙΖΑ: Η Εφη και οι υπόλοιποι - Σφηνάκια για ΑΝΕΚ, Space και ΛΑΜΨΑ

Πλαίσιο: Η σφήνα για Κωτσόβολο και το LBO - ΣΥΡΙΖΑ: Η Εφη και οι υπόλοιποι - Σφηνάκια για ΑΝΕΚ, Space και ΛΑΜΨΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Με έξυπνο τρόπο η υποψήφια διάδοχος του Τσίπρα άφησε να διαφανεί πως δεν σκοπεύει να στρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ριζοσπαστική Αριστερά, όπως ίσως θα ανέμεναν πολλοί. Δεν ήταν μόνο η φράση της «στο ερώτημα αριστερά ή κέντρο, η απάντηση είναι ότι είμαστε με το δίκιο, είμαστε με τους πολλούς».

Όλες της οι αναφορές, στην έως τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο μέλλον του, φωτογράφιζαν πολυσυλλεκτική διάθεση με στόχο τη διεκδίκηση εξουσίας. Μένει να φανούν αυτά και στην πράξη. Ήδη πάντως έσπευσαν να την υποστηρίξουν ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η Έφη έχει ρεύμα.

Η υποψηφιότητα Ευκλείδη Τσακαλώτου που έρχεται επισήμως την Παρασκευή φαίνεται ότι αποσκοπεί αφενός να εκφράσει -έμμεσα- ότι η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου είναι «πολυτασική» και όχι της ομπρέλας (της οποίας ηγείται ο ίδιος), και αφετέρου να κινητοποιήσει ψηφοφόρους, στον πρώτο γύρο. Διότι στον δεύτερο, όπως ήδη διαρρέεται (πιο κομψά απ' όσο σας το μεταφέρουμε), θα ψηφίσει την Έφη!

Όσο πιο πολλοί οι υποψήφιοι, λέει η… θεωρία, τόσο πιο πολλοί θα προσέλθουν να ψηφίσουν, σε μια περίοδο που δεν ευνοεί τις εσωκομματικές διεργασίες, ακόμη κι αν είναι κορυφαίες. Κοινώς προσπαθούν να μην (πολυ)φανεί ότι «χάθηκε» και η βάση των μελών.

Θυμίζουμε ότι περίπου 170.000 άτομα είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα, αριθμός που ούτως ή άλλως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί στην κυοφορούμενη διαδικασία. Επιδιώκουν, όμως, να περιορίσουν τη διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εκτός απροόπτου υποψηφιότητες από τον Νίκο Παππά (που έχει το πρόβλημα της καταδίκης από το Ειδικό Δικαστήριο και κάτι θα πρέπει να κάνει γι' αυτό) αλλά και τον Παύλο Πολάκη, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις (Διονύσης Τεμπονέρας;).

Δυσκολότερη όλων πάντως η θέση της Ρένας Δούρου, που αν κατέλθει, θα έχει και την ιδιότητα της... υπόδικου για το Μάτι.

 

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Ξεκίνησε να διατίθεται από την Εθνική Τράπεζα αυτό τον μήνα το Ομολογιακό «Δήλος Extra Income», που έχει διάρκεια 18 μηνών.

Το συγκεκριμένο Α/Κ τοποθετείται κυρίως σε κρατικούς και εταιρικούς ομολογιακούς τίτλους, καθώς και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Εχει στόχο να προσφέρει στους μεριδιούχους στο τέλος του 18μήνου υψηλότερη απόδοση από την αντίστοιχη της ισόχρονης προθεσμιακής τραπεζικής κατάθεσης.

Προφανώς, η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο Α/Κ δεν στερείται (περιορισμένου έστω) ρίσκου, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση που συμβεί κάποιο πιστωτικό γεγονός σε μία ή περισσότερες από τις επενδυτικές του τοποθετήσεις.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Λόγο και συμμετοχή στην άσκηση της ενεργειακής πολιτικής αποκτά πλέον η Αλεξάνδρα Σδούκου, που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αρμοδιότητές της καθορίστηκαν με ΦΕΚ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα υπογραφής σε πράξεις ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, τόσο αυτόνομα όσο και από κοινού με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως και ο διορισμός και πρόσληψη στελεχών για το ιδιαίτερο γραφείο της.

Βεβαίως, τον πρωτεύοντα και τελικό λόγο στην άσκηση πολιτικής διατηρεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης, με άλλα λόγια, το μαχαίρι και το πεπόνι είναι στα χέρια του.

Στη θέση της κ. Σδούκου προαλείφεται ο Τέλης Αϊβαλιώτης. Είναι παλιός γνώριμος του υπουργού, από την εποχή της Δράσης, τον πολιτικό φορέα που είχε ιδρύσει ο Στέφανος Μάνος και στον οποίο ο κ. Σκυλακάκης χρημάτισε και πρόεδρος.

Οσονούπω, αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του διορισμού του ως γενικού γραμματέα στο ΥΠΕΝ.

Ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης σε μια κρίσιμη θέση…

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Ψηλά στην προεκλογική αλλά και μετεκλογική ατζέντα βρέθηκε το ζήτημα της κοστολόγησης των μέτρων που εξαγγέλλουν τα κόμματα.

Μάλιστα στο θέμα επανήλθε ο Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εκεί ανακοίνωσε ότι «καθιερώνεται πια, με το πρώτο νομοσχέδιο, η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι μία κατάκτηση αυτή. Δεν νομίζω ότι θα ξαναμιλήσουμε χωρίς κοστολογημένα προγράμματα».

Πράγματι το νομοσχέδιο είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και δίνει στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο την αρμοδιότητα για «αξιολογήσεις και ποσοτικοποιήσεις του δημοσιονομικού αντικτύπου που αναμένεται να έχουν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων». Συμπληρώνει ωστόσο ότι αυτό γίνεται «κατόπιν αιτήματός τους» και απόφασης του αρμόδιου οργάνου κάθε κόμματος.

Περί υποχρεωτικότητας ουδείς λόγος… 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Επίσημη «σφήνα» στην υπόθεση Κωτσόβολος έκανε χθες η ηγεσία της Πλαίσιο, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ. Ίσως διότι στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει και διαρροές περί ενδιαφέροντος από τον όμιλο Olympia Group του Πάνου Γερμανού, που έχει ήδη τα Public και βαθιές τσέπες.

Aπό τα συμφραζόμενα της χθεσινής συνάντησης δημοσιογράφων με τον CEO Κώστα Γεράρδο, προκύπτει ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τη βρετανική Currys που προτίθεται να πουλήσει την ελληνική θυγατρική της, βρίσκεται προς το παρόν σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Παρότι η ΠΛΑΙΣΙΟ είναι σαφώς μικρότερη σε μεγέθη από την Κωτσόβολος, δεν θα είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι συχνό φαινόμενο διεθνώς, αλλά συμβαίνει μικρότερες εταιρείες να αγοράζουν μεγαλύτερες, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Θυμίζουμε σχετικά ότι η εταιρεία της οικογένειας Γεράρδου, που βγήκε πρόσφατα από το Χρηματιστήριο, έχει μερικές δεκάδες εκατομμύρια καθαρό ταμείο, και ελάχιστα δάνεια, ενώ περίπου 80 εκατ. ευρώ, χωρίς δάνεια, έχει η ίδια η Κωτσόβολος.

Με το προηγούμενο καθεστώς σταθερά χαμηλών επιτοκίων, θα λέγαμε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι ο ορισμός του Leveraged Buy Out (LBO). Όπου πρακτικά αγοράζεις μια καθαρή από δάνεια εταιρεία με δανεικά κι εν συνεχεία τα μεταφέρεις μερικώς ή ολικώς, από το «όχημα» μέσω του οποίου έγινε η εξαγορά, στην εταιρεία που εξαγόρασες.

Τώρα όμως που τα επιτόκια έχουν ανέβει και οι αγορές λιανικής «ζορίζονται», ασκήσεις του είδους θέλουν πολλή μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί αν βγαίνουν τα… κουκιά, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους και τα EBITDA.

Μπορεί επίσης η επιδίωξη δημοσιότητας από την πλευρά της ΠΛΑΙΣΙΟ (δεν ξεφεύγουν συνήθως αυτά, λέγονται για να λεχθούν) να σχετίζεται με προθέσεις αναζήτησης εταίρου στην εξαγορά της Κωτσόβολος. Ίσως ένα fund που θα καλόβλεπε τη συνεργασία με καθιερωμένο operator που έχει πλήρη γνώση -και καλά αποτελέσματα- στη συγκεκριμένη αγορά.

Θα δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον της Κωτσόβολος, λόγω μεγέθους, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την υπόλοιπη εγχώρια αγορά…

ΥΓ: Ασφαλώς σε μια τέτοια υπόθεση θα εμπλακεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα έκοβε τον δρόμο. Ειδικά στην περίπτωση της ΠΛΑΣΙΟ, τα νούμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

 

ΛΑΜΨΑ: Αυτό σημαίνει άνοδος στα… βουβά. Η μετοχή ανέβηκε χθες στα 26,4 ευρώ (+4,76%), επίπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό. Παράλληλα, αν σας αρέσει η στατιστική, σημειώσετε ότι τα 1.525 τεμάχια που διακινήθηκαν συνιστούν τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 42 μηνών.

Βέβαια, οι συναλλαγές δεν είναι το πλέον… σύνηθες για τον τίτλο. Το λέμε αυτό γιατί μετρήσαμε ότι στις επτά από τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις δεν διακινήθηκε ούτε τεμάχιο!

Σημειώστε ότι στις 8/3/2023 έγινε επιστροφή κεφαλαίου 0,47 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται με το καθαρό μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 21/8/2023).

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Και μιας και πιάσαμε τον τζίρο, ας δούμε ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο: από τα 108,8 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν χθες, τα 50,4 εκατ. (46,3%) έγιναν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν ανοίξουμε λίγο την εικόνα, θα δούμε ότι οι δέκα τίτλοι με τις υψηλότερες συναλλαγές αποσπούν συνολικά το 81% του τζίρου, ενώ οι 20 πρώτες το 92%.

Τι να μείνει για τους υπόλοιπους…

 

ATTICA GROUP-ANEK: Οπως σας είχαμε προειδοποιήσει, οι διεργασίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal διάσωσης της δεύτερης από την πρώτη δεν ολοκληρώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, παρότι κράτησε πολλές ώρες. Τουναντίον θα συνεχιστεί με δύο ακόμη συνεδριάσεις, στις 17 και στις 24 Ιουλίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα μέλη της επιτροπής, προκειμένου να πάρουν μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, καθότι αφορά διάσωση εταιρείας και όχι απλώς συνένωση, θέλουν να εξετάσουν τα πάντα σε βάθος, όχι μόνο εμπορικά αλλά και νομικά. Κι αυτό θα πάρει χρόνο.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καταθέσουν πρόσθετα υπομνήματα, μεταξύ τους και ο Μάριος Ηλιόπουλος που παρέστη αυτοπροσώπως. Εξω από τη διαδικασία, ωστόσο, έμεινε ο όμιλος Γκριμάλντι, η παρέμβαση του οποίου (με την οποία ζητούσε πρακτικά ένα πλοίο της ΑΝΕΚ που κάνει δρομολόγιο στα Χανιά), κρίθηκε εκπρόθεσμη.

 

SPACE: Εν μέσω σεναρίων για το τι μέλλει γενέσθαι με τις νέες ταυτότητες, όπως ενημερώσαμε χθες, η μετοχή αφυπνίστηκε και πήρε την πρώτη θέση σε απόδοση με 10,2%. Τα 9,14 ευρώ που έφτασε συνιστούν υψηλό 13 μηνών για τον τίτλο.

Στα αξιοσημείωτα και ο όγκος των σχεδόν 28 χιλιάδων τεμαχίων (ο υψηλότερος από τις 12 Ιανουαρίου) για μια μετοχή που δεν ήταν σπάνιο εσχάτως να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση ακόμα και με συναλλαγές κάτω από 1.000 τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v