Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2023

Αvramar-τραπεζίτες: Ο Θεός να βάλει το χέρι του *Πρώτη διαφωνία Βορίδη με Μητσοτάκη *Το ραντεβού και η απογείωση Aegean

Αvramar-τραπεζίτες: Ο Θεός να βάλει το χέρι του *Πρώτη διαφωνία Βορίδη με Μητσοτάκη *Το ραντεβού και η απογείωση Aegean

ΒΟΡΙΔΗΣ: Στα ψιλά φαίνεται να πέρασε η διαφωνία του υπουργού Επικρατείας στην προοπτική νομοθέτησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλλον την επισκίασε το αυτογκόλ… Φλωρίδη

Δεν θα έπρεπε όμως, διότι τέτοιου είδους «ταυτοτικά» θέματα, μαζί με τα εθνικά, αποτελούν καύσιμο για την ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής, αλλά και για όσους συντηρητικούς έχουν απομείνει στη Νέα Δημοκρατία -και δεν είναι λίγοι.

Ο Μάκης λοιπόν, που ούτως ή άλλως δεν φημίζεται για τον κοινωνικό προοδευτισμό του, έσπευσε να δηλώσει στο Mega, σε σχέση με την εξαγγελία του πρωθυπουργού: «Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό».

Δεν έχει κι άδικο, εδώ που τα λέμε, που το είπε. Σε λίγο δεν θα έχει μούτρα να πιει καφέ με τους παλιούς φίλους και συναγωνιστές…

YΓ: Όσοι ενδεχομένως ανθυπομειδιούν με τα λεγόμενα «ταυτοτικά» θέματα, ας το ξανασκεφτούν. Στις ΗΠΑ έχουν πλέον οδηγήσει (εξαιτίας των υπερβολών που σημειώνονται) σε κανονικό εμφύλιο «πολιτισμικό» πόλεμο, καθορίζοντας συχνά όλη την πολιτική επικαιρότητα!

 

AVRAMAR: Ίσως το μεγαλύτερο θέμα επιχειρηματικών δανείων, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες. Το πλήρες ρεπορτάζ του Euro2day.gr μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Κρατήστε πάντως τον… αριθμό. Οι οφειλές φτάνουν σχεδόν τα 400 εκατ. ευρώ και το ερώτημα δεν είναι αν θα χάσουν λεφτά οι τράπεζες, αλλά… πόσο πολλά θα χάσουν!

Γιατί; θα ρωτήσετε. Διότι έτσι όπως έγινε η προηγούμενη αναδιάρθρωση, με το παρόν μετοχικό σχήμα (Αmerra Capital και Mubadala Investment Company), όλα εμφανίζονταν πολύ «ρόδινα» για να είναι αληθινά, ενώ οι τραπεζίτες (για μία ακόμη φορά) αμέλησαν να πάρουν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Τώρα λοιπόν έχουν βρεθεί χωρίς αυτό που λέμε «καλές» λύσεις. Αν κλείσουν την εταιρεία, καταγγέλλοντας τα δάνεια, θα πάρουν ψίχουλα. Αν πουλήσουν τα δάνεια σε κάποιο fund, μπορεί να πάρουν «10 σεντς στο ευρώ, άντε το πολύ 20».

Αλλά και νέος μέτοχος να βρεθεί, ο οποίος θα βάλει λεφτά (μερικές δεκάδες εκατομμύρια, ίσως και 60-70), πάλι θα ζητήσει «τη μάνα και τον πατέρα του», σε αναδιάρθρωση δανείων, κούρεμα, περίοδο χάριτος και τα συμπαρομαρτούντα.

Με λίγα λόγια, ισχύει το «ο Θεός να βάλει το χέρι του»!

Σημειώστε ακόμη ότι στην περίπτωση αυτών των δανείων, δεν υπάρχουν συσσωρευμένες προβλέψεις, καθότι ως τώρα θεωρούντο ενήμερα και εξυπηρετούμενα. Που σημαίνει ότι κάθε ζημιά επηρεάζει άμεσα τον ισολογισμό της εκάστοτε τράπεζας…

 

PRINCIPOTE: Σχεδόν μετά… βδελυγμίας, διέψευσε ανώτατο στέλεχος της V+O τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η στήλη ότι έχουν αναλάβει το crisis management του πασίγνωστου πλέον μαγαζιού στον Πάνορμο.

Επιπροσθέτως μας είπε ότι το θέμα «Μύκονος» γενικότερα έχει γίνει τοξικό και θα ήταν κακό για τη φήμη της εταιρείας να εμπλακεί.

Το καταγράφουμε.

 

MEZZANINES: Αξιοπρόσεκτη η συναλλακτική δραστηριότητα στη χθεσινή συνεδρίαση. Κατακόρυφη αύξηση τζίρου για GalaxyCosmos (964.106 τμχ.), SunriseMezz (1.976.360), PhoenixVega (6.997.372). Συναλλαγές που αναλογούν σε ποσοστά από 1,11% έως 0,56% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Ο λόγος; Αύριο Τετάρτη στη γενική συνέλευση του φορέα των SunriseMezz (Πειραιώς) θα εγκριθεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,0588 ευρώ ανά μετοχή, με την αγορά να προεξοφλεί ότι ανάλογη τακτική επιστροφής εσόδων θα ακολουθηθεί και από τους άλλους.

Με το Sunrise προσομοιάζει η συναλλαγή που έγινε για τα GalaxyCosmos (καθότι αμφότερες στο πλαίσιο του «Ηρακλή»), για αυτό και η -σχεδόν- παραπλήσια αντιμετώπιση από τους traders.

Τα «οχήματα» με περιουσιακά στοιχεία ομόλογα μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν προοπτική απόδοσης κεφαλαίου στους μετόχους αλλά και το ανάλογο ρίσκο (η άσκηση είναι δύσκολη και εξαρτάται πέραν της ροής εσόδων από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, από παραμέτρους όπως η ποσόστωση ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης/junior notes κ.ά.).

H κινητικότητα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδίδεται και στη βεβαιότητα της αγοράς πως θα παραταθεί η ισχύς του «Ηρακλή», όπως προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης από τη Βουλή.

 

AEGEAN: Σε πτήση διαρκείας η μετοχή της εταιρείας, που χθες έκλεισε στα νέα ιστορικά υψηλά των 11,60 ευρώ (+4,13%).

Με την αποτίμηση να έχει ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ, είναι προφανές πως η Aegean έχει μπει στο ραντάρ επενδυτικών οίκων που τοποθετούνται σε μετοχές του κλάδου. Ο κλάδος είναι από τα «long bets» του καλοκαιριού λόγω των υψηλών ναύλων, της μείωσης των καυσίμων (jet fuel) και των υψηλών προσδοκιών για την κίνηση.

Ωστόσο, ειδικά για την περίπτωση της Αegean ενδέχεται να «μετρά» και μία «λεπτομέρεια»: η άσκηση των δικαιωμάτων επαναγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου (warrants). Το ποσοστό είναι 11,5%, η τιμή άσκησης τα 3,2/μετοχή, η περίοδος που μπορεί να γίνει ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2023 και διαρκεί μέχρι 3 Ιουλίου 2026.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η στήλη είχε ενημερώσει για μια είδηση που μπορεί να έχει τη σημασία της και σχετίζεται με την επίσκεψη του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στον Κωστή Χατζηδάκη, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές τα είπαν, οι του ΣΕΤΕ αποχώρησαν πλην Ευτύχη Βασιλάκη, ο οποίος παρέμεινε για επιπλέον ημίωρο με τον νέο υπ. Οικονομικών.

Το ερώτημα εύλογο, εάν τα είπε με τον Κωστή Χατζηδάκη ως αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ ή ως πρόεδρος της Αegean. Γιατί με τη δεύτερη ιδιότητα, δύσκολο να μη συζήτησαν το ενδεχόμενο άσκησης των warrants, τη στιγμή που η μετοχή... ίπταται στα 11,60 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα η μεν NBG Securities έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 14,50 ευρώ (29 Ιουνίου) και λίγες μέρες αργότερα η Eurobank τα 13,90 ευρώ (4 Ιουλίου).

Οπότε το Δημόσιο, από την πλευρά του, έχει κάθε λόγο να περιμένει για να πάρει περισσότερα, προς όφελος του φορολογούμενου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v