Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2023

Aegean: Η μετοχή και η παγίδα με τα warrants - ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Τα «συν και πλην» της πώλησης

Aegean: Η μετοχή και η παγίδα με τα warrants - ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Τα «συν και πλην» της πώλησης

AEGEAN: Το κλίμα ανόδου και μεγάλων προσδοκιών για το μέλλον που έχει επικρατήσει στην αγορά αλλά και οι πιο χειροπιαστές εκφάνσεις του, όπως η επικείμενη λήψη απόφασης αγοράς ιδίων με όριο τα 20 ευρώ και οι εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιρειών με τιμές-στόχους 13,9 και 14,5 ευρώ που πάνε ολοταχώς για… κατάρριψη (έκλεισε στα 13,34 ευρώ με άλμα 2,62% στη χθεσινή συνεδρίαση), έχουν και μια δεύτερη όψη.

Γράφεται αριστερά-δεξιά ότι η εταιρεία θα έρθει σε συμφωνία με το δημόσιο για να αποπληρωθούν τα warrants. Tο ερώτημα, με δεδομένο ότι το δημόσιο έχει δικαίωμα να εξασκήσει τα warrants μέχρι και τον Ιούλιο του 2026, ενώ ακόμη δεν έχει κάνει break even σε σχέση με τη στήριξη που προσέφερε στην εταιρεία, είναι πώς ακριβώς θα δικαιολογηθεί τέτοια συμφωνία από εκείνους που θα την υπογράψουν για λογαριασμό του δημοσίου.

Διότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως και στις ΗΠΑ, εφόσον είναι εφικτό, τέτοιες συμφωνίες κλείνουν με κέρδος για το δημόσιο, κι όχι με ζημία.

Με αυτή την οπτική, λοιπόν, οι μεγάλες προσδοκίες -που τεκμαίρονται και από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων με όριο τα 20 ευρώ- μάλλον αποτελούν «παγίδα».  

ΥΓ: Για να μη σκεφτεί κάποιος την περίπτωση τραπεζών - ΤΧΣ, ως «αντίστοιχη», σημειώνουμε ότι η Aegean δεν έχει δημόσιο στο μετοχολόγιο, ούτε εκπροσώπους στη διοίκηση ούτε περιορισμούς στους μισθούς και τα bonus που δίνει.  

 

AEGEAN II: Σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της αεροπορικής. Πέρα από το buy back μετοχών σε εύρος τιμών από «1 μέχρι τα 20» ευρώ ανά μετοχή, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης αναμένεται να εισηγηθεί την έγκριση της δωρεάν διάθεσης μετοχών σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, που δεν φέρουν ιδιότητα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και σε λοιπό προσωπικό της εταιρείας που κατέχει θέσεις ευθύνης, με βάση την επιβράβευση επίτευξης στόχων.

Προτείνεται να διατεθούν δωρεάν έως 150.000 μετοχές ετησίως με τριετή διάρκεια προγράμματος, ήτοι συνολικά έως 450.000.

Πιθανώς, ακούμε, να υπάρξει ενημέρωση και για το θέμα των warrants. Ίδωμεν...   

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Η διαδικασία για την εύρεση ενδιαφερόμενων αγοραστών έχει ξεκινήσει από τη Citigroup, η οποία έστειλε σωρεία επιστολών και εντός Ελλάδος, σε διάφορους αποδέκτες. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως, προκύπτει μια εικόνα ολίγον… ανάμικτη.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία με εδραιωμένη έως και κυρίαρχη θέση στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, με σημαντικά κέρδη και μηδενικά δάνεια. Κάποιοι θα την ήθελαν για να μεγαλώσουν «με τη μία», κάποιοι δεν θα ήθελαν να καταλήξει στα χέρια άλλου και κάποιοι τρίτοι θα την έβλεπαν ως μια καλολαδωμένη μηχανή παραγωγής λογικής απόδοσης, καθώς τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο δεν προσφέρονται για υπερβολικές αποδόσεις.  

Από την άλλη όμως υπάρχουν και τα πλην…

Οι μεγάλοι παίκτες του ιδίου λίγο πολύ χώρου (ΠΛΑΙΣΙΟ και PUBLIC) εκδηλώνουν ενδιαφέρον, εντούτοις έχουν μπροστά τους δύο σημαντικά εμπόδια. Το όνομα του πρώτου είναι Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η οποία έχει ενίοτε τη συνήθεια να ελέγχει όχι μόνο τα συνολικά μερίδια των υπό συνένωση εταιρειών, αλλά και τα επιμέρους μερίδια σε υποτομείς της αγοράς

Το δεύτερο εμπόδιο λέγεται due diligence. Όλοι θα ήθελαν να το κάνουν όσο πιο εξαντλητικά γίνεται, δεδομένου ότι η Κωτσόβολος είναι «μεγάλη μπουκιά» για τα εγχώρια δεδομένα, πλην όμως όταν πρόκειται για ανταγωνιστές, είναι πολύ δύσκολο σε μια εταιρεία να παραδώσει τα… σώψυχα του μοντέλου λειτουργίας της, χωρίς να είναι σίγουρη ότι θα κλείσει η πώληση.

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΙΙ: Μόλις φύγουμε από τον ίδιο κλάδο, αρχίζουν και μειώνονται οι επιλογές, καθότι δεν υπάρχουν γενικώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που να κινούνται σε συμπληρωματικούς χώρους.

Στελέχη της Φουρλής μάς το ξέκοψαν, δηλώνοντας  ότι δεν έχουν ενδιαφέρον (καθότι βγήκαν από τον κλάδο και ασχολούνται πλέον με άλλους τομείς) ενώ το ίδιο συνέβη και με πηγές της Ιdeal Holdings, που λειτουργεί και ως Private Equity, αλλά με ξεκάθαρο προσανατολισμό σε άλλο μοντέλο.

Για τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ελληνικά funds, η Κωτσόβολος είναι πολύ μεγάλη μπουκιά, σε σχέση με τα κεφάλαιά τους. Θέλουν δε θέλουν, δεν μπορούν να κάνουν επένδυση τέτοιου μεγέθους, εκτός ίσως αν κάνουν… κονσόρτσιουμ.

Τι μένει; Μένει η Quest του Θεόδωρου Φέσσα (φωτό), την οποία οι πληροφορίες μας φέρουν ως ενδιαφερόμενη, καθώς ήδη έχει εκατοντάδες εκατομμύρια τζίρου από εμπορικές δραστηριότητες, χωρίς όμως ισχυρή παρουσία στον χώρο στον οποίο κινείται η Κωτσόβολος. Πιθανό «θέμα», η δυσαρέσκεια κάποιων πελατών της, αν νιώσουν ότι ο προμηθευτής τους γίνεται ανταγωνιστής.

Πάντα βεβαίως υπάρχουν και οι μεγάλοι ξένοι παίκτες.

Όχι τόσο τα Private Equity, όπως η CVC και η BC Partners, διότι στην περίπτωση της Κωτσόβολος το πλεονέκτημα γίνεται… μειονέκτημα. Δύσκολο από μια εταιρεία που λειτουργεί καλά -κι άρα μάλλον δεν θα πουληθεί κοψοχρονιά- να βγάλεις μεγάλες αποδόσεις σε σύντομο διάστημα, όταν η αγορά είναι ώριμη.

Κυρίως λοιπόν εννοούμε ξένους operators, που θα ήθελαν να μπουν στην ελληνική αγορά, αγοράζοντας «έτοιμη εταιρεία» και μάλιστα μαθημένη να δουλεύει με τα στάνταρ των μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού, καθότι και σήμερα, θυγατρική μεγάλης ξένης εταιρείας είναι.   

  

ΠΙΛΑΒΑΣ ΑΒΕΕ: Κέρδη που θα ζήλευαν και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες πέτυχε μια μικρή εταιρεία από την Πάτρα. Ο λόγος για την Πιλαβάς ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ποτών και δη ούζου. 

Η εταιρεία πέρυσι κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της -χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης- κατά 12,56% στα 3,954 εκατ. ευρώ. 

Όμως η είδηση και το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά περίπου 10% στα 1,841 εκατ. ευρώ και 1,875 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσο για τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας από την Πάτρα που έχει παραγωγική δυναμικότητα 6.000 φιάλες την ώρα, ανέρχονται στο 1,8 εκατ. ευρώ.

 

ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Συνεχίζει να «ψαρεύει» στον κεντρώο χώρο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, συγκεντρώνοντας το τιμ που θα τον πλαισιώσει στις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ετσι, μετά τον παλαίμαχο τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και υποψήφιο βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, Νίκο Σαργκάνη, και τον Νίκο Ανδρουλακάκη (υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Τομέα Αθηνών), εχθές ανακοίνωσε μια ακόμη μεταγραφή από τους «πράσινους», γυναίκα αυτή τη φορά. 

Πρόκειται για τη Μαρία Ναυροζίδου, υποψήφια βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές αλλά και εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού… 

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του «Νέα Αρχή για την Αττική» της γνωστής ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Βάσιας Παναγοπούλου.  

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v