Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2023

ANEK-Γκριμάλντι: Η ζαριά της… πίσω πόρτας και ο Γιάννης Λιανός *Πυρκαγιές: Η Ρόδος, ο Στυλιανίδης και οι δασολόγοι

ANEK-Γκριμάλντι: Η ζαριά της… πίσω πόρτας και ο Γιάννης Λιανός *Πυρκαγιές: Η Ρόδος, ο Στυλιανίδης και οι δασολόγοι

AΝΕΚ-Γκριμάλντι: Την τελευταία ζαριά του ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπαιξε ο Ιταλός κροίσος των θαλάσσιων μεταφορών Εμανουέλ Γκριμάλντι, δηλώνοντας ενώπιον της Επιτροπής ότι αν  τεθούν όροι που θα υποχρεώσουν την Attica Group να αποσύρει την πρόταση διάσωσης της κρητικής εταιρείας από τη χρεοκοπία, δεσμεύεται να αναλάβει τα δρομολόγιά της.

Πρόκειται για κίνηση με μεγάλο ρίσκο, όπως θα εξηγήσουμε αμέσως.

Πρώτον, διότι με την κίνηση του αυτή επιβεβαιώνει στη πράξη ότι η ΑΝΕΚ είναι failing firm, που αν δεν διασωθεί, θα χρεοκοπήσει, άρα δεν πρόκειται περί «συνένωσης» αλλά περί διάσωσης, με τους ειδικούς όρους, που επικαλείται η Attica.

Δεύτερον, διότι με την πρότασή του φέρνει από την πίσω πόρτα αυτό που δεν θα μπορούσε να κάνει ευθέως, δηλαδή να προχωρήσει ο ίδιος σε πρόταση διάσωσης της AΝΕΚ.

Και ο λόγος, λένε πηγές της ακτοπλοΐας, που δεν θα μπορούσε να το κάνει, είναι ότι σε συνδυασμό με τη MINOAN, των οποίων είναι ο βασικός μέτοχος, θα συγκέντρωνε τεράστια μερίδια της τάξης του 75% έως 85%, ανάλογα με τον προορισμό, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αδριατική!

Οπότε, έρχεται και λέει τώρα στην Επιτροπή, αν αφήσετε την AΝΕΚ να χρεοκοπήσει, μην ανησυχείτε, θα έρθω εγώ που έχω μπόλικα πλοία στην Ιταλία, να καλύψω έγκαιρα τα δρομολόγια. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, έστω μετά από μερικές μέρες αναταραχής.

Αποσιωπώντας βεβαίως ότι έτσι εκείνος παίρνει ό,τι χρειάζεται (όλα τα δρομολόγια κι ό,τι προσωπικό χρειαστεί), εκτινάσσει τα μερίδιά του στον... Θεό, ενώ οι χιλιάδες μέτοχοι της πρώην εταιρείας λαϊκής βάσης και οι πιστωτές της καλούνται… να βγάλουν τα μάτια τους.

Το τρίτο ρίσκο που παίρνει, με αυτή την πρόταση της τελευταίας στιγμής, αφορά ιδίως τον Ιωάννη Λιανό, πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη της. Διότι τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη είναι διακεκριμένοι επιστήμονες με βαθιά επιστημονική αλλά και πρακτική γνώση των αγορών, ενώ ο ίδιος ο Λιανός αποδεδειγμένα δεν είναι άνθρωπος που αρέσκεται σε πιέσεις και προσπάθειες επηρεασμού.  

Δύσκολα θα τους «ξεφύγει» λοιπόν όχι μόνο to timing της πρότασης, που εύκολα μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού και προτροπής των μελών της Επιτροπής προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά και οι συνέπειες που θα έχει τυχόν υλοποίηση της πρότασης Γκριμάλντι στη λειτουργία του ανταγωνισμού, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αδριατική. Διότι τα ποσοστά των εταιρειών Γκριμάλντι θα είναι όπως τα σημειώσαμε παραπάνω, ολίγον… σταλινικά!

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 4 Αυγούστου.

ΥΓ: Μαθαίνουμε ότι η πρόταση Γκριμάλντι διέρρευσε 2-3 μέρες αφού είχε κατατεθεί. Κι επειδή μάλλον δεν τη διέρρευσε ο… Λιανός (ο οποίος γενικώς φαίνεται να έχει αλλεργία στις δημοσιογραφικές διαρροές) μήπως να υπήρξε προσπάθεια επικοινωνιακού επηρεασμού της Επιτροπής, προκειμένου να «αξιοποιηθεί» η πρόταση και να μην περάσει στο ντούκου; 

 

VIOHALCO: Ξεχώρισαν κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι μετοχές του Ομίλου Violalco, καθώς όλες διακρίθηκαν για σημαντική άνοδο που κατέγραψαν: Στο +5,02% η ElvalHalcor, στο +3,3% η Cenergy και στο +3,64% η μητρική του Ομίλου.

Συνολικά, από την αρχή της φετινής χρονιάς, ο τίτλος της ElvalHalcor έχει κερδίσει 34%, της Viohalco 52% και της Cenergy 121%!

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η οικογένεια Στασινόπουλου θα προχωρήσει σε placements, κίνηση που αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα λύσει και το πρόβλημα της περιορισμένης μετοχικής διασποράς στις εισηγμένες εταιρείες του Ομίλου.

 

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Τι άλλαξε αλήθεια σε σχέση με το 2021, όταν είχαμε τις τεράστιες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στα Βίλια και στην Εύβοια; Οι...  τοποθεσίες λένε οι κυνικοί, αφού φέτος οι τεράστιες καταστροφές είναι στη Μάνδρα, στα Δερβενοχώρια, στο Λουτράκι στη Νοτιοανατολική Αττική και στη Ρόδο.

Ποιο ακριβώς ήταν λοιπόν το έργο του Χρήστου Στυλιανίδη, πρώτου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, που τοποθετήθηκε μετά το χάος εκείνων των πυρκαγιών και επιλέχθηκε ως βουλευτής Επικρατείας από τη ΝΔ ενώ τώρα λέγεται ότι θα πάει για επίτροπος στην Ευρώπη; Το γράψαμε και το ξαναγράφουμε γιατί και στους υπουργούς πρέπει να γίνεται... αξιολόγηση, πολιτική αλλά και ουσιαστική!

Στο μεταξύ, πολλές είναι οι φωνές που ασκούν κριτική σε όλο το σύστημα προστασίας της χώρας από τις πυρκαγιές, με επιστημονικότητα και χωρίς αντιπολιτευτικές κραυγές. Ενδεικτικά το «Τα συστήματα Δασοπυρόσβεσης στην Ευρώπη και το παράξενα μοναδικό στον κόσμο Ελληνικό σύστημα Δασοπυρόσβεσης», αλλά και σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής για τις «τρύπες του μοντέλου δασοπροστασίας». 

Οι ειδικοί στον χώρο των δασών και των πυρκαγιών (ναι, υπάρχουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες) διαμαρτύρονται και λένε ότι δίνονται πιστώσεις ψίχουλα για τη λεγόμενη δασοπονία, ότι τα δάση έχουν εγκαταλειφθεί και γίνονται μπουρλότα, αφού η πλεονάζουσα βιομάζα δεν εξάγεται από το οικοσύστημα, ότι δεν υπάρχει διαχείριση και «λείπει ο άνθρωπος από το δάσος».

Συμπληρώνουν δε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός της προστασίας/ πρόληψης από την κατάσβεση, ότι η επίγεια δασοπυρόσβεση έχει εγκαταλειφθεί και ότι κυριαρχεί «το δόγμα του 112» που σώζει μεν ζωές αλλά δεν έχει επίπτωση στην καταπολέμηση του φαινομένου των πυρκαγιών. 

Οι ίδιοι θεωρούν ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι για το θέμα των δασικών πυρκαγιών εμφανίζεται κατά κόρον ο σεβαστός μεν καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έχει μακροσκελές βιογραφικό και ειδίκευση στη Δυναμική Τεκτονική, την Εφαρμοσμένη Γεωλογία & τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών.

Διδάσκει άλλωστε στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όντας πτυχιούχος Γεωλογίας (1979) και διδάκτωρ Γεωλογικών Επιστημών (1988) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τη μόνη διαφορά ότι οι λέξεις «δάσος» και «πυρκαγιές» δεν εμφανίζονται πουθενά στο επιστημονικό βιογραφικό του.

Γιατί λοιπόν, ρωτούν, κυριαρχεί η παρουσία του στα ΜΜΕ για τις φωτιές, ωσάν να μην έχουμε εξειδικευμένους επιστήμονες στην προστασία των δασών και την αντιμετώπιση πυρκαγιών; 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σαφές ότι χρειάζεται  άμεση ενίσχυση της  προληπτικής προστασίας, της ενεργητικής διαχείρισης των δασών, κάτι που προϋποθέτει και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, που θα έπρεπε να έχουν το πρώτο πρόσταγμα.

Το παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός. Κάτι που προφανώς δεν συνέβη στην υπουργική θητεία Στυλιανίδη, παρότι όλες οι επιστημονικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν μετά από προηγούμενες καταστροφές εκεί κατέληγαν.

 

ΚΑΡΑΤΖΗ: Διαφορετικές επωνυμίες (σ.σ. διακριτικούς τίτλους) για τους τρεις τομείς, στους οποίους δραστηριοποιείται, απέκτησε ο όμιλος Καράτζη. 

Για τη δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα ο νέος διακριτικός τίτλος είναι Nana Hotels. Για τη δραστηριότητα σε παραγωγή και διανομή ενέργειας, η διακριτική επωνυμία ορίζεται σε Karatzis Energy, ενώ για την παραδοσιακή δραστηριότητα παραμένει το «Καράτζη AE» (Karatzis SA).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v