Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2023

Σκρέκας: Πάρε κόσμε από… Μασούτη! - Τα NPEs και οι χασούρες των... βιαστικών - Tips για Prodea, Trade Estates

Σκρέκας: Πάρε κόσμε από… Μασούτη! - Τα NPEs και οι χασούρες των... βιαστικών - Tips για Prodea, Trade Estates

ΣΚΡΕΚΑΣ: Το υπουργικό πόστο κάνει τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το πόστο; Το ρητορικό αυτό ερώτημα ετέθη εκ των πραγμάτων όταν είδαμε τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα σε ρόλο… διαφημιστή του Μασούτη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο υπουργός εξήρε τις χαμηλές τιμές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, της πρώτης που ανακοίνωσε γιορτινό καλάθι, με ιδιαίτερη… ζέση, αλλά και χρήση πρώτου προσώπου («έχουμε μειωμένη τιμή στο αρνί, έχουμε το γάλα ελαφρώς μειωμένο» κ.ο.κ.), προκαλώντας μπαράζ αρνητικών σχολίων στα social media. Μέχρι και… βινιέτα διαφήμισης του έβαλαν.

 

Θυμηθήκαμε δε τον προηγούμενο υπουργό Ανάπτυξης, τον Αδωνι Γεωργιάδη, που γυρνούσε πέρυσι τέτοια εποχή σε διάφορες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαφημίζοντας τα «καλάθια», με τους τότε σχολιαστές να αποδίδουν το μπρίο του υπουργού στην πρώην καριέρα του ως τηλεπωλητή, όμως, από ό,τι φαίνεται, η διαφήμιση πάει με την… καρέκλα.

Μάλλον το… παράκανε ωστόσο ο φίλτατος Κώστας, με τα περί αρνητικού πληθωρισμού και χαμηλότερων τιμών από πέρυσι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να του υπενθυμίζει ότι η χώρα μας είναι τέταρτη στον πληθωρισμό τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, με τις αυξήσεις στα τρόφιμα να κυμαίνονται στο 9% τον Νοέμβριο

Από την άλλη βέβαια και ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να άλλαξε υπουργείο, αλλά συνήθειες δεν άλλαξε!

 


ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η συντριπτική πλειονότητα των funds, που αγόρασαν χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2017-2019, χάνει λεφτά. Ως αποτέλεσμα, είτε καρατομήθηκαν όσοι στελέχωναν το ελληνικό τμήμα είτε έχουν τεθεί υπό επιτροπεία.

Καλά πάνε τα business plans των χαρτοφυλακίων, που αγοράστηκαν στη διετία της πανδημίας, λόγω χαμηλότερων τιμημάτων, που καταβλήθηκαν μετρητοίς. Αυτά πιθανώς να πληρώσουν earn-out.

Μετά την αύξηση του κόστους χρήματος και τη «χασούρα» από τις πρώτες αγορές, οι ενδιαφερόμενοι για νέα χαρτοφυλάκια προς πώληση έχουν λιγοστέψει και ζυγίζουν πολύ πιο προσεκτικά τις προσφορές τους.

 

ALPHABET: Ήταν δεδομένο από την περίοδο του διαγωνισμού για την πώληση του χαρτοφυλακίου Αριάδνη ότι η κοινοπραξία Fortress-Bain-DK θα συμμετείχε στη νέα διαγωνιστική διαδικασία για το ίδιο -περίπου- χαρτοφυλάκιο, με τη νέα κωδική ονομασία Alphabet

H mega κοινοπραξία ήταν η μοναδική, η οποία διεξήγαγε λεπτομερές due diligence και διεκδίκησε με αξιώσεις το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη μέχρι τέλους

Ένα από τα λίγα κέρδη της τότε άγονης διαδικασίας ήταν ότι πλέον όλοι έπρεπε να γνωρίζουν τι πρέπει να διορθώσουν, ώστε το χαρτοφυλάκιο να ξαναβγεί προς πώληση με αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν στην επιτυχία του. Υπάρχουν, όμως, σημεία στα οποία η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτΕ έμεινε στάσιμη.

Μένει να δούμε αν θα επιδράσουν στον διαγωνισμό...

 

N.U. AQUA: Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τη συγκεκριμένη εταιρεία που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2021 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το νερό της NU AQUA Α.Ε., το «Eonio Λουτράκι», εμφιαλώνεται στη μονάδα της στις παλαιές εγκαταστάσεις της PepsiCo Hellas στο Λουτράκι, που παρέμεναν κλειστές για μια δεκαετία.

Μέχρι στιγμής πάντως τα αποτελέσματα του Eonio δεν είναι τα αναμενόμενα. Μόλις 1,892 εκατ. ευρώ πωλήσεις και ζημιές 1,669 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Κάποτε θεωρούνταν όνειρο για έναν μισθωτό να δουλέψει σε έναν τεχνολογικό κολοσσό, με χιλιάδες υποψηφίους να συρρέουν για ένα πόστο σε εταιρείες όπως η Apple, η Amazon και η Meta (Facebook).

Στα πλεονεκτήματα που καθιστούσαν ελκυστικές τις θέσεις εργασίας συγκαταλέγονταν ο παχυλός μισθός και η «αύρα» του να εργάζεσαι στη Silicon Valley, που υπερκάλυπταν μειονεκτήματα όπως οι ατελείωτες ώρες εργασίας.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή αποτελεί παρελθόν, στο πλαίσιο και των ριζικών αλλαγών που έχουν επικρατήσει στην αγορά εργασίας, με -τους νεότερους κυρίως- εργαζόμενους να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ισορροπία εργασίας - ευημερίας, ενώ και οι μεγάλες περικοπές που έχουν επιβάλει οι big tech έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι με βάση τα τελευταία στατιστικά, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί πρωτοστατούν μεταξύ των εταιρειών που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι σπάνια κλείνουν… διετία στο μισθολόγιο.

Στην πρώτη θέση της σχετικής «μαύρης» λίστας η Apple, όπου η μέση παραμονή νέου εργαζόμενου ανέρχεται μόλις σε 1,7 χρόνια, με δεύτερη την Amazon (1,8 χρόνια) και τρίτη τη Meta (1,8 χρόνια).

Κοντά στην κορυφή και η Tesla, με μέση παραμονή νέου υπαλλήλου στα 2 χρόνια.

Στους βασικούς λόγους αποχώρησης των υπαλλήλων συγκαταλέγονται οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο αλλά και η έλλειψη σταθερότητας.

O tempora, o mores…

 

PRODEA: Η εισήγηση που πλαισιώνει την πρόσκληση των ομολογιούχων του retail bond της Prodea σε γενική συνέλευση έχει την εξής πρωτοτυπία: επιδιώκει να καταστήσει τα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων αναπόσπαστο μέρος των προσαρμοσμένων EBITDA.

Για να το τεκμηριώσει η Prodea αναφέρει ότι έχει διαμορφώσει ένα προς πώληση «πορτοφόλι» ακινήτων, καθιστώντας τις πωλήσεις συνήθη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα. Προσθέτει, δε, ότι στην περίοδο 2019-23 η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων, έναντι τιμήματος που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κέρδος (σ.σ. πραγματοποιηθέν αποτέλεσμα) ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Τώρα, πώς γίνεται τα κέρδη από το trading portfolio να προσμετρώνται στα προσαρμοσμένα EBITDA για το retail bond, αλλά όχι στα προσαρμοσμένα κέρδη που προκύπτουν βάσει οικονομικών καταστάσεων, είναι κάτι που δεν εξηγήθηκε.

 

R ENERGY 1: Σε έκτακτη γενική συνέλευση κάλεσε τους μετόχους της η R Energy 1 Holdings, συμφερόντων Ρόκα, στις 22 Δεκεμβρίου, με θέματα την τροποποίηση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ως 10 εκατ. ευρώ, τις ομολογίες του οποίου κατέχει η Lamda, καθώς και την τροποποίηση του καταστατικού.

 

TRADE ESTATES: Επτά πακέτα έγιναν χθες το μεσημέρι στη μετοχή, όλα στο 1,78 ευρώ. Αλλαξαν χέρια συνολικά 154 χιλιάδες τεμάχια αξίας 275 χιλιάδων ευρώ. Ετσι, η μετοχή πραγματοποίησε συναλλαγές 571 χιλιάδων ευρώ και έκλεισε στο 1,77 ευρώ (-0,54%).

Οι απώλειες από την τιμή εισαγωγής, που δεν έπιασε ακόμη, φτάνουν το 8%

 

ATTICA GROUP: Εβγαλε αντίδραση εχθές η μετοχή, που βρισκόταν υπό πίεση από την ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την απορρόφηση της ΑΝΕΚ

Αναμενόμενο, κατά πολλούς, το «γύρισμα» για τον τίτλο, που επανήλθε στα 2 ευρώ με άνοδο 3,9% και υψηλό τζίρο, καθώς προερχόταν από σωρευτική πτώση που ξεπερνούσε το 28%.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v