Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2023

«Οχι» ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες για το DTC - Οι νέες μπίζνες του Mr Freskoulis - Σφηνάκια για Prodea, Reds και... drones

«Οχι» ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες για το DTC - Οι νέες μπίζνες του Mr Freskoulis - Σφηνάκια για Prodea, Reds και... drones

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΔΔΗΧ-DTC: Μια συγκροτημένη πρόταση για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων τραπεζών (deferred taxcredits - DTCs) έναντι του Δημοσίου υπέβαλαν πρόσφατα οι τράπεζες, αλλά απορρίφθηκε από τον ΟΔΔΗΧ… μετ’ επαίνου.

Το σχέδιο προέβλεπε την ανταλλαγή του άυλου κεφαλαίου, που δημιουργεί το DTC, με κρατικά ομόλογα, τα οποία θα μεταβιβάζονταν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής, σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής (discount).

Με δεδομένο, όμως, ότι μια τέτοια ανταλλαγή θα αύξανε το χρέος, η πρόταση μπήκε από το ΥΠΟΙΚ στον… πάγο.

 

PRODEA-ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ: Χθες, η Prodea ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας για την απόκτηση από τον Παπαλέκα (YODA Group) του 55% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV), χωρίς να αναφέρεται τίμημα. Έτσι, λαμβάνει τέλος το εγχείρημα από κοινού επενδύσεων Prodea και Παπαλέκα, το οποίο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η ΑΕΕΑΠ είχε μεταβιβάσει το 45% της MHV τον Απρίλιο του 2021, έναντι τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ. Ως τότε το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της MHV ήταν το ξενοδοχείο The Landmark Nicosia (πρώην Hilton), το οποίο είχε αποκτήσει μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας η Prodea από τη MIG.

Ακολούθησε ΑΜΚ της MHV κατά 143,45 εκατ. ευρώ, η οποία έθεσε τις βάσεις για μετατροπή της MHV σε εταιρεία συμμετοχών των Prodea-Παπαλέκα, αναφορικά με τις δραστηριότητές τους σε ξενοδοχεία της Κύπρου.

Εν συνεχεία, η MHV απόκτησε το 100% της Parklane Hotels (Park Tower, Parklane a Luxury Collection Resort & Spa Limassol), ενώ Prodea και Παπαλέκας εισέφεραν το ποσοστό που κατείχαν στην ξενοδοχειακή μονάδα Aphrodite Hills Resort.

 

JP MORGAN: Επενδυτές πελάτες της στην Αθήνα θα φέρει το διήμερο 16-17 Ιανουαρίου η JP Morgan, προκειμένου να δουν σειρά από εγχώριες τράπεζες και εταιρείες.

Βάσει του προγράμματος, στις παρουσιάσεις θα συμμετέχουν Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Prodea. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές θα συναντηθούν με Τράπεζα της Ελλάδος, κυβερνητικά στελέχη, το ΤΧΣ και τη διοίκηση της Intrum.

 

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νέες business ετοιμάζει ο Mr. Freskoulis. Ο γνωστός επιχειρηματίας που έμαθε τους Έλληνες να τρώνε έτοιμες σαλάτες, όπως κάθε businessman που σέβεται τον εαυτό του ετοιμάζεται να επενδύσει σε άλλες εταιρείες, αλλά και στην απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Όχημα του νέου ανοίγματος είναι η MC Holding Μονοπρόσωπη Α.Ε. που ίδρυσε πέρυσι τον Δεκέμβριο, με μετοχικό κεφάλαιο 12,58 εκατ. ευρώ.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Mr Freskoulis, στον οποίο έχει επενδύσει ο Απόστολος Ταμβακάκης, είχε ενδιαφερθεί προ μηνών και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Το deal κάπου «στράβωσε», αλλά αυτό δεν έχει πλέον και μεγάλη σημασία.

Τώρα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που είναι ιδιαίτερα κινητικός, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη Νίκας, τη γνωστή αλλαντοβιομηχανία. Ένα εξ αυτών των σεναρίων που έπεσε στο τραπέζι είναι και η πώλησή της. Μόνο που το τίμημα που ζητά θεωρείται υψηλό. Και δεν το λέμε εμείς.

Ενδιαφερόμενος επενδυτής λέει δεξιά και αριστερά πως βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί θέλει να φτιάξει τον πρωταθλητή του κλάδου, μόνο που οι συζητήσεις σταμάτησαν όταν τέθηκε το θέμα των χρημάτων.

 

Γ. ΒΑΝΗΣ: Και μιας και είμαστε στον χώρο των τροφίμων, η στήλη έπεσε πάνω στα γλυκά κουταλιού της Σαραντής του Γιώργου Βάνη, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

Εκείνη η εποχή έχει παρέλθει. Η σημερινή ενασχόληση του γνωστού στελέχους είναι με την εκ Χίου ορμώμενη εταιρεία γλυκών Σαραντής, που κατέγραψε πέρυσι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 55,65% στο 1,225 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της ενισχύθηκε κατά 14,1% στα 11,160 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα το περιθώριο μικτού κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων να ξεπεράσει το 23,52%.

Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιά, ωστόσο, δεν καταγράφουν την ίδια τάση. Όπως μαθαίνει η στήλη, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ο κύκλος εργασιών υποχώρησε πάνω από 11%.

 

CROWN HELLAS CAN: Για το λουκέτο στο εργοστάσιο στην Πάτρα όπως και για τη διακοπή λειτουργίας μιας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο σάς είχαμε ενημερώσει εγκαίρως.

Τώρα η εταιρεία, από τους βασικούς παίκτες στον κλάδο της συσκευασίας, αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά μιας γραμμής παραγωγής άκρων αλουμινίου από την Crown Packaging European Division GmbH.

Η πωλήτρια και η CROWN Hellas Can είναι αμφότερες έμμεσα εξ ολοκλήρου θυγατρικές της Crown Packaging Lux II S.à r.l. και, ως εκ τούτου, βρίσκονται υπό κοινό έλεγχο. Αν διερωτάστε πόσο κάνει η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής, το κόστος αγοράς της αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, που κρίνεται ως δίκαιο και εύλογο από τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής.

Το deal εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

 

NOVA: Ενα πολύ σπάνιο θέμα στο software ενός συγκεκριμένου συστήματος προκάλεσε, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το αλαλούμ στο δίκτυο κινητής, με τους συνδρομητές να μην μπορούν την Κυριακή για ώρες να δεχτούν εισερχόμενες κλήσεις και να λάβουν SMS.

Η εμπειρία της Ericsson, ωστόσο, από ανάλογα περιστατικά σε δίκτυα του εξωτερικού έδωσε τη λύση, αν και απαιτήθηκε να περάσει χρόνος 10 ωρών.

Ετσι μεταμεσονύχτια πολλοί συνδρομητές έλαβαν… ομοβροντία «καθυστερημένων» SMS.

 

DRONES: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει υποδεχθεί η ελληνική αγορά το σύστημα Antidrone της Kaspersky, που θωρακίζει τον εναέριο χώρο πάνω από εταιρείες και δημόσια κτίρια.

Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το ενδιαφέρον δεν προέρχεται μόνο από επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες με «βαθιά τσέπη» που θέλουν προστασία από δυνητικές απειλές.

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον, που σύμφωνα με τον manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο Βασίλη Βλάχο, οι μισοί από τους πελάτες είναι ιδιώτες!

  

ATTICA GROUP: Ρευστοποιήσεις για τον τίτλο μετά από μακρύ διάστημα στασιμότητας. Οι πωλητές οδήγησαν το κλείσιμο στα 2,13 ευρώ, σχεδόν 10% χαμηλότερα, επίπεδο που συνιστά και το χαμηλό ημέρας.

Συναλλαγές 178 χιλιάδων τεμαχίων, που είχαμε εβδομάδες να συναντήσουμε.

 

ΑΔΜΗΕ: Την αποχώρηση του διευθυντή της μονάδας εξυπηρέτησης μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων κ. Γιώργου Ελευθερίου ανακοίνωσε η εισηγμένη. H είδηση είναι ότι τα σχετικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο CEO του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Γιάννης Καράμπελας.

CEO για όλες τις δουλειές, δηλαδή…

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και του σωματείου των εργαζομένων δεν κατέληξαν σε συμφωνία, οπότε έχουμε την προκήρυξη δύο επαναλαμβανόμενων 24ωρών απεργιακών κινητοποιήσεων στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

 

REDS: Μια ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία δίνει σαφές στίγμα για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις, έκανε η Reggeborgh, αναθέτοντας στην Ιωάννα Δρέττα τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

Πρόκειται για στέλεχος συνδεδεμένο με τον τουρισμό, καθώς υπήρξε στενή συνεργάτιδα της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη (κατά την πρώτη της θητεία), υπήρξε επικεφαλής του Marketing Greece του ΣΕΤΕ, ενώ υπηρέτησε και ως υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Σαρμά. Είναι δε σύζυγος του τέως προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου.

Έρχεται να διαδεχθεί τον Γιώργο Ματθαίο, ο οποίος υπήρξε μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος στη Reds, μετά τη (μάλλον απότομη) παραίτηση τον περασμένο Ιούλιο του Γιώργου Κωνσταντινίδη, στελέχους που επίσης έχει πολύχρονη σχέση με τον τουρισμό και τη διαχείριση ξενοδοχείων και τουριστικών αναπτύξεων, ως ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας SWOT (Nikki Beach, Moxy, MonAsty, Athen Capitol κ.α.).

Θυμίζουμε πως τόσο η Μαρίνα Αλίμου όσο και οι Γούρνες στο Ηράκλειο αφορούν σε σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v