Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2023

Deals στην Υγεία: Τα μηνύματα από τη συμφωνία Ντυνάν-Euromedica για το 2024

Deals στην Υγεία: Τα μηνύματα από τη συμφωνία Ντυνάν-Euromedica για το 2024

ΥΓΕΙΑ: Η υλοποίηση του deal μεταξύ Ντυνάν και Euromedica, που είχε προαναγγελθεί, αλλά με πολύ διαφορετική μορφή, ήδη από το 2022, φέρνει στην επιφάνεια αυτό που γνωρίζουν από καιρό οι “insiders” της συγκεκριμένης αγοράς.

Οι επενδύσεις που έχουν κάνει στον χώρο της υγείας μικρότεροι και μεγαλύτεροι διεθνείς παίκτες, από τον χώρο των funds, όπως η Farallon, η CVC και η Oaktree, μετράνε πλέον κατά μέσο όρο περίπου πέντε χρόνια ζωής. Οι ίδιοι έχουν γράψει σοβαρές αποδόσεις σε επίπεδο αποτιμήσεων, οπότε πλησιάζει η ώρα της αποεπένδυσης.

Αντίστοιχα, υπάρχουν άλλοι παίκτες που ψάχνουν να μεγαλώσουν το μέγεθός τους (όπως έπραξε το Ντυνάν, που έχει απώτερο μέτοχο τη STRIX, ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς του Χρ. Μεγάλου), κάποιοι από αυτούς προκειμένου να αυξήσουν πελατολόγια και οικονομίες κλίμακας, ώστε να αποεπενδυθούν με καλύτερες αποτιμήσεις, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η τάση συγκέντρωσης εκ των πραγμάτων συνεχίζεται, υπάρχουν δε και περιπτώσεις που φτάνουν στα όριά τους όχι από επενδυτική αλλά από λειτουργική σκοπιά (να μην το κρύψουμε κι αυτό), εξαιτίας και του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

Στα διαγνωστικά, επί παραδείγματι, μαθαίνουμε ότι το κυβερνητικό clawback κάνει σοβαρή ζημιά ακόμη και σε επιχειρήσεις που έχουν τόση πελατεία που να μειώνεται αισθητά το επίπεδο εξυπηρέτησης -με αποτέλεσμα να παραπονούνται οι πελάτες στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατά συνέπεια, το τοπίο είναι αυτό που λέμε… πολύ ρευστό.

 

ΥΓΕΙΑ ΙΙ: Για τη CVC ακούγεται έντονα στην αγορά ότι έχει τεστάρει διαθέσεις πιθανών αγοραστών για την πώληση του Hellenic Healthcare Group, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος στον χώρο της υγείας. Δεν φαίνεται όμως έτοιμη να προχωρήσει, καθώς στελέχη της φέρονται να εκτιμούν ότι οι προσφερόμενες αποτιμήσεις, αν και υψηλές, δεν είναι αρκούντως υψηλές σε σύγκριση με τις προσδοκίες.

Ορισμένες πηγές της στήλης, που συνήθως αποδεικνύονται έγκυρες διότι έχουν μεγάλα... αυτιά στην αγορά, θεωρούν ότι με αυτά τα δεδομένα, ίσως να ακολουθήσει κάποιο δικό της δρόμο, μερικού «cash out», όπως έκανε και η Farallon με τη Euromedica.

Η Farallon, όπως φάνηκε πρακτικά από το deal που έκανε με το Ντυνάν, θεωρεί πως πλησιάζει η ώρα να αποεπενδύσει πλήρως. Οπότε, πουλώντας ένα μέρος των δραστηριοτήτων της Euromedica, ταυτόχρονα εκπέμπει σήμα ότι αποτελεί «νύφη» και για τα διαγνωστικά, στη σωστή τιμή. Στον χώρο των διαγνωστικών κέντρων, ερωτήματα υπάρχουν για τη στάση που θα κρατήσουν προσεχώς η Affidea και ο όμιλος της Βιοιατρικής.

Γενικώς, στην αγορά επικρατεί η αίσθηση ότι υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι πωλητές, αρκεί να τους ικανοποιεί η τιμή. Μεταξύ αυτών άλλωστε -εδώ και πολύ καιρό- είναι και η Oaktree για το ΙΑΣΩ, η οποία επίσης κλείνει 5ετία στην επένδυσή της.

Το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί και εξίσου... ικανός αριθμός πρόθυμων αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση όμως, το 2024 προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

 

ΒΟΥΛΗ: Καμπανάκι για την εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα κρούει η νέα έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για το 2023.

Όπως αναφέρει το ΚΕΦΙΜ, η μεγαλύτερη αδυναμία στην ποιότητα νομοθέτησης το 2023 εντοπίζεται στην εφαρμογή των νόμων και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την επίσπευση της νομοθέτησης λόγω των εκλογών και τη… «συμβολική» νομοθέτηση, κατά την οποία οι νόμοι ψηφίζονται με στόχο την ικανοποίηση της κοινής γνώμης και όχι την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Επίσης, η εφαρμογή των νόμων χειροτερεύει, καθώς δεν ενεργοποιούνται οι εξουσιοδοτήσεις για Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα.

Κατά τα άλλα, μπορεί οι τροπολογίες να μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο τα άρθρα των τροπολογιών συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό των 6,3 άρθρων ανά τροπολογία, καθιστώντας τες πολυ-τροπολογίες με άσχετα μεταξύ τους θέματα.

Επίσης, τέσσερις στις πέντε τροπολογίες που ψηφίστηκαν ανά νόμο το 2023 ήταν άσχετες με το κύριο αντικείμενο του νόμου.

Το ΚΕΦΙΜ επισημαίνει ότι για το 2023 ο νόμος με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν ο «Κώδικας Μετανάστευσης», από τον Παναγιώτη Μηταράκη. Ο νόμος έχει σχετικά υψηλή επίδοση καθώς δεν κατατέθηκαν τροπολογίες.

Αντίστοιχα, ο νόμος με την χαμηλότερη βαθμολογία το 2023 ήταν ο 5039 με τίτλο: «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο οποίος κατατέθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο νόμος έχει αρκετά χαμηλή επίδοση όχι για τον τίτλο-σιδηρόδρομο αλλά κυρίως ως προς την εφαρμογή του, καθώς προβλέπει 59 εξουσιοδοτήσεις για Υπουργικές Αποφάσεις, από τις οποίες μόνο ένα ποσοστό 17% ενεργοποιήθηκε σε διάστημα 6 μηνών από την ψήφισή του!

«Είναι σημαντικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας ο νομοθέτης να τεκμηριώνει με αναλυτικά στοιχεία την ανάγκη κάθε ρύθμισης και αφετέρου οι νόμοι να εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις», τονίζει ο διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Ν. Ρώμπαπας.

Δεν θα διαφωνήσουμε…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v