Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2023

Ο Αδωνις και ο... «εμπρησμός» από Πακιστάν - ΧΑ: Το νέο γκάζι Κόκκαλη και η κίνηση των MEZZ - Tips για AΒΑΞ, Lamda

Ο Αδωνις και ο... «εμπρησμός» από Πακιστάν - ΧΑ: Το νέο γκάζι Κόκκαλη και η κίνηση των MEZZ - Tips για AΒΑΞ, Lamda

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν πρόλαβαν να σβήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι φωτιές που άναψε η άδεια εργασίας μεταναστών στην Ελλάδα και η αντίδραση Αντώνη Σαμαρά και άναψαν... νέες από τον Πακιστανό υπουργό Επικρατείας Jawad Sohrab Malik, με τις αναρτήσεις του περί συμφωνίας με Αθήνα για απασχόληση εργατών από τη χώρα του. 

Ως γνωστόν, ο υπουργός συναντήθηκε και με τον Αδωνι Γεωργιάδη στο συνέδριο για την αγορά εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ την προηγούμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, ανέβασε ανάρτηση στην οποία επισημαίνει ότι «θέλουμε να καλύψουμε την ανάγκη της Ελλάδας για 500.000 εργάτες, ιδίως στις κατασκευές», προσθέτοντας ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας «τις επόμενες μέρες».

 

 

Στην ανάρτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι στις πολιτικές μας προτεραιότητες μια συμφωνία με το Πακιστάν». Προσέθεσε ότι η Ισλαμαμπάντ επεδίωξε συμφωνία αλλά δεν έγινε, καθώς θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει την υποχρέωση του Πακιστάν να δέχεται πίσω όσους παρανόμους έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα. 

Ο ίδιος ο Jawad Sohrab προχώρησε σε διευκρινιστική ανάρτηση, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία, ούτε καν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν για τη συμμετοχή οποιουδήποτε Πακιστανού μετανάστη εργάτη στην ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία». Μίλησε δε για διερευνητικές επαφές. 

Ωστόσο η «φωτιά» είχε ανάψει. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατακεραύνωσε τον Ελληνα υπουργό ζητώντας σχετική επιβεβαίωση ή διάψευση απευθείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως είπε, «μέχρι και ένα εκκρεμές έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από τον Αδωνι Γεωργιάδη». Δήλωση που, προφανώς, χτίζει πάνω στην αμφισβήτηση που δέχτηκε εκ... δεξιών ο υπουργός Εργασίας για τη στάση που τήρησε για την επίμαχη κυβερνητική τροπολογία. 

Πάντως, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει σχετική «μυστική συμφωνία» ή όχι, εμείς κρατάμε το μέγεθος των 500.000 εργατών. Νούμερο πολύ μεγαλύτερο από τις επίσημες αναφορές σε ελλείψεις «χεριών» και το οποίο προφανώς ο Πακιστανός δεν έβγαλε από την... κοιλιά του!

Είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα αναζητά επειγόντως εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει στη Βουλή την Τρίτη ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σχετικές διακρατικές συμφωνίες με Γεωργία, Ινδία και Μολδαβία ενώ ακολουθούν Φιλιππίνες, Αρμενία και Βιετνάμ

Το Euro2day.gr έγκαιρα, από τον Ιούνιο, έχει ενημερώσει ότι η αγορά ζητά από την κυβέρνηση 400.000 ξένους εργάτες.

Και κάπου πρέπει να βρεθούν, ανεξάρτητα πολιτικής συγκυρίας....

 

AB INBEV: Στην Ελλάδα τη γνωρίζουμε περισσότερο μέσω των brands μπύρας StellaArtois, Corona και Budweiser. Η γνωστή πολυεθνική με έδρα στο Λέουβεν του Βελγίου και κεντρικά γραφεία, μεταξύ άλλων, σε Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο, Λονδίνο,  κούνησε το «μαντίλι» στη Ρωσία

Μετά από ενάμιση χρόνο προσπάθειας, η AB InBev κατάφερε να εκποιήσει τις ρωσικές της δραστηριότητες μεταβιβάζοντας το μερίδιό της στην τουρκική ζυθοποιία Anadolu Efes, η οποία κατείχε ήδη το άλλο μισό της κοινοπραξίας. 

Αν και η KPMG εκτιμά ότι η συμφωνία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση. Μέχρι στιγμής πάντως, η Ρωσία δεν έχει δώσει επίσημα τη συγκατάθεσή της για την εξαγορά. 

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ρωσική θυγατρική της δανέζικης Carlsberg απλώς κατασχέθηκε από τις τοπικές αρχές.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Με το πόδι στο γκάζι κλείνουν τη χρονιά οι μετοχές που συνδέονται με τον όμιλο Intracom. Η μετοχή της μητρικής Intracom Συμμετοχών έκλεισε σε υψηλά… 15ετίας και βάλε, με άνοδο 3,8% στα 3,29 ευρώ.

Σε υψηλά 66 μηνών έκλεισε η Intralot, υπερβαίνοντας το όριο του 1 ευρώ με κέρδη 3,72% ενώ η συνδεδεμένη Κλουκίνας - Λάππας έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών, με εκρηκτική άνοδο 7,26% στο 1,625 ευρώ.

Εξαίρεση στο ανοδικό κρεσέντο ο τίτλος της Intrakat, που έκλεισε με κέρδη μόλις 0,35% παρά τη σημαντική συμφωνία που ανακοίνωσε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις ΑΠΕ.

 

MEZZ: Τρία στα τέσσερα πέτυχαν χθες οι μετοχές των εταιρειών που διαχειρίζονται ομόλογα τιτλοποιήσεων. ΚΑΙΡΟΜΕΖ (+6,5%), ΓΚΜΕΖΖ (+6,27%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (4,5%) μπήκαν στην πρώτη δεκάδα των αποδόσεων στη χθεσινή συνεδρίαση. Εξαίρεση η ΦΒΜΕΖΖ, η οποία έκλεισε με οριακές απώλειες στο 0,049 ευρώ.

Από τα παραπάνω όμως, ο τίτλος που ξεχωρίζει το τελευταίο διάστημα είναι το ΚΑΙΡΟΜΕΖ, που μετρά απόδοση 31% στην εβδομάδα. Ακολουθεί με… 13% το ΓΚΜΕΖΖ.

Χαμηλές πτήσεις για τα άλλα δύο.

 

ΑΒΑΞ: Σε έκδοση 4.000.000 νέων μετοχών, που θα διατεθούν δωρεάν σε στελέχη, προσωπικό και συνεργαζόμενα πρόσωπα, προχωρά η ΑΒΑΞ.

Ειδικότερα, η έκδοση θα διενεργηθεί μέσω κεφαλαιοποίησης 1,2 εκατ. ευρώ από το υπέρ το άρτιο. 

 

LAMDA: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 43 εκατ. ευρώ, προχωρά η Ελληνικό ΑΕ. Η απόφαση ελήφθη από την έκτακτη γενική συνέλευση της 12ης Δεκεμβρίου.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ΑΜΚ έρχεται δύο μήνες μετά την απόφαση να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο κατά 230 εκατ. ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v