Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2023

Ο Αντώνης (Σαμαράς), τα γκάλοπ και οι… κηραλοιφές - Διπλή πρέσα στη βιομηχανία - Tips για ΕΤΕ, Intrakat, Κυριακούλη

Ο Αντώνης (Σαμαράς), τα γκάλοπ και οι… κηραλοιφές - Διπλή πρέσα στη βιομηχανία - Tips για ΕΤΕ, Intrakat, Κυριακούλη

ΣΑΜΑΡΑΣ: Μπορεί η κομματική πειθαρχία να λειτούργησε με… στρατιωτική απολυτότητα στους υπόλοιπους βουλευτές, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να καταγραφεί, επισήμως και ευθαρσώς, η προσωπική του αντίθεση, ψηφίζοντας όχι.

Το γεγονός ότι ουδείς ακολούθησε, μετά και την άμεση απειλή διαγραφής που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας ότι ουδείς έχει διάθεση να φύγει από το περιβόητο πλέον «μαντρί», του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, έχει τη σημασία του.

Τα γκάλοπ όμως δείχνουν ότι η «ατζέντα Σαμαρά» έχει… πέραση κατευθείαν στη βάση της ΝΔ, κάτι που δεν διαφεύγει των βουλευτών.

Το προχθεσινό γκάλοπ της Opinion Poll δεν περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, πλην όμως έχει ενδιαφέροντα ευρήματα για τον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία, την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, όπως και για τη γενικότερη άποψη των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά τη νέα θητεία της κυβέρνησης.

Έχουμε και λέμε, πάντα για ψηφοφόρους της ΝΔ:

  • Ικανοποίηση από την επίσκεψη Ερντογάν: Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, το 52,5%
  • Ικανοποίηση από τα νέα φορολογικά μέτρα για τους επαγγελματίες: Πολύ και αρκετά το 47%
  • Ικανοποίηση για τα μέτρα κατά της ακρίβειας: Μόλις το 33,4% δηλώνει αρκετά ή πολύ
  • Θέσπιση γάμου ομοφύλων: Συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί το 34,5%
  • Θεσμοθέτηση τεκνοθεσίας ομοφύλων: Συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί το… 16%

Ικανοποίηση από το συνολικό έργο της νέας κυβέρνησης: Πολύ ή αρκετά το 55,3%. Δεν έσπασαν και τα… κοντέρ, θα λέγαμε.

Σημειώστε ακόμη ότι οι απαντήσεις όλων των ψηφοφόρων (και όχι μόνο της ΝΔ) για το θέμα του γάμου των ομοφύλων είναι πλειοψηφικά στο «Διαφωνώ» και «Μάλλον Διαφωνώ». Δικαιώνοντας έτσι και τον Μάκη Βορίδη, που υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν είναι υπέρ.

Στο θέμα της τεκνοθεσίας, τα ποσοστά είναι συντριπτικά υπέρ του καθαρού «Διαφωνώ», καθώς πέρα από την άρνηση των υπερ-δεξιών κομμάτων, ξεκάθαρα αρνητικοί εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

 

ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΙ: Ξαναγυρίζοντας λοιπόν στην «ατζέντα» που έχει ανοίξει ο πρώην πρωθυπουργός, βλέπουμε ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν εκτιμήθηκε δεόντως, ούτε από τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων, με το ποσοστό της ικανοποίησης να μην περνάει το 32,4% σε κανένα κόμμα.

Πλην ΝΔ, όπου, όπως γράψαμε, έφτασε το -όχι και τόσο- υψηλό 52,5%, με το διόλου ευκαταφρόνητο 13,4% να απαντά… καθόλου και το 25% να απαντά «Λίγο»!

Το συμπέρασμα: Η κυβέρνηση έχει μπει σε ολίγον δύσβατα μονοπάτια για το κοινό της, που όμως αφορούν σημαντικά θέματα πολιτικής. Σε ορισμένα εξ αυτών, δε, κινείται «αριστερότερα και του ΠΑΣΟΚ», όπως λένε με… πίκρα κάποιοι από τους (διαφωνούντες) βουλευτές της.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «μ' αυτά και με 'κείνα, θα δούμε τους γελοίους με τις κηραλοιφές (σ.σ. Βελόπουλος) να φτάνουν το 10% στις επόμενες εκλογές», ενώ την ίδια ώρα αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας, ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κάτι ψίθυρους που ακούστηκαν για τη δημιουργία νέου φορέα.

 

LAMDA: Με κέρδος περί τα 6,6 εκατ. ευρώ φαίνεται να βγαίνει από τη συμφωνία με την R Energy 1 η εισηγμένη, αν δεν μας διαφεύγει κάτι. Και αυτό γιατί προ ενός έτους είχε ανακοινωθεί ότι εξαγόρασε το 20% της πρώτης έναντι 5 εκατ. ευρώ και κάλυψε ομολογιακό 10 εκατ. ευρώ.

Χθες η R Energy 1 ανακοίνωσε ότι πήρε πίσω το 20% και το σύνολο του ομολογιακού, έναντι τιμήματος 21,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Πάντως εμάς, εδώ στη στήλη, τέτοιου είδους «ανάποδα τιμόνια» μάς δημιουργούν την αίσθηση ότι έχουν συμβεί περισσότερα απ' όσα αφήνεται να διαρρεύσουν. 

Στην ίδια κατεύθυνση μας οδηγεί και η μάλλον φλύαρη ανακοίνωση της R Energy 1 κατά την οποία η επαναγορά μετοχών και ομολόγου από τον βασικό μέτοχο Γιώργο Ρόκκα αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης (του ιδίου) προς την εταιρεία (δηλαδή τον… εαυτό του).

Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά στο «ορόσημο» συμμετοχής της Lamda, που δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη τι ακριβώς προσέφερε στην ανάπτυξη της εταιρείας, σε «ηγετική θέση» (η ανακοίνωση το λέει αυτό, όχι εμείς) στον κλάδο των ΑΠΕ.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μείωση 51% σε ετήσια βάση καταγράφηκε τον Οκτώβριο στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Ωστόσο, στα 113 ευρώ/MWh, εμφανίζεται αυξημένη κατά 7,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και -το κυριότερο- σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών σε ποσοστά από 14% έως 34%.

Την ίδια στιγμή, το μέσο κόστος νέων δανείων για τις ελληνικές επιχειρήσεις μειώθηκε, αλλά μόνο οριακά, τον ίδιο μήνα, στο 6,1%, τη στιγμή που το μέσο κόστος δανεισμού εταιρειών της ευρωζώνης παραμένει σαφώς κάτω του 2%.

Παραμένουν έτσι δύο πηγές ξεκάθαρου ντεσαβαντάζ για τις ελληνικές εταιρείες έναντι του -ευρωπαϊκού- ανταγωνισμού.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Νέο ράλι και νέο υψηλό για τη μετοχή, που πλέον βρίσκεται στα 4,3 ευρώ (+5%). Τζίρος πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ καθώς έγινε σειρά πακέτων.

Συγκεκριμένα λίγο πριν το κλείσιμο πέρασαν τέσσερα πακέτα για 232 χιλιάδες μετοχές (881 χιλιάδες ευρώ) με τιμή στα 3,8 ευρώ ή discount πέριξ του 11%. Στις δημοπρασίες ακολούθησε ένα ακόμα για 250 χιλιάδες τεμάχια (1,075 εκατ. ευρώ), αυτή τη φορά στην τιμή κλεισίματος.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Δυναμικά αλλά με σταθερό ρυθμό ξεκίνησε τις αγορές ιδίων μετοχών ο όμιλος. Σε έξι συνολικά συνεδριάσεις, από τις 11 έως και τις 18 Δεκεμβρίου, αγόρασε από 200.000 τεμάχια, με το συνολικό κόστος στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Κατέχει πλέον 1,2 εκατ. ίδιες μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος που προβλέπει να αποκτηθούν έως 13,7 εκατ. τεμάχια.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Η μετοχή συγκαταλέγεται στις λίγες που δεν κατάφεραν να σημειώσουν άνοδο στο ταμπλό του ΧΑ μέσα στο 2023. Από την άλλη πλευρά, με καθαρά κέρδη εννεαμήνου στις 488 χιλ. ευρώ και με δεδομένο ότι το τελευταίο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα εργασιών, η εισηγμένη αναμένεται να εμφανίσει στο σύνολο της φετινής χρονιάς μια επίδοση κοντά στο «μηδέν», η οποία, πάντως, θα είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη του 2022 (-2,9 εκατ. ευρώ).

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια αποτελεί το πότε θα σταματήσει, ή έστω θα μειωθεί σημαντικά, η πληγή του σχηματισμού προβλέψεων (ελπίζεται να γίνει μέσα στο 2024) και έτσι η εισηγμένη να επανέλθει στην κερδοφορία.

Άλλωστε, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης το 2022, η διοίκηση της Κυριακούλης είχε εκτιμήσει πως από το 2024 η εταιρεία θα επανερχόταν στην κερδοφορία.

Θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v