Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2024

Ο ΣΕΒ, η Ιουλία (Τσέτη) και η κόντρα με το «σύστημα» - Tips για Optima, ΟΛΠ - Ο Ανδρουλάκης, ο Ζαγοράκης και η Καϊλή!

Ο ΣΕΒ, η Ιουλία (Τσέτη) και η κόντρα με το «σύστημα» - Tips για Optima, ΟΛΠ - Ο Ανδρουλάκης, ο Ζαγοράκης και η Καϊλή!

ΣΕΒ: Επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Ιουλίας Τσέτη για την προεδρία του Συνδέσμου δεν αντανακλά μόνο τις προσωπικές φιλοδοξίες της ή την αυξανόμενη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως παραδέχονται και ισχυρά μέλη του, εκφράζει μια κούραση, μια δυσαρέσκεια των μικρότερων σε μέγεθος μελών, απέναντι στην… πατροπαράδοτη τακτική της ανάδειξης ηγεσίας μέσα από μια άτυπη διαδικασία. Η οποία κατέληγε σε έναν μοναδικό υποψήφιο, με τις ευλογίες των γνωστών ισχυρών μελών, ενός άτυπου συμβουλίου των «σοφών», τα περισσότερα μέλη του οποίου έχουν διαχρονικά κατάληξη σε… «-όπουλος».

Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Τσέτη, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εκφράζει κατά ένα τρόπο τη γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης στη λειτουργία των θεσμών που παρατηρείται στη χώρα μας και τη διάθεση για κάτι «νέο» που θα φέρει αλλαγές.

Για πρώτη φορά, λένε οι ίδιες πηγές, έχουμε μια προσπάθεια αμφισβήτησης του συστήματος, μέσα στον ΣΕΒ, που ανεξάρτητα από την κατάληξή της, ταράζει τα νερά καθώς αφορά την «καρδιά» της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Κι επειδή ο ΣΕΒ, όπως μαθαίνουμε, έχει περίπου 700 μέλη που δύνανται να ψηφίσουν, εφόσον στηθεί κάλπη με διαφορετικούς υποψηφίους, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι: Μια… ευχάριστη ατμόσφαιρα -για να θυμηθούμε τον Ντίνο Ηλιόπουλο- ήταν αυτή που επικράτησε στο Ζάππειο, στο τριήμερο συνέδριο της ΝΔ. Ενόψει και των ευρωεκλογών που πλησιάζουν, το κλίμα ήταν ενωτικό και, παρά τα αρκετά επικίνδυνα για την κυβέρνηση μέτωπα που αναδείχθηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα, απουσίασαν γκρίνιες και παράπονα από τους συνέδρους.

Κάποιοι το συσχετίζουν και με την απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, να μην πραγματοποιήσουν δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά να αρκεστούν στην παρουσία τους κατά την έναρξη των εργασιών, την πρώτη μέρα του συνεδρίου. 

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΙ: Αρκετοί από τους παρισταμένους στο Ζάππειο σχολίαζαν τις διαφορετικές συμπεριφορές αρκετών από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Για παράδειγμα, ρεκόρ selfie πρέπει να έκαναν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αυτιάς και Βίκη Φλέσσα, που δεν άφησαν κανέναν υπουργό και κορυφαίο στέλεχος δίχως να φωτογραφηθούν μαζί του.

Απεναντίας, «έξω από τα νερά τους» έδειχναν ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος, Σπύρος Καρανικόλας και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, οι οποίοι φαίνεται να χρειάζονται ακόμα χρόνο προσαρμογής για να γνωρίσουν το νέο τους περιβάλλον.

Θερμής υποδοχής, εξάλλου, έτυχαν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας και ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης, μολονότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκφράσει, μέσω διαρροών, τη δυσφορία του για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «δεν έχει σχέση με εμάς, ούτε και τη στήριξή μας».

Για την ιστορία, όπως μαθαίνουμε, ο κ. Σαμαράς είχε ενημερωθεί από τον κ. Μουρούτη για τις προθέσεις του, μία μέρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΙΙ: Ζάππειο - Κολωνάκι, ένα… τσιγάρο δρόμος και πολλοί από τους συνέδρους επέλεξαν να κάνουν διάλειμμα, επιλέγοντας ένα από τα καφέ ή τα εστιατόρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Εκεί, για παράδειγμα, εθεάθησαν να γευματίζουν το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρώην υπουργό, βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου.

Σε άλλη παρέα βρισκόταν ο έτερος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αποχώρησε άρον άρον, καθώς πλησίαζε η ώρα της ομιλίας του.

 

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αιχμές, πάντως, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνει με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργός: «Δεν νομίζω πως στη ΝΔ σήμερα αξιοποιούν τον πλούτο της εμπειρίας των παλαιότερων στελεχών της. Ο σημερινός πρόεδρος δεν μου έχει ζητήσει ποτέ καμία γνώμη. Για το Συνέδριο έλαβα μία πρόσκληση σε μορφή SMS την οποία έστειλαν σε κάθε ψηφοφόρο του κόμματος. Όχι ότι θα ήθελα ειδική πρόσκληση, αλλά ένας άλλος τρόπος είναι πάντοτε καλύτερος», σημειώνει, εμφανώς πικραμένος.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δύο απανωτά «γκολ» το τελευταίο διάστημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τις παραιτήσεις υπουργών της ΝΔ και την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές. Όμως για μεγάλο μέρος του κόσμου του ΠΑΣΟΚ βγήκε… οφσάιντ με την επιλογή του μέχρι χθες ευρωβουλευτή της ΝΔ Θόδωρου Ζαγοράκη.

Χαμός στα social media, ενδεικτική και η περιπαικτική αποστροφή του ιστορικού στελέχους του Κινήματος, Χάρη Καστανίδη, στην ερώτηση τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές: «Ζαγοράκη και Καλλιακμάνη» απάντησε λακωνικά, όπου ο δεύτερος γνωστός συνδικαλιστής των αστυνομικών, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα φλέρταρε πολύ με το ευρωψηφοδέλτιο της… Νέας Δημοκρατίας.

Εμάς πάντως πιο πολύ μας άρεσε η ατάκα του γνωστού «αιρετικού» που αυτοαποκαλείται «πιτσιρίκος»: «Ο Πύρρος Δήμας στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το σωστό τώρα είναι να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιό του την Εύα Καϊλή».

 

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το 2023 αποτέλεσε την πρώτη χρήση, στην οποία η παλιά γνώριμη του Χ.Α, η Γ.Ε. Δημητρίου, ανέπτυξε δραστηριότητα, ως αυτόνομο μέλος του ομίλου Quest, χωρίς την εμπορική υποστήριξη από την Info Quest Technologies.

Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 53,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 2,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Quest, βοήθησε στο θετικό αποτέλεσμα το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης συσκευών, που προσέφερε η Πολιτεία, το οποίο ήταν σε εξέλιξη τους 9 πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς.

Η ΓΕΔ αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο κλιματιστικών Toyotomi. Το μερίδιο αγοράς των εν λόγω κλιματιστικών στην εγχώρια αγορά προσέγγισε πέρσι το 18%.

Για φέτος, η αγορά οικιακού κλιματισμού αναμένεται να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα που ίσχυαν ως το 2022. Ο όμιλος Quest, όμως, αναμένει ανάπτυξη του τομέα αντλιών θερμότητας, τόσο λόγω πιθανών προγραμμάτων της Πολιτείας όσο και λόγω αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος καταναλωτών.

 

QUEST: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας αναμένει φέτος για την ACS ο όμιλος, καθώς θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα αποτελέσματα των επενδύσεων στο νέο κέντρο διαλογής.

 

ΑΚΡΙΤΑΣ: Ρηχή η αγορά μας, ως γνωστόν, ωστόσο αυτό μπορεί να προσφέρει και κάποια… «πλεονεκτήματα». Διότι σε ποια αγορά με ένα… χιλιαρικάκι μπορείς να στείλεις μια μετοχή στην πρώτη θέση των αποδόσεων, στο +18,4%;

Αυτό συνέβη την Παρασκευή με την Ακρίτας, η οποία με συναλλαγές 1.375 ευρώ (άλλαξαν χέρια 1.294 μετοχές) αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 2,15 εκατ. ευρώ.

Όλα καλώς καμωμένα, όταν τα πρόσημα είναι θετικά. Η κατάσταση βεβαίως γυρίζει… μπούμερανγκ, όταν με ελάχιστα ευρώ οι μετοχές κλείνουν στα… τάρταρα!

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Σε καλό… φεγγάρι το «χαρτί», έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά 19 μηνών, στα 2,7 ευρώ με άνοδο 4,25%.

Η μετοχή «έτρεξε» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με υψηλούς τζίρους, στον απόηχο των ανθεκτικών αποτελεσμάτων 2023, αλλά κυρίως των προβλέψεων της διοίκησης για νέα αύξηση εσόδων και επενδύσεων φέτος, κλείνοντας το μάτι και για κινήσεις εξαγορών.

 

OPTIMA: Την Παρασκευή έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 8,79 ευρώ με άνοδο 2,33%.

«Πάνε να τη βάλουν στον FT 25. Ηδη έχει καβατζάρει σε κεφαλαιοποίηση 2-3 μετοχές του δείκτη. Αν μέχρι τα μέσα Απριλίου πιάσει τα 10 ευρώ, θα μπει με τα… τσαρούχια», το γλαφυρό σχόλιο γνωστού παράγοντα της αγοράς.

 

Q&R: Μακράν τις καλύτερες επιδόσεις του 2024 εμφανίζει ο τίτλος, που βλέπει φρενήρη άνοδο 141,5%, με τη δεύτερη Moda Bagno στο +63,8%.

Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά 20 ετών και… βάλε, στο 1,46 ευρώ με άνοδο 2,66%.

 

ΟΛΠ: Μπορεί η Helikon να μείωσε σημαντικά τη θέση της στην Πειραιώς, πριν το placement, και κατά την αγορά να «τριμάρει» τη θέση της σε Eurobank και ΔΕΗ, στον ΟΛΠ, όμως, παρέμεινε, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ατάραχη.

Το fund κατέχει το 5,37% του ΟΛΠ και με δεδομένη τη χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου, και 20 χιλ. τεμάχια να πωλούσαν οι Ιταλοί καθημερινά την περίοδο ανόδου της μετοχής, η αγορά θα το «μυριζόταν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v