Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2024

Eρχεται mega deal στην ενέργεια - Διπλή κίνηση με σημασία από ΔΕΗ - Τα εύσημα Τραυλού στη Γιάννα (Αγγελοπούλου)

Eρχεται mega deal στην ενέργεια - Διπλή κίνηση με σημασία από ΔΕΗ - Τα εύσημα Τραυλού στη Γιάννα (Αγγελοπούλου)

ΔEΗ-ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, που υλοποιεί ολοταχώς το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης του Γιώργου Στάσση. Βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας (SPA), το τίμημα (200 εκατ. ευρώ) προσαυξήθηκε με το καθαρό ταμείο της Κωτσόβολος.

Στις 30 Απριλίου 2023, η Κωτσόβολος είχε ταμειακά διαθέσιμα 37 εκατ. ευρώ και απαίτηση 40 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Currys, που έπρεπε να πληρωθεί την περασμένη Δευτέρα, 8 Απριλίου.

Αν συνέχισε να έχει καθαρά ταμείο (σ.σ. ταμειακά διαθέσιμα υψηλότερα του δανεισμού, χωρίς να προσμετρούνται οι μισθώσεις), τότε η Currys, πέραν του τιμήματος των 200 εκατ. ευρώ, πρακτικά δεν πλήρωσε τα 40 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στην πρώην θυγατρική, ενώ πήρε και το καθαρό ταμείο.

 

ΔEΗ-ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΩΝ: Σε αποπληρωμές δανείων 300 εκατ. ευρώ προχώρησε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΔEΗ, αξιοποιώντας τα υψηλά ταμειακά της διαθέσιμα.

Ειδικότερα, προχώρησε σε επαναγορές ιδίων ομολογιών συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία διέθεσε εκ νέου ομολογίες 200 εκατ. ευρώ.

 

MEGA DEAL: Εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες της αγοράς που έχουν φτάσει στα αυτιά μας, για άμεσα επικείμενο deal μεταξύ δύο μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας (εκτός διυλιστηρίων), τότε θα έχει μέγεθος που, απ’ όσο θυμόμαστε, δεν έχει προηγούμενο.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διήμερο εξωτερικών υποχρεώσεων -σε ένα διάλειμμα της προεκλογικής εκστρατείας του στο εσωτερικό- ξεκινά από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών», μαζί με άλλους 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τονίσει τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον Διάδρομο αυτόν, με έργα αναβάθμισης υποδομών και εγχειρήματα διασυνδεσιμότητας με γειτονικές χώρες που την αναδεικνύουν σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το βράδυ θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε.

Αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο -θυμίζουμε- έχει συνυπογράψει τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για την ανανέωση της θητείας της στην προεδρία της Κομισιόν.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: Ένα video που παραπέμπει στον προηγούμενο αιώνα -ή και ακόμη παραπίσω- σε σχέση με τον σιδηρόδρομο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Σε αυτό απεικονίζεται τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην αφύλακτη διάβαση της Δοϊράνης, στο οποίο η ασφάλεια διασφαλίζεται… χειροκίνητα, με το τρένο να σταματά και υπάλληλο να εξέρχεται κραδαίνοντας το σήμα STOP για να σταματήσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και στη συνέχεια τρέχει να… επανεπιβιβαστεί.

 

Το video ανέβηκε στο eidiseis.gr με τον καυστικό αλλά εύστοχο τίτλο «Με… τεχνητή νοημοσύνη περνούν τα τρένα από την αφύλακτη διάβαση της Δοϊράνης».

Στη διάβαση, που βρίσκεται δίπλα στο τελωνείο Δοϊράνης, δεν λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες και δεν υπάρχουν μπάρες ασφαλείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Και εις ανώτερα!

 

ΖΑΝΙΑΣ: Τον κώδωνα του κινδύνου ότι διολισθαίνουμε στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης της δεκαετίας 2000, το οποίο οδήγησε σε κρίση ανταγωνιστικότητας βαθαίνοντας τη διάσταση της κρίσης χρέους, σήμανε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Eurobank Γεώργος Ζανιάς.

Ο κ. Ζανιάς επισήμανε ότι η κατανάλωση συνεισφέρει το 70% του ΑΕΠ, επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που ίσχυαν πριν την κρίση χρέους και ελαφρώς υψηλότερα της χρονιάς που η χώρα εισήλθε στην ΟΝΕ. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται σε 52%. Υψηλή κατανάλωση συνεπάγεται χαμηλή αποταμίευση και επομένως, χαμηλούς εθνικούς πόρους για χρηματοδότηση επενδύσεων.

Πρόκειται για λάθος αναπτυξιακό υπόδειγμα, που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ζητούμενο η στροφή προς επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Ο πρόεδρος της Eurobank είπε δημόσια όσα αναφέρουν ανεπίσημα, εδώ και μήνες, όλοι σχεδόν οι οικονομικοί παράγοντες.

 

ΑΠΕ: Στοπ σε δύο κινεζικές εταιρείες που υπήρξαν πλειοδότες σε διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρουμανία έβαλε η Κομισιόν.

Οι δύο εταιρείες είναι η θυγατρική της LONGi, Green Energy Technoloogy, και μια ακόμη κοινοπραξία που αποτελείται από θυγατρικές της κρατικής Shanghai Electric Group, οι οποίες πλειοδότησαν σε σύμβαση αξίας 375 εκατ. ευρώ για σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στη Ρουμανία, με εγκατεστημένη ισχύ 110 MW.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ανοίγει εις βάθος έρευνα σε βάρος των δυο εταιρειών, από τη στιγμή που υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι και οι δυο έχουν δεχτεί κρατική στήριξη, παραβιάζοντας κανονισμούς της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ανοίγει νέα έρευνα για κρατικές χορηγίες σε Κινέζους προμηθευτές για ανεμογεννήτριες.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η Ευρώπη καλείται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Πεκίνο, αναζητώντας τρόπους να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κλάδο των ΑΠΕ και τις αλυσίδες εφοδιασμού, υπό τον φόβο της αποβιομηχάνισης και του μπαράζ λουκέτων στον κλάδο.

Ισως να έχει βρει τον τρόπο, δεδομένου ότι το Πεκίνο δεν έχει τις «αγκυλώσεις» της ΕΕ και έχει προχωρήσει σε αθρόα στήριξη των εταιρειών του κλάδου.

 

CENTRIC: Τον υψηλότερο όγκο της τελευταίας 20ετίας πραγματοποίησε χθες η μετοχή, σε μια συνεδρίαση στην οποία η διακύμανση έφτασε το 18,5%.

Η ημέρα ξεκίνησε με επιθετικό πωλητή, που οδήγησε τον τίτλο σε χαμηλό ημέρας στο 0,377 ευρώ (-15,85%) ενώ το κλείσιμο ήταν στο 0,407 ευρώ (-9,15%). Αλλαξε χέρια το 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κύκλοι σημείωναν ότι δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εταιρεία. Εκτιμούν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 θα είναι βελτιωμένα έναντι της προηγούμενης χρονιάς, κάτι που οφείλεται και στα κέρδη που αναμένεται να παρουσιάσει από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ξεχώρισε εχθές η μετοχή, με άνοδο άνω του 4%, που την έφερε στα 2,7 ευρώ και υψηλό τζίρο.

Ωστόσο, από τις αρχές Φεβρουαρίου ο τίτλος έχει χάσει άνω του 15%, οπότε ο δρόμος -της ανάκαμψης- είναι ακόμη μακρύς…

 

OΤΕ: Σε υψηλά οκταμήνου βρέθηκε χθες η μετοχή, υπερβαίνοντας το «όριο» των 14 ευρώ, με άνοδο σχεδόν 3% (στα 14,33 ευρώ).

Έσπασε έτσι το εύρος 13-14 ευρώ στο οποίο «βολοδέρνει» επί μήνες, προς απογοήτευση όσων ανέμεναν ότι θα ακολουθούσε το ευρύτερο ράλι της ελληνικής αγοράς.

Την προηγούμενη φορά που το διέσπασε, κλείνοντας λίγο υψηλότερα (στις 20/2), ακολούθησε άμεση πλαγιοκαθοδική κίνηση. Οι «πιστοί» της μετοχής ελπίζουν πλέον σε μια πειστικότερη κίνηση τώρα.

Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται τεχνικά στα 14,91 ευρώ.

 

ΤΡΑΥΛΟΥ: Εύσημα στη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη απένειμε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην τοποθέτησή της στο Φόρουμ των Δελφών.

Η Μελίνα Τραυλού (φωτό) ανέβηκε στο βήμα μετά από συζήτηση που αφορούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην οποία μετείχε η κα Αγγελοπούλου. «Ημουν και εγώ εκεί», είπε αναφερόμενη στην έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπληρώνοντας ότι νιώθει και σήμερα την ίδια συγκίνηση με τότε.

«Τι μας απέδειξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Ότι εμείς οι Ελληνες, όταν εμπνευστούμε από μια ηγέτιδα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v