Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2024

Ο Μπρατάκος, ο Σοφιανός και η μεγάλη μάχη στο ΕΒΕΑ - Το... προνόμιο Ζαγοράκη - ΧΑ: Οι κινήσεις Alpha, ΑΒΑΞ, Optima

Ο Μπρατάκος, ο Σοφιανός και η μεγάλη μάχη στο ΕΒΕΑ - Το... προνόμιο Ζαγοράκη - ΧΑ: Οι κινήσεις Alpha, ΑΒΑΞ, Optima

ΕΒΕΑ: Χθες σας ενημερώσαμε για την «αντισυστημική» διάσταση της υποψηφιότητας της Ιουλίας Τσέτη στον ΣΕΒ. Σήμερα (εκ συμπτώσεως) έχουν σειρά αντίστοιχες εξελίξεις στο μεγάλο επιμελητήριο της Αθήνας.

Δεν είχε καλά καλά προλάβει να στεγνώσει το… μελάνι στην παραίτηση του Αγγελου Μπρατάκου από τη θέση του ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ (για τη γνωστή πλέον επίσκεψη στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη) και οι φίλοι του έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι θα επιστρέψει στη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ, μετά βαΐων και κλάδων.

Ήταν άλλωστε κοινό μυστικό ότι οι εκλογές στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας πήραν νέα παράταση (τελευταία φορά που έγιναν εκλογές ήταν το… 2017), για το τέλος του 2024, μήπως και… επιστρέψει ενδιαμέσως ο Μπρατάκος.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο απλά.

Διότι μόλις χθες ο επιχειρηματίας Νίκος Σοφιανός, επίσης «γέννημα θρέμμα Νέα Δημοκρατία», όπως ο Μπρατάκος, αλλά και πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξης Κωνσταντίνου Μίχαλου σε παλαιότερες εποχές του επιμελητηρίου, γνωστοποίησε επίσημα ότι κατεβάζει ψηφοδέλτιο, με τον ολίγον… υπαινικτικό τίτλο «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του».

Στη σχετική δήλωση μάλιστα, που είναι ιδιαίτερα καυστική, αναφέρει ότι η παράταξή του «απαρτίζεται από μια δυναμική ομάδα, με πάνω από 150 επιχειρηματίες, που θα διεκδικήσει να αναλάβει τη διοίκηση του ΕΒΕΑ στις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου».

 

ΕΒΕΑ ΙΙ: Μεταξύ άλλων, σημειώνει ο Σοφιανός: «Σκοπός μας είναι το ΔΣ του ΕΒΕΑ να συζητά τα οργανωτικά και άλλα θέματα του επιμελητηρίου, και όχι να εξαντλείται η κάθε συνεδρίαση σε έναν προσκεκλημένο κυβερνητικό αξιωματούχο. Χρειαζόμαστε συνεδριάσεις ζωηρές, με ουσία, και όχι συμμετέχοντες που κάνουν αγγαρεία προκειμένου να μην υπάρξει και πάλι έλλειψη απαρτίας.

Επιδιώκουμε το ΕΒΕΑ να κυνηγάει, όπως στο παρελθόν, όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δικαιούται, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτά τα μέλη του.

Θέλουμε το ΕΒΕΑ να ανήκει στις επιχειρήσεις-μέλη του και όχι σ' αυτούς που τα τελευταία χρόνια το θεωρούν ιδιοκτησία τους, με ένα ΔΣ το οποίο εις το όνομα των μελών του θα πράττει προς το συμφέρον τους».

Όπως αντιλαμβάνεστε, στις φετινές εκλογές η μάχη προβλέπεται σκληρή, διότι ο Σοφιανός «έχει κάνει χιλιόμετρα» εδώ και μήνες, προετοιμαζόμενος για τις εκλογές που τελικά αναβλήθηκαν (οι κακές γλώσσες λένε «για να μην τις κερδίσει») κι έχει ήδη στήσει μεγάλη και πολυπρόσωπη ομάδα.

Ξεκάθαρα, δε, ποντάρει στη δυσθυμία πάρα πολλών μελών για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια -και στην επιθυμία τους για αλλαγές στο «σύστημα» της διοίκησής του.

Το πιο σημαντικό, όμως, ίσως το είπε πολιτικός παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας, που έχει γνώση των εξελίξεων και μίλησε στη στήλη: «Ο Σοφιανός, και να ηττηθεί, δεν έχει τίποτα να χάσει. Μεγάλος δεν είναι, θα βάλει παρακαταθήκες. Για τον Μπρατάκο, όμως, μετά τις υψηλές θέσεις που έχει λάβει σε κυβέρνηση και κόμμα, μια ήττα στο ΕΒΕΑ θα είναι πολύ οδυνηρή. Εφόσον υπάρχει σοβαρός αντίπαλος, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το ρισκάρει».

Ίδωμεν...

 

ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ: Από πηγές της Πειραιώς διαρρεόταν την προηγούμενη εβδομάδα ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδινε την ευρω-υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, θα ανακοινωνόταν η διαγραφή του από το ΕΛΚ, δηλαδή από την ευρωπαϊκή ομάδα στην οποία ανήκει η ΝΔ.

Πλην όμως, ο κ. Ζαγοράκης κατέχει ήδη ένα σπάνιο προνόμιο: παραμένει ευρωβουλευτής της ΝΔ ενώ, ταυτόχρονα, ανακηρύχθηκε (την Κυριακή) υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το αστείο είναι ότι η ΝΔ δεν εξέδωσε ούτε καν κάποια ανακοίνωση εν είδει σχολιασμού αυτής της παραδοξότητας! Απλώς, χθες το βράδυ, αφαιρέθηκε σιωπηρά το όνομ;a του από την ενότητα «ευρωβουλευτές» στην ιστοσελίδα της ΝΔ και… that's all. 

Το… ακόμα πιο αστείο είναι ότι η Χ. Τρικούπη δεν σχολίασε, με τη σειρά της, το γεγονός ότι ο κ. Ζαγοράκης καταψήφισε, ως ευρωβουλευτής της ΝΔ, το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της κυβέρνησης για το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου κ.λπ. Δηλαδή, το ψήφισμα για το οποίο πανηγύρισε η ελληνική αντιπολίτευση -συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το… χειρότερο; Ήταν ανάμεσα στους 17 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ οι οποίοι υπέγραψαν το περίφημο «αντι-ψήφισμα», στο οποίο χαιρετιζόταν η πρόοδος της χώρας και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σ' αυτό τον τομέα.

Υποψηφιότητα-σουρεάλ, που μένει να φανεί εάν θα οδηγήσει τη νέα κομματική στέγη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή σε... ευρωγκόλ ή αυτογκόλ.

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Φαίνεται πως το δεύτερο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πας σε ανθρώπους που δεν φαντάζεσαι ότι βλέπουν τον Κασσελάκη αλλιώς και σου λένε "γιατί όχι;". Κερδίζει έδαφος», δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Οι πρώην σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (και άσπονδοι φίλοι του από καιρό) αποδίδουν ιδιοτέλεια στην εν λόγω εκτίμηση: «Ο Λοβέρδος δύο στόχους έχει: να βγάλει το κόμμα του (Δημοκράτες) ευρωβουλευτή και να χάσουμε εμείς τη μάχη της δεύτερης θέσης, ώστε να δικαιωθεί η κόντρα του με τον Ανδρουλάκη και η αποχώρησή του από το κόμμα», λένε.

Ετσι είναι η πολιτική…

 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Περισσότερους από 100.000 Έλληνες πολίτες βλέπει το υπουργείο Εσωτερικών να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές διά της επιστολικής ψήφου.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα είναι κάτοικοι του εσωτερικού και κατά τι λιγότεροι αυτοί που διαμένουν στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα, όπως έκανε γνωστό χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως, είναι καταγεγραμμένες στην πλατφόρμα πάνω από 60.000 εγγραφές από 107 διαφορετικές χώρες.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η υπόθεση Ασημακοπούλου να απέτρεψε πολίτες ενός και εκτός συνόρων να επιλέξουν την επιστολική ψήφο, από την κυβέρνηση λένε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος δεν υπήρξαν ακυρώσεις αιτήσεων.

Δεν χωρά αμφιβολία, όμως, ότι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μέσα από τη λίστα των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που βρέθηκε στα χέρια της γαλάζιας ευρωβουλευτή, εγείρει ζητήματα και πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Σίγουρα πριν από τις εκλογές.

 

ΑΒΑΞ: Μια πρώτη αντίδραση βγήκε στη μετοχή της κατασκευαστικής, η οποία σε έξι συνεδριάσεις είχε χάσει συνολικά πάνω από 11%, με αποτέλεσμα την Παρασκευή να κλείσει στο 1,44 ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επέστρεψε στο 1,52 με κέρδη σχεδόν 6%. Αρνητική ωστόσο παραμένει η μέτρηση σε βάθος εβδομάδας (-7%), τριάντα ημερών (-13%), αλλά και τριμήνου (-15%).


ALPHA: Δυνατή αντίδραση και για τη μετοχή της τράπεζας. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, στο 1,62 ευρώ (+4,28%), με τις συναλλαγές στα 12,3 εκατ. ευρώ.

Το τοπικό υψηλό είναι στο 1,758 ευρώ, όπου βρέθηκε στις 21 Μαρτίου, πριν ξεκινήσει η διορθωτική κίνηση.


OPTIMA: Απτόητη συνέχισε και χθες η μετοχή της τράπεζας, κλείνοντας στα 9,2 ευρώ με κέρδη 4,66%. Πρακτικά, από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η ανοδική κίνηση, η απόδοση φτάνει πλέον το 23%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Pantelakis Securities ανακοίνωσε πως προχωρά σε αύξηση της τιμής-στόχου για την τράπεζα, στα 11 ευρώ από 10 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση overweight.

Αρχές του μήνα ξεκίνησε η κάλυψη από την Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία έχει θέσει τον πήχη στα 10,4 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v