Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2024

Η ελληνική δικαιοσύνη και ο Κλεμανσό *Εξτρα «πίστωση» ΕΤΕ στην NBG Pay *Δημοσκοπήσεις... με φρέσκα κουλούρια

Η ελληνική δικαιοσύνη και ο Κλεμανσό *Εξτρα «πίστωση» ΕΤΕ στην NBG Pay *Δημοσκοπήσεις... με φρέσκα κουλούρια

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο έσχατο καταφύγιο της Δημοκρατίας, αποδεδειγμένα, μέσω δημοσκοπήσεων, χτυπάει ιστορικά χαμηλά, οι πολιτικοί διαπληκτισμοί για το ποιος κώδικας… φταίει για τις ποινές στο Μάτι, αλλά και για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου (επί της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση), το μόνο που κάνουν, είναι να δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρυμένο κλίμα.

Είναι επίσης γεγονός ότι με τις απανωτές αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, η κοινή γνώμη μπερδεύεται, καθώς δεν έχει ειδικές γνώσεις και καταλήγει να κατηγορεί δικαστές ακόμη και για πράγματα που αφορούν τους νομοθέτες ή εκείνους που συνέταξαν το κατηγορητήριο (σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος).

Κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει. Όχι μόνο τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, που δυστυχώς εξαντλούνται σε βερμπαλιστικές ανακοινώσεις χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και τις ίδιες τις πολιτικές ηγεσίες.

Για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση του Ζορζ Κλεμανσό, που έλεγε ότι «ο πόλεμος είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε στους στρατηγούς», ίσως και η Δικαιοσύνη να είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουμε στους πολιτικούς.

Που σημαίνει ότι όσο λιγότερο μπερδεύονται μαζί της -και με την εκλογή της ηγεσίας της- τόσο καλύτερα.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Το Euro2day.gr μετέφερε την Κυριακή την άποψη εκλογικών αναλυτών ότι οι πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές (έως και κρίσιμες), διότι θα διαμορφώσουν την εικόνα για την τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Για να καταλάβετε τη σημασία που δίνουν τα επιτελεία σ’ αυτές, σας λέμε ότι κάποιες «γαλάζιες» πηγές μεταφέρουν τη βεβαιότητά τους ότι οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα δίνουν το πολυπόθητο 33% στη ΝΔ και θα εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να «κολλάει» πέριξ του 15%.

Πώς το ξέρουν; Έγιναν μετρήσεις στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας (σ.σ. όταν ακόμα δημοσιεύονταν οι…προπασχαλινές δημοσκοπήσεις) ή μήπως μέσα στο πενθήμερο Μ. Παρασκευής-Τρίτης του Πάσχα εν μέσω Επιταφίου και σούβλας;

Εκτός κι αν έχουν το χάρισμα της μαντείας. Εν αναμονή λοιπόν.

 

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τη διανομή στους μετόχους τμήματος των αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων εισηγείται στους μετόχους το Δ.Σ. της εταιρείας.

Το προτεινόμενο καθαρό μέρισμα ανέρχεται σε 0,038 ευρώ ανά μετοχή. Επιπρόσθετα, προτείνεται να διατεθεί το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ σε 22 στελέχη του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των 3 εκτελεστικών μελών Δ.Σ.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Εκρηξη καταγράφεται στις παραγγελίες νέων τάνκερ τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Τα ναυπηγεία έχουν ήδη παραγγελίες για 104 πλοία, όταν την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τα 79.

Τα κινεζικά ναυπηγεία κάνουν «πάρτι» καθώς αποσπούν μερίδιο 57% στις ναυπηγήσεις, αφήνοντας πολύ πιο πίσω τη Νότια Κορέα (36%).

Όσο για τους αγοραστές, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι πιο ενεργοί με 28 παραγγελίες τάνκερ από την αρχή του χρόνου, οι περισσότερες για Suezmax.

 

MYTILINEOS-ABAΞ: Το χέρι στην τσέπη για τη χρηματοδότηση του FlyOver βάζουν Μυτιληναίος και Άβαξ, που συμμετέχουν με 50% έκαστη στην εταιρεία ειδικού σκοπού Κεδρηνός Λόφος. Η τελευταία αποτελεί τον ιδιωτικό φορέα που ανέλαβε το έργο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση της περιφερειακής λεωφόρου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο εισηγμένες κάλυψαν ομολογιακό δάνειο της Κεδρηνός Λόφος, οι ομολογίες του οποίου αποτελούν, μαζί με τις μετοχές της εταιρείας ειδικού σκοπού, τις εξασφαλίσεις των πιστωτριών τραπεζών, με επικεφαλής την Πειραιώς, για τη χρηματοδότηση του έργου με ποσό ως 408,75 εκατ. ευρώ.

 

ΑΒΑΞ-ΕΤΕ: Σε αναχρηματοδότηση δανείων που του έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα προχώρησε ο όμιλος Άβαξ.

Εκδόθηκε νέο ομολογιακό 19,47 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2027 και βαρύνεται με spread 3,5%.

 

NEUROSOFT: Αυξημένα έσοδα και κέρδη εμφάνισε το 2023 η ελληνικών συμφερόντων εισηγμένη στο ιταλικό χρηματιστήριο.

Η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 27,7 εκατ. ευρώ (από 23 εκατ. στη χρήση 2022), με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στο 1,28 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 3,17 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό άνω του 65% στην εταιρεία, με το 16% να ανήκει στην International Game Technology και ποσοστό σχεδόν 16% σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

 

CENERGY: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών δρομολογεί η εισηγμένη. Το Δ.Σ. της εταιρείας ζητά από τους μετόχους την παροχή εξουσιοδότησης, με σχετική τροποποίηση του καταστατικού. Έτσι, η εταιρεία, με βάση το βελγικό δίκαιο, θα μπορεί να προβαίνει σε αγορά ιδίων μετοχών, χωρίς προηγούμενη έγκριση γενικής συνέλευσης.

Η εξουσιοδότηση θα έχει διάρκεια 5 έτη. Μέσω ενδεχόμενου προγράμματος buyback δεν μπορούν να αγοραστούν μετοχές που ξεπερνούν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η δε ανώτατη τιμή αγορών πρέπει να υπολείπεται κατά τουλάχιστον 10% της υψηλότερης τιμής κλεισίματος της μετοχής, κατά το αμέσως προηγούμενο 20ήμερο διαπραγμάτευσης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ORILINA: Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το συγκρότημα Marina Residences by Kengo Kuma που στοχεύει να αναπτύξει η ΑΕΕΑΠ στο Ελληνικό, δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 57,4 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 68% από ίδια κεφάλαια και κατά 32% από δανεισμό. Ως τώρα επενδύθηκαν 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,4 εκατ. ευρώ με δανεισμό και τα υπόλοιπα με ίδια συμμετοχή.

 

TRASTOR: Στις 12 Μαρτίου η Trastor απέκτησε το 100% των Φινέας Κτηματική και Σόλων Κτηματική, έναντι τιμήματος 6,98 και 12 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Μέσω της Φινέας απέκτησε δύο νεόδμητα κέντρα αποθήκευσης και διανομής δυναμικότητας 10.981 τ.μ. και 4.545 τ.μ., που ανέπτυξε η οικογένεια Καρπαθίου. Μέσω της Σόλων απέκτησε logistic center επιφάνειας 23.851 τ.μ.

Λίγες ημέρες μετά την απόκτηση των δύο εταιρειών ακολούθησαν αυξήσεις κεφαλαίου. Ειδικότερα, η Trastor κάλυψε στις 3 Απριλίου ΑΜΚ της Φινέας Κτηματική, ύψους 6,56 εκατ. ευρώ και ΑΜΚ 8,32 εκατ. ευρώ σε Σόλων Κτηματική.

 

ΕΤΕ-NBG PAY: Στα 285 εκατ. ευρώ από 185 εκατ. ευρώ αυξάνεται το όριο πίστωσης του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που τηρεί η NBG Pay στην Εθνική Τράπεζα, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η NBG Pay δημιουργήθηκε από την εισφορά της δραστηριότητας αποδοχής πράξεων πληρωμής της Εθνικής (POS). Εν συνεχεία, μεταβιβάστηκε το 51% της εταιρείας στην EVO Payments, ενώ Εθνική και NBG Pay υπέγραψαν μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής.

Βάσει αυτής, η τράπεζα θα προσφέρει στους πελάτες της λύσεις αποδοχής καρτών, που προσφέρει η NBG Pay.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v