Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2024

Μητσοτάκης: Η ιδρωμένη φανέλα και ο... γρίφος - Οι νέες κινήσεις Κόκκαλη και Λασκαρίδη - Νέα καλούδια στα A/K

Μητσοτάκης: Η ιδρωμένη φανέλα και ο... γρίφος - Οι νέες κινήσεις Κόκκαλη και Λασκαρίδη - Νέα καλούδια στα A/K

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μηνύματα προς το εσωτερικό της ΝΔ φρόντισε να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη χθεσινή του συνέντευξη στο protothema.gr.

Κομψά αλλά ευδιάκριτα ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους για τις συμπεριφορές, το έργο και τη συμβολή τους στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει της 9ης Ιουνίου.

Χαρακτηριστική η τοποθέτησή του για τους γαλάζιους βουλευτές: «Δεν είναι μια ατομική προσπάθεια η εκλογική μάχη. Όλοι κρινόμαστε και όλοι πρέπει να πάμε συντεταγμένα… Όλοι ιδρώνουν τη φανέλα, δεν έχω τέτοια παράπονα, αλλά και όλοι αξιολογούνται», είπε με νόημα.

Αλλά και για τους υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί «καμία αλαζονεία», σημειώνοντας: «Θα φροντίζω με τον τρόπο μου να τους το υπενθυμίζω. Υπάρχουν πάντα στην πολιτική και κίτρινες και κόκκινες κάρτες και πολλά εργαλεία τα οποία μπορεί να έχει ένας πρωθυπουργός».

Και ο νοών νοείτω…

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΙ: Από την άλλη, ο πρωθυπουργός «ξεπέταξε» θέματα που δεν ακούγονται ευχάριστα για την παράταξή του, ειδικά στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Όπως, για παράδειγμα, την τραγωδία των Τεμπών, για την οποία αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «ψέμα» ότι υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Εξέφρασε δε και πάλι την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, η οποία -όπως ανέφερε- «κινήθηκε με ταχύτητα».

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου το σχόλιό του για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας. «Μεταξύ μας, είναι μια έκθεση στην οποία οι πιο πολλοί δεν δίνουν πολύ μεγάλη σημασία», υποστήριξε, αντιτείνοντας τη σημασία της σχετικής ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία «η χώρα μας διαρκώς βελτιώνεται».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και με έναν γρίφο για το θέμα της ακρίβειας: «Δεν έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλη τη φαρέτρα των μέτρων που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κι άλλες κινήσεις για να «δαμάσει» τον «ελέφαντα στο δωμάτιο, που τα σκεπάζει όλα».

 

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Το Euro2day.gr σάς είχε προϊδεάσει ότι μετά το Πάσχα οι τράπεζες σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ θα προχωρούσαν στην έκδοση και νέων Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Ήδη, η αρχή έγινε από την Πειραιώς με το λανσάρισμα του Α/Κ Πειραιώς Εισοδήματος ΙΙ Ομολογιακό 2026, το οποίο έχει διετή διάρκεια (έως τέλος Ιουνίου 2026) και διατίθεται στους αποταμιευτές έως και την 28η του φετινού Ιουνίου. Όπως ακούγεται, νέο Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας αναμένεται και από την Optima Bank.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες επιχειρούν να στρέψουν μέρος των πλεοναζουσών καταθέσεών τους σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου οι πελάτες τους να καρπωθούν υψηλότερες αποδόσεις (η επένδυση συνεπάγεται περιορισμένο ρίσκο) και οι ίδιες έσοδα από προμήθειες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ΑΕΔΑΚ έχουν πολλούς λόγους να χαίρονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τόσο οι χρηματιστηριακές όσο και οι ομολογιακές αγορές είναι «ζεστές». Επιπλέον, οι αναμενόμενες μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων (ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι μέσα στο 2024) ενθαρρύνουν τους αποταμιευτές να αναζητήσουν κι άλλες επιλογές, πέραν των καταθέσεων.

Υ.Γ. Ενδιαφερόμενοι αγοραστές για ΑΕΔΑΚ υπάρχουν, ωστόσο ζητούμενο αποτελεί το γιατί κάποιος να πουλήσει σε μια τέτοια περίοδο, αν δεν εξασφαλίσει ένα… αλμυρό αντίτιμο. Ιδίως αν ο πωλητής έχει φάει ολόκληρη τη ζωή του δουλεύοντας στον χώρο του asset management.

 

MYTILINEOS: Σε αύξηση κεφαλαίου προχώρησε η θυγατρική Ευρωπαϊκοί Βωξίτες (πρώην Imerys Βωξίτες), με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου.

Το ονομαστικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

 

AHOLD DELHAIZE: Με πωλήσεις 21,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και λειτουργικά κέρδη 861 εκατ. ευρώ, η «μαμά» της ΑΒ Βασιλόπουλος ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών. Στην Ευρώπη, όπου και η έδρα της, το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε από 2,8% σε 3,2%, ενώ στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερό στο 4%.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν, εν μέρει λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης στο Βέλγιο. Όμως η απόφαση για τη μετατροπή των 128 καταστημάτων της στο Βέλγιο σε franchise, που οδήγησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από ένα χρόνο, φαίνεται πως έφερε το επιθυμητό, για τον βελγο-ολλανδικό όμιλο, αποτέλεσμα.

Στην Ελλάδα η ΑΒ Βασιλόπουλος δεν ακολουθεί το μοντέλο του Βελγίου, αν και κάποια εταιρικά καταστήματα έχουν γυρίσει σε franchise. 


ΤΕΜU: Η Ahold Delhaize, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, είναι ο πρώτος παίκτης που αναγνωρίζει ρητά τον αντίκτυπο του κινεζικού ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Bol, θυγατρική της που συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια ζωής, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη μόλις 1%.

Παρατηρεί δε επιβράδυνση στις πωλήσεις λόγω του αυξανόμενου κινεζικού ανταγωνισμού που ακούει στο όνομα TEMU.

 

REDS: Δεν αναμένει ιδιαίτερα έσοδα η εταιρεία κατά την επόμενη τριετία, οπότε θα βρίσκεται σε υλοποίηση το επενδυτικό της πρόγραμμα. Αυτά αναφέρει η εισήγηση του Δ.Σ. της εισηγμένης προς τη γενική συνέλευση των μετόχων της, προκειμένου να αιτιολογήσει την προτεινόμενη διαγραφή των μετοχών της από το Χ.Α.

Η οικειοθελής αποχώρησή της θα παράσχει επίσης ευελιξία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τη μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τέλος, αν η εταιρεία παρέμενε εισηγμένη, θα έπρεπε να αυξήσει τη διασπορά της σε τουλάχιστον 25%.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ-ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Η Intracom Ventures συμμετείχε σε αύξηση κεφαλαίου της Selene Enterprises (Λασκαρίδης), αποκτώντας το 25% (8.875.000 μετοχές).

Η Selene χρησιμοποίησε τα κεφάλαια της ΑΜΚ για να αποκτήσει το 33,91% της Regency Hellenic Investments, αγοράζοντας τα ποσοστά των τραπεζών βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Λασκαρίδη-Εθνικής-Alpha-Eurobank τον Αύγουστο του 2023, η οποία υλοποιήθηκε τον περασμένο Γενάρη.

Επιπρόσθετα, η Intracom Ventures απέκτησε συμμετοχή στην Athens Beach έναντι 600 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v