Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2003

Οι... πάστες της Σοφοκλέους και ο Warren Buffett!!

Τα παρακάτω αποτελούν σχόλιο τακτικού επισκέπτη του euro2day.gr,(και της στήλης βεβαίως) με αφορμή επώνυμη άποψη που δημοσιεύτηκε χθες. Ο Xαμαιλέων το βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και το δημοσιεύει αυτούσιο:

”Ζούμε όντως το 1999 από την ανάποδη; Ετσι φαίνεται, αλλά καλύτερα να κάνουμε το... Warren Buffett Test. Εχει πει, λοιπόν, ο πιο επιτυχημένος επενδυτής όλων των εποχών:



Οι μετοχές είναι σαν τις πάστες. Αν αισθάνομαι όπως ενα παιδάκι που μπαίνει στο ζαχαροπλαστείο και βλέπει τόσα πολλά, ωραία και φτηνά γλυκά που δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω, τότε οι μετοχές είναι φτηνές. Αν από την άλλη, τα γλυκά είναι τόσο λίγα, μπαγιάτικα και ακριβά που δεν θέλω να ψωνίσω τίποτα, τότε οι μετοχές είναι ακριβές!!



Τάδε έφη ο κ. Buffett. Λοιπόν, το 1999 οι ελληνικές πάστες σίγουρα βρωμάγανε... ψαρίλα και ήταν τόσο ακριβές που είχε φτάσει η μια να πουλιέται όσο μια ολόκληρη τούρτα στο Fauchon, στο Παρίσι (π.χ. Θεσσαλική, εκδοτικές εταιρίες με τριμήψια P/E, ή τεχνικές εταιρίες που είχαν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη της Hochtief).



Το 2003 έχουμε φτάσει οι πάστες να πουλιούνται λιγότερο από την τιμή των υλικών τους (ΑΕΕΧ με discount 20-40% και δεκάδες μετοχές με P/BV μικρότερο του 1) και να είναι φρεσκότατες (πολλές εταιρίες με P/E 10-12, ROE πάνω απο 20%, μερισματική απόδοση διπλάσια και τριπλάσια των καταθέσεων ταμιευτηρίου, κλπ).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν φας... πάστα απρόσεχτα, χωρίς πρώτα να διαλέξεις, δεν θα πάθεις... τροφική δηλητηρίαση. Υπάρχουν ακόμα μπόλικα ”τοξικά απόβλητα” που ο ”ζαχαροπλάστης” της Rue Sophocles προσπαθεί να πασάρει σαν μους σοκολά, αλλά αυτά οι... γκουρμέ τα καταλαβαίνουν από μακριά.



Το ερώτημα λοιπόν είναι: θα αγόραζε σήμερα ένας έλληνας Buffett ελληνικές μετοχές; Νομίζω πως ναι, αλλά όπως πάντα, θα δείξει...”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v