ΑΓΟΡΕΣ: Θυμάστε εκείνα τα πρωτοσέλιδα σε διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ -αμέσως μετά την ημέρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ τους τρελούς δασμούς- για την επερχόμενη συντέλεια; Θυμάστε τις προβλέψεις ότι η Κίνα θα νικήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο δασμών;
Τίποτα απ' αυτά δεν συνέβη, όπως είχαμε τολμήσει να σας επισημάνουμε ήδη από τις 25 Απριλίου, καλώντας σας να κοιτάτε τι γράφουν τα ταμπλό και όχι τα πρωτοσέλιδα και οι απόψεις διαφόρων καθοδηγητών κοινής γνώμης, καθότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό bias.
Όσα γράψαμε τότε ισχύουν τώρα ακόμη περισσότερο.
Οι αγορές μετοχών βρίσκονταν χθες στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία βρίσκονταν πριν από 40 μέρες, όπως θα δείτε και στον ακόλουθο πίνακα.

Στο μεταξύ, όμως, οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει δασμούς 10% στον υπόλοιπο κόσμο. Έκλεισαν συμφωνία-πλαίσιο με τη Μεγάλη Βρετανία, αποσπώντας ανταλλάγματα, αλλά και μια προκαταρκτική συμφωνία με την Κίνα για δασμούς 30%, έναντι 10% από την πλευρά της νέας υπερδύναμης.
Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, από την εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν 6 δισ. δολάρια σε έσοδα δασμών και 5 δισ. δολάρια από εξαγωγές, καθώς η Ουάσιγκτον ανέβασε τους δασμούς της από το 3,4% στο 10% και το Λονδίνο τούς μείωσε από 5,1% σε 1,8%, ανοίγοντας και κάποιες πρόσθετες αγορές στα αμερικανικά προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, αν υποθέσουμε ότι η προσωρινή συμφωνία γίνει οριστική, οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν -σύμφωνα με υπολογισμούς- περίπου 60 δισ. δολάρια σε πρόσθετα ετήσια έσοδα για το δημόσιο, ήτοι αύξηση πάνω από 80% σε σχέση με το τρέχον καθεστώς δασμών.
Δεν το λες και... τίποτα, έτσι;
Το μεγάλο «μπλοκ» που απομένει για μια -πρώτη έστω- συμφωνία είναι η Ευρώπη, η οποία σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα και 25% σε αυτοκίνητα και ορισμένα παράγωγα μετάλλων, χωρίς να έχει επιβάλει οποιαδήποτε αντίποινα στις ΗΠΑ.
Επιτρέψτε μας να διατυπώσουμε από τώρα την πρόβλεψη ότι δύσκολα η Ευρώπη θα κλείσει καλύτερη συμφωνία από τη Μεγάλη Βρετανία.
ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Τα παραπάνω, όμως, δεν σημαίνουν ότι πάει και τελείωσε η αναταραχή. Όπως έχουμε ξαναγράψει, «this time is different». H νέα διοίκηση στις ΗΠΑ θέλει ν' αλλάξει πολλά στο διεθνές οικονομικό σύστημα, οπότε αναμένονται νέα σκαμπανεβάσματα στο μέλλον.
Για παράδειγμα, θέλει φθηνότερο δολάριο και μέχρι ενός σημείου το έχει ήδη καταφέρει. Το αμερικανικό νόμισμα είναι σήμερα περίπου 8% χαμηλότερα, σε σύγκριση με την αρχή του έτους, απέναντι στο ευρώ. Που σημαίνει ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών κρατών προς τις ΗΠΑ, πέρα από τον δασμό, έχουν και «πανωπροίκι» από την ισοτιμία.
Όσο πέφτει η ισοτιμία του δολαρίου τόσο αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό και μειώνεται για τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη διάφορες προβλέψεις επενδυτικών οίκων για το 2025, όπως της BofA που βλέπει το ευρώ στο 1,15 και της RBC που το βλέπει στο 1,17 έναντι του δολαρίου (σε σχέση με 1,11 χθες), το «πανωπροίκι» μπορεί να αυξηθεί αρκετά.
Κι αυτό είναι σκόπελος για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.
Υ.Γ.: Θα πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι τα αμερικανικά ομόλογα δεν παίρνουν τις τελευταίες μέρες μέρος στο «πάρτι», ούτε όμως και τα ευρωπαϊκά. Το αμερικανικό 10ετές βρέθηκε χθες με απόδοση στο 4,46%, ενώ μεγαλύτερη αύξηση απόδοσης (σε μονάδες βάσης) έγραψαν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία, καθώς οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν.
ΒΟΥΛΗ: Κληρώθηκαν χθες τα πέντε μέλη (και οι αναπληρωτές) του Δικαστικού Συμβουλίου στο οποίο ανατέθηκε η υπόθεση Τριαντόπουλου.
Ως γνωστόν, η κλήρωση έγινε ανάμεσα στα μέλη του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί μπήκαν στην κληρωτίδα και τα ονόματα όσων ετοιμάζονται να αφυπηρετήσουν τον Ιούνιο, αλλά και άλλων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω προβλημάτων υγείας.
Ερώτημα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς στην πρώτη κατηγορία ανήκουν δύο από τους κληρωθέντες (η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και η αρεοπαγίτης Κωστούλα Πρίγγουρη), ενώ στη δεύτερη κατηγορία, των λόγων υγείας, άλλοι δύο.
Η Βουλή γνώριζε τα εν λόγω προβλήματα («η κα Αδειλίνη φεύγει», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης), αλλά συμπεριέλαβε στην κληρωτίδα όλα τα ονόματα των ανώτατων δικαστικών «για λόγους διαφάνειας».
Που σημαίνει ότι, είτε άμεσα είτε τον Ιούνιο, θα ξαναγίνει κλήρωση για να καλυφθούν τα κενά που θα έχουν προκύψει και, λογικά, θα πάει πίσω το έργο του Δικαστικού Συμβουλίου.
Ηταν ανάγκη;
ΣΥΡΙΖΑ: Αστραψε και βρόντηξε ο Χρήστος Σπίρτζης προχθές (στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) εναντίον «ομάδας κοντά στον πρόεδρο (Σωκράτη) που λειτουργεί στρεβλά και υποκαθιστά τα όργανα».
Όπως και για «διαρροές από την Κουμουνδούρου ότι πρέπει να παραιτηθώ από τα όργανα» μέχρι να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες του ως υπουργού Μεταφορών, που συνέβαλαν στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Αυτό το «κοντά στον πρόεδρο» φωτογραφίζει με μεγάλη ευκρίνεια τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Καραμέρο. Που τυγχάνει και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, κερδίζοντας την έδρα που συνδιεκδικούσε με τον Σπίρτζη στις τελευταίες εκλογές.
Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ (ξανα)γίνονται μέρα με τη μέρα μια ωραία ατμόσφαιρα, το επισημάναμε εγκαίρως. Κάτι η γνωστή παραδοχή «κακό χωριό τα λίγα σπίτια», κάτι η επιστροφή με ταχύτατους ρυθμούς στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις», έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και ν' ακούσουμε.
ΦΑΜΕΛΛΟΣ: «Δίωξη σε πολιτικό αρχηγό επειδή ασκεί τα πολιτικά του καθήκοντα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το εξώδικο που έλαβε χθες από την Ομάδα Αλήθειας, την οποία έχει κατηγορήσει ως επικοινωνιακό βραχίονα της ΝΔ που πληρώνεται πλαγίως («τριγωνικές συναλλαγές») με κρατικό χρήμα.
«Δεν δέχτηκα εξώδικο από την Ομάδα -αν λέγεται- Αλήθειας, δέχτηκα εξώδικο από τον κ. Μητσοτάκη», είπε κατά την παρουσία του στο 13ο Regional Growth Conference για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα.
Κι αφού προειδοποίησε ότι «ο βούρκος θα μας καταπιεί, αν δεν σηκώσουμε ανάστημα», κατέληξε σε υψηλούς αντιστασιακούς τόνους: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ έχουμε ανάστημα».
ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Η Fracasso Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε. εντάχθηκε και επίσημα στο καθεστώς των «Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας», με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας και τη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας στη βιομηχανική της μονάδα.
Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 41,272 εκατ. ευρώ, με κρατική ενίσχυση ύψους 16,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για επένδυση στην παραγωγή μεταλλικών κατασκευών και συστημάτων οδικής ασφάλειας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξαγωγών και της θέσης της Ελλάδας στη βαριά βιομηχανία.
Ωστόσο, το πλαίσιο είναι αυστηρό. Η υλοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2026. Σε διαφορετική περίπτωση, το έργο αποχαρακτηρίζεται, η επένδυση παύει να θεωρείται εμβληματική και οι ενισχύσεις επιστρέφονται στο σύνολό τους έντοκα.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΙΙ: Η βιομηχανία αλουμινόχαρτου ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. ολοκλήρωσε επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονου φούρνου ανόπτησης και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ελάστρου, προσθέτοντας 4.440.000 κιλά foil αλουμινίου/έτος στη συνολική δυναμικότητα της μονάδας, η οποία πλέον φτάνει τα 63.700.000 κιλά/έτος.
Η επένδυση εντάσσεται στην ευρύτερη τάση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της ελληνικής μεταποίησης, καθώς οι εταιρείες του μεταλλικού κλάδου επιδιώκουν να ανταποκριθούν σε διεθνή στάνταρ, περιβαλλοντικούς περιορισμούς και πίεση κόστους.
Το επόμενο βήμα; Εξωστρέφεια με προϊόντα added value και βιομηχανικό scale-up.
ΚΥΠΡΟΥ: Με άνοδο 4,33%, στα 6,26 ευρώ, επίπεδο που συνιστά νέο ρεκόρ από την ημέρα εισαγωγής στο ελληνικό χρηματιστήριο, υποδέχτηκε η αγορά τα αποτελέσματα τριμήνου της τράπεζας.
Η Euroxx έσπευσε να επισημάνει ότι διατηρεί τη σύσταση «αγορά» με τιμή-στόχο τα 7,1 ευρώ, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να ξεπεραστεί το guidance που δόθηκε για τα μεγέθη στο σύνολο της χρονιάς.
Τονίζει δε ότι στο σενάριο που η διανομή στους μετόχους κινηθεί στο άνω όριο του εύρους (70%), η απόδοση (από μέρισμα και επαναγορές) θα είναι σημαντικά υψηλότερη του 9%.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Κύπρου μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στην ισχυρότερη πιστωτική επέκταση και το καλύτερο beta καταθέσεων, που αντισταθμίζουν τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Βαθιά ανάσα για τη μετοχή προκάλεσε η είδηση της εισόδου νέου μετόχου. Ο τίτλος εκτινάχθηκε σχεδόν 17% υψηλότερα, ανερχόμενος σε 1,12 ευρώ, με συναλλαγές συνολικής αξίας 246 χιλιάδων ευρώ. Αλλαξαν χέρια πάνω από 228 χιλιάδες τεμάχια, κάτι που είχαμε να δούμε χρόνια.
Αξιοσημείωτο ότι η μετοχή κινήθηκε ανοδικά και το αμέσως προηγούμενο τριήμερο, πριν δηλαδή τις ανακοινώσεις, στο οποίο από το 0,85 ευρώ ανέβηκε στο 0,958 ευρώ, με συνολικά κέρδη πάνω από 12%.
ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS: Τρέχει η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, έτρεξε χθες και η μετοχή. Ο τίτλος αναρριχήθηκε στο 1,66 ευρώ, με κέρδη μια ανάσα από το 10%. Υψηλές και οι συναλλαγές, καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 240 χιλιάδων ευρώ.
Ταυτόχρονα, έντονα ανοδικά κινήθηκε και το δικαίωμα για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, η διαπραγμάτευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα. Εκλεισε σε 0,25 ευρώ, με άνοδο 47%. Αλλαξαν χέρια πάνω από 347 χιλιάδες τεμάχια.
Η αγορά αποδίδει την παράλληλη κίνηση στις προσδοκίες που υπάρχουν ότι η αύξηση καλύπτεται... άνετα. Οπότε, όσοι ποντάρουν σε μια δυνατή επόμενη μέρα για τον τίτλο... έσπευσαν.
Στο 20% η απόδοση για την Ευρώπη Holdings τις τελευταίες 30 μέρες, που μετά και την αύξηση κεφαλαίου θα έχει ισχυρή δύναμη πυρός για εξαγορές και επεκτατικές κινήσεις.
JUMBO: Αθόρυβα ανέβηκε σε νέο υψηλό έτους η μετοχή. Η κίνηση ξεκίνησε από τις 9 Απριλίου και τα 23,64 ευρώ, ενώ ακολούθησαν 16 ανοδικές στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα χθες ο τίτλος να κλείσει στα 28,9 ευρώ (+2,05%), με συναλλαγές 3,7 εκατ. ευρώ.
Στο διάστημα αυτής της κίνησης τα κέρδη ξεπερνούν το 22%.
ΟΤE: Πάνω από τα 17 ευρώ βρέθηκε η μετοχή (κλείσιμο χθες στα 17,18 ευρώ, με κέρδη 2,26%), σηματοδοτώντας επιστροφή σε μεγέθη που είχε να δει από το 2022.
Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Η Axia ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε την κάλυψη του τίτλου, δίνοντας τιμή-στόχο τα 19,5 ευρώ.