ΤΟΥΡΚΙΑ: Η χθεσινή απόφαση της ΕΕ για το πρόγραμμα SAFE, με την οποία εντάσσεται πρακτικά η γειτονική χώρα στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ευρώπης, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα ελληνικά συμφέροντα.
Στην ουσία άνοιξε η κερκόπορτα για να περάσει πλέον για τα καλά μια «ειδική σχέση» της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν με την ΕΕ, στην οποία η χώρα μας φαίνεται να έχει ελάχιστη (αν όχι αμελητέα) επίδραση.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς την αρχή της ομοφωνίας (ώστε να μην έχει δικαίωμα βέτο η χώρα μας), αλλά και χωρίς συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου. Διότι εκεί θα ήταν πιθανό να εκδηλωθούν σοβαρές αντιρρήσεις, μετά και την πρόσφατη έκθεσή του που ήταν καταπέλτης κατά της Τουρκίας, μπλοκάροντας την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Υπάρχει μια προσπάθεια από Έλληνες βουλευτές (γνωρίζουμε για τον Γιάννη Μανιάτη και τον Νικόλα Φαραντούρη, αμφότεροι στην αντιπολίτευση) να αμφισβητηθούν δικαστικά από το Ευρωκοινοβούλιο οι αποφάσεις της Κομισιόν, λόγω της παράκαμψής του, χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Το χθεσινό σχόλιο του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών (επί ΝΔ) και γνωστού καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Βαληνάκη στα σόσιαλ είναι χαρακτηριστικό:
«Η κερκόπορτα της ΕΕ άνοιξε με κίνδυνο να εξελιχθεί σε αψίδα του (τουρκικού) θριάμβου. Τα κατόπιν εορτής ελληνικά αιτήματα απορρίφθηκαν, η Τουρκία μπήκε στο ευρωπαϊκό "ιερό", μείναμε με μια (επικοινωνιακή) Εθνική Δήλωση και τη συνήθη ψευδαίσθηση μιας μελλοντικής αντιστροφής…
Αντί μιας ενταξιακής πορείας με όρους και πολιτικά προαπαιτούμενα (και την Ελλάδα κριτή), επιλέγεται η Ειδική Σχέση ΕΕ-Τουρκίας αλά καρτ (με την Ελλάδα θεατή), αφού διασφαλίζονται προσώρας μόνο οφέλη για την Τουρκία, με μηδενικές υποχρεώσεις και ανταλλάγματα για την Ελλάδα, που μάλιστα απεμπολεί έτσι το "πυρηνικό της όπλο"» (σ.σ. υποθέτουμε εννοεί το βέτο).
ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΙ: Όσοι υποβαθμίζουν τη σημασία αυτού του πλήγματος προσπαθούν να ξεχάσουν ότι έως πρότινος η Ευρώπη ήταν -στα λόγια έστω- καθαρά υπέρ της Ελλάδας, ενώ στο ΝΑΤΟ είχαμε μια πολύ πιο ουδέτερη κατάσταση, ακριβώς διότι είμαστε και οι δύο χώρες-μέλη.
Το ίδιο σκηνικό τείνει να διαμορφωθεί πλέον και στην Ευρώπη, ιδίως σε θέματα άμυνας, μέσα από την «ειδική σχέση». Οι εταίροι μας προχωρούν σ' αυτή τη σχέση αγνοώντας εκ προοιμίου το Κυπριακό και τις διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, δηλαδή την τουρκική στάση εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ! Το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι περίπτωση «φως φανάρι».
Οπότε, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μέσα πάλι από ανώνυμες πηγές, μας θυμίζουν τη φράση «όσα φτιασίδια κι αν βάζεις στη μαϊμού, πάλι μαϊμού θα μείνει».
Εν μέρει το καταλαβαίνουμε, όμως. Δεν είναι εύκολο, μετά από χρόνια ένθερμης στήριξης στην Ουκρανία και στις ιδέες του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων με το επιχείρημα «έχουμε απέναντί μας την αναθεωρητική Τουρκία», να βλέπεις ότι συμβαίνει το ακριβώς… αντίθετο απ' αυτό που επιδίωκες.
Να βλέπεις, δηλαδή, την αναθεωρητική Τουρκία (που ουδέποτε έδωσε τσάμπα όπλα στην Ουκρανία ούτε συμμετείχε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας) να ανάγεται σε δήθεν «κομβικό σύμμαχο» της Ευρώπης, ενάντια στα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου, υποβοηθούμενη (υποκριτικά εκ μέρους των Ευρωπαίων) και από τα δήθεν «ήρεμα νερά».
Είναι μια σοκαριστική απογοήτευση, τουλάχιστον για όσους δεν έχουν αντιληφθεί πώς παίζεται το διεθνές παιχνίδι και πιστεύουν στη δήθεν καθαρότητα «αρχών και αξιών» εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών.
Υ.Γ.: Όσοι θεωρούν ότι η Τουρκία του Ερντογάν θα δώσει σοβαρά ανταλλάγματα για να γίνει πραγματικός σύμμαχος της Ευρώπης, το πιθανότερο είναι να απογοητευθούν και πάλι.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Υπήρξαν και μουρμούρες -μαθαίνουμε- στη γαλάζια Κ.Ο. όσον αφορά τη συγκέντρωση των υπογραφών για την πρόταση σύστασης προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή.
Όπως αποφασίστηκε, θα υπέγραφαν τα γαλάζια μέλη δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, αυτών των Θεσμών και Διαφάνειας και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Σε αυτούς απευθύνθηκε η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο δεν το δέχτηκαν όλοι.
Για παράδειγμα, η πρώην υφυπουργός Υγείας και Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της, επειδή -όπως υποστήριξε- την έχουν μηνύσει συγγενείς θυμάτων.
Άλλος συνάδελφός της διατύπωσε τη γνώμη η πρόταση να υπερψηφιστεί απ’ όλους τους βουλευτές και όχι μόνο τα μέλη των δύο επιτροπών, ενώ υπήρχαν και αυτοί που προσωπικά τάσσονταν ενάντια σε οποιαδήποτε κατηγορία -ακόμα και πλημμέλημα- σε βάρος του πρώην υπουργού.
Ενας από αυτούς ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, που -σε αντίθεση με τους άλλους δύο γαλάζιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους- δεν υπέγραψε την πρόταση.
Κορυφαία στελέχη, πάντως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, απέδιδαν τις αρνήσεις υπογραφών στον φόβο των συναδέλφων τους για τυχόν συνέπειες της πράξης τους και εξέφραζαν την απορία τους «πού ήταν εξαφανισμένοι όλο το προηγούμενο διάστημα αυτοί που σήμερα δήθεν δεν θέλουν να παραπέμψουν τον Καραμανλή;».
Και η… καμπάνα χτυπάει για πολλούς.
ΕΜΠΟΡΙΟ-ΚΙΝΑ: Ισχυρός ήταν ο… ελληνικός δάκτυλος πίσω από την ευρωπαϊκή απόφαση για το νέο τέλος στα χιλιάδες μικροπακέτα που φτάνουν καθημερινά από την Κίνα.
Πίσω από την ευρωπαϊκή κινητοποίηση φέρεται να είναι, ανάμεσα στους άλλους, και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης, που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, στη διεθνή σύνοδο των εμπορικών συνδέσμων (FIRA) στη Νέα Υόρκη.
Εκεί έθεσε το ζήτημα της άναρχης ροής των κινεζικών μικροπακέτων, προτείνοντας τη λήψη συντονισμένων μέτρων από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η ΕΣΕΕ, μάλιστα, δεν περιορίστηκε σε προφορικές παρεμβάσεις. Με μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, παρουσίασε αναλυτικά τις παραβιάσεις που διαπράττονται από τις πλατφόρμες, στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση και τη EuroCommerce στην ενημέρωση της Κομισιόν.
METLΕN: Αμηχανία έχει προκαλέσει στην αγορά το νέο προϊόν ρεύματος Picasso της Protergia, κι αυτό γιατί στηρίζεται σε δύο καινούρια στοιχεία, το financing και το energy managment, με τα οποία έχει εξοικειωθεί πλέον ο όμιλος Metlen.
Το βέβαιο είναι ότι τα εμπορικά τμήματα του ανταγωνισμού παρακολούθησαν ζωντανά την παρουσίαση της Δευτέρας και το προϊόν μονοπωλεί από χθες την κουβέντα στην αγορά. Αν και τα σχόλια ποικίλλουν και παρότι άλλοι το θεωρούν ακριβό και άλλοι δυσνόητο για τον καταναλωτή, καθώς δεν μπορεί να το συγκρίνει με τα παραδοσιακά τιμολόγια (έχει εντελώς διαφορετική λογική), όλοι συμφωνούν σε κάτι: Ο χώρος του ρεύματος αλλάζει ραγδαία.
Οπως λέει έμπειρο στέλεχος, «με τόσο χαμηλά σταθερά τιμολόγια πλέον δεν υπάρχει προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό και κερδοφόρο μαζί, όλοι εξετάζουμε καινούρια σχήματα». Αλλο στέλεχος με μακρά θητεία στο μάρκετινγκ του ρεύματος, που στέκεται και στο «πιασάρικο» όνομα του Picasso, προβλέπει ότι τα προϊόντα νέας γενιάς θα είναι ακριβότερα από τα σημερινά, καθώς τελειώνει η περίοδος όπου οι εταιρείες παρείχαν τιμές στα όρια του κόστους προκειμένου να πάρουν πελατολόγιο.
Το βέβαιο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα κάνουν την εμφάνισή τους κι άλλες καινοτόμες ιδέες, πιθανώς στην ίδια λογική των «συνδρομητικών» πακέτων. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολα γι' αυτόν που θα μπει δεύτερος στον χώρο, καθώς θα πρέπει να προσφέρει κάτι ακόμη πιο ελκυστικό από την Protergia.
To να βάλεις όλες τις χρεώσεις μέσα σ' ένα πακέτο, όπως κάνουν οι τηλεπικοινωνίες με τον προπληρωμένο χρόνο ομιλίας, ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο να το κάνουν και άλλοι. Το ερώτημα είναι ποιοι έχουν τη ρευστότητα και το Know How για να στηρίξουν ένα πρόγραμμα με χαρακτηριστικά finance, που χρηματοδοτεί δηλαδή τον καταναλωτή και του παρέχει οικονομική ευελιξία όταν υπερβαίνει τη μηνιαία κατανάλωσή του.
ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ: Η χθεσινή, αποχαιρετιστήρια και συνάμα απολογιστική για το έργο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου του παραιτηθέντος, για προσωπικούς λόγους, προέδρου της Κωνσταντίνου Μενουδάκου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Μπορεί όσα είπε να διατυπώθηκαν με ήπιο ύφος, όμως στην ουσία ήταν ηχηρό καμπανάκι για όσα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια.
Η Αρχή καλείται να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων, με στελέχωση που δεν καλύπτει ούτε το 60% των οργανικών θέσεων. Οι ελλείψεις είναι διαρκείς, τα αιτήματα για ενίσχυση λιμνάζουν στα υπουργεία και οι υποδομές παραμένουν ανεπαρκείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόβλημα στέγασης, που παραμένει άλυτο επί δύο χρόνια.
Αποκαλυπτική ήταν και η επισήμανσή του πως στην Ελλάδα τα κόμματα αγαπούν τις ανεξάρτητες αρχές μόνο όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ ΙΙ: Τα τελευταία έξι χρόνια, η Αρχή επέβαλε πρόστιμα που ξεπερνούν τα 36,5 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται, όπως ανέφερε ο παραιτηθείς πρόεδρος, το πρόστιμο των 20 εκατ. ευρώ στην Clearview AI, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Στο ίδιο διάστημα, η Αρχή διαχειρίστηκε περισσότερες από 9.000 καταγγελίες πολιτών για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, εκ των οποίων περίπου 7.000 έχουν ήδη διεκπεραιωθεί. Αριθμοί που, από μόνοι τους, τεκμηριώνουν τη σημασία αλλά και το βάρος του έργου της Αρχής.
CENERGY: Η πλειονότητα των παρισταμένων στη γενική συνέλευση μετόχων μειοψηφίας καταψήφισε την έκθεση αποδοχών 2024, κάνοντας τη δική της... ανταρσία στις προτάσεις της διοίκησης.
Στη γενική συνέλευση παρέστησαν και εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι που κατείχαν το 76,96% του μετοχικού κεφαλαίου. Λογικά η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που κατέχει το 71,46%, παρέστη με όλες τις μετοχές της. Το υπόλοιπο 5,5% των παρισταμένων ανήκε σε μετόχους μειοψηφίας (περίπου 11,68 εκατ. μετοχές). Οι τελευταίοι, με 8 εκατομμύρια μετοχές, καταψήφισαν την έκθεση αποδοχών.
Πάνω από το 50% των μετόχων μειοψηφίας που παρευρέθηκαν (6,46 εκατ. ψήφοι) καταψήφισαν την ανανέωση θητείας για τον Xavier Bedoret.
FAIS GROUP: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για 110 μηχανές Harley Davindson έχει υποδεχθεί ο όμιλος, πριν ακόμη ανοίξει το ομώνυμο κατάστημα της φίρμας στη Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.
«Έχουμε ήδη πουλήσει τρεις μηχανές από την αποθήκη μας», σημείωσε ο γενικός διευθυντής Χασδάι Καπόν, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης.
Λόγω αυξημένης ζήτησης, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί όποιο ρίσκο από την επιβολή δασμών, ο όμιλος έχει παραλάβει ήδη 35 μηχανές της φίρμας και αναμένει ακόμη 15 τους επόμενους μήνες.
Πάντως η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι οι αμερικανικοί οίκοι που αντιπροσωπεύει -και πέραν της Harley Davindson-, όπως οι Levi’s, DKNY, UGG, Michael Kors κ.ά. παράγουν στην Άπω Ανατολή και παράλληλα διαθέτουν θυγατρικές στην Ευρώπη.
Ετσι, εκτιμάται ότι δεν θα αντιμετωπίσει θέμα ανατιμήσεων από τους προμηθευτές του.
PROFILE: Μέσα στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται η πώληση 353.203 ιδίων μετοχών (αντιστοιχούν στο 1,4273% της εταιρείας) μέσω placement. Οι τίτλοι θα κατευθυνθούν σε θεσμικούς επενδυτές.
Η κίνηση γίνεται ενώ η τιμή της μετοχής κατέγραψε χθες υψηλό δωδεκαμήνου και ενώ έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως οι διαχειριστές των funds συνεχίζουν να εμπιστεύονται το αναπτυξιακό αφήγημα της εισηγμένης και προφανώς να ποντάρουν σε νέα ανοδική κίνηση του τίτλου στο μέλλον.
ALPHA BANK: Νέα εκτόξευση σε ύψη ρεκόρ για τη μετοχή της τράπεζας, που πρώτευσε τόσο σε όρους αποδόσεων (4,26%) όσο και σε όρους συναλλαγών (34 εκατ. ευρώ) μεταξύ των τεσσάρων συστημικών.
Με την τιμή στα 2,79 ευρώ, μετρά απόδοση πάνω από 52% από τις 7 Απριλίου και τη βύθιση που προκάλεσε τότε στα χρηματιστήρια ο Τραμπ και οι «ανταποδοτικοί» δασμοί του.
Χθες η HSBC ανέβασε τον πήχη στα 3,75 ευρώ, από 3,05 ευρώ προηγουμένως. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώθηκε και η στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.
ΑΔΜΗΕ: Στα μάτια κοιτά πλέον ο Διαχειριστής το πρόσφατο (2 Απριλίου) ρεκόρ των 3,11 ευρώ, μετά το χθεσινό κλείσιμο.
Η μετοχή μάλλον… ηλεκτρίστηκε μαζί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 3,07 ευρώ, με άνοδο 4,6% και συναλλαγές που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Στα 712 εκατ. ευρώ, πλέον, η κεφαλαιοποίηση.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή που συμμετέχει στον FTSE 25. Μετά τα 14 ευρώ της 21 Μαΐου ακολούθησε profit taking, οδηγώντας την τιμή, δύο συνεδριάσεις αργότερα, στα 13,14 ευρώ.
Χθες, ωστόσο, κινήθηκε έντονα ανοδικά και έκλεισε με την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των μελών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Βρέθηκε στα 13,9 ευρώ (+4,35%), με τζίρο 815 χιλιάδες ευρώ.