ΤΣΙΠΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ: Το έφερε η μοίρα οι δύο σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι της περιόδου 2014-2015 να καταγράφονται ταυτόχρονα στις δημοσκοπήσεις ως πιθανοί αρχηγοί νέων σχηματισμών.
Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Interview, τυχόν νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει πιθανότητες να ψηφιστεί από το 15% των πολιτών (με ακόμη 4-5% στους… αναποφάσιστους), ενώ το 80% των πολιτών απαντά «όχι/μάλλον όχι».
Για τον Αντώνη Σαμαρά το ποσοστό «ναι/μάλλον ναι» μειώνεται σε 10% (με 4-5% στους αναποφάσιστους) και το 85% λέει «όχι/μάλλον όχι».
Τα παραπάνω ως ασκήσεις επί… χάρτου, αφού ουδείς εκ των δύο έχει κάνει (ακόμη) την κίνηση, για να δούμε και ποιοι θα πάνε μαζί τους, κάτι που θα είχε ίσως μικρότερη σημασία, αν δεν υπήρχε ο έντονος κατακερματισμός στο πολιτικό σύστημα.
Διότι, με τα δεδομένα της ίδιας δημοσκόπησης, αν ο Τσίπρας έπαιρνε 15% (με τα «ναι/μάλλον ναι» παραπάνω), θα γινόταν αυτόματα… δεύτερο κόμμα. Ομοίως, με 10% το «κόμμα Σαμαρά» θα λάμβανε τη θέση του πρώτου κόμματος δεξιότερα της ΝΔ. Προς μεγάλη απογοήτευση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Επιπλέον, με το ΠΑΣΟΚ στο 14,2% (κατά τη δημοσκόπηση της Interview) και τη Νέα Δημοκρατία στο 28,3%, μεγάλη σημασία αποκτά το «ποιος θα κόψει από ποιον και πόσο», ενώ θα αλλάξει και το τοπίο ενδεχόμενων συμμαχιών μετά τις εκλογές.
ΤΣΙΠΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΙ: Εάν τυχόν στηθεί νέο κόμμα Σαμαρά, ακόμη και 4-5% να κόψει από τη ΝΔ ενδέχεται να αποβεί μοιραίο, όχι μόνο για το όνειρο της αυτοδυναμίας αλλά και για τις (ολίγον… εύθραυστες πλέον) εσωκομματικές ισορροπίες.
Ομοίως, το μόνο που… λείπει από το ΠΑΣΟΚ είναι να εμφανιστεί «προοδευτικό» κόμμα Τσίπρα με (πιο) σύγχρονο χαρακτήρα.
Διότι ο Τσίπρας, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του, και από όλο το λεγόμενο rebranding, δεν προτίθεται να επιστρέψει για να φτιάξει «νέο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά για να εκπληρώσει το παλαιόθεν όνειρό του. Να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ με μια νέα προοδευτική παράταξη.
Πάντως, η προχθεσινή φράση Τσίπρα περί «προοδευτικού κινήματος» (και όχι κόμματος) μας θύμισε αυτό που υποστηρίξαμε τις προάλλες για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό:
Ότι πιθανώς ο Αντώνης Σαμαράς να μην προχωρήσει κατ' αρχάς στη δημιουργία κόμματος, αλλά στην εγκαθίδρυση μιας «κίνησης» που θα είναι λίγο… εντός, εκτός και επί τα αυτά με τη ΝΔ, με θέσεις, απόψεις κ.λπ. στον δεξιό χώρο, χωρίς όμως να έχει ντε και καλά τη «βούλα» νέου κόμματος.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: H αξιολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών της πρωτεύουσας από πολίτες αποτέλεσε τη νέα αφορμή για να… φάνε τα μουστάκια τους (τρόπος του λέγειν) οι Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης.
Ο πρώην δήμαρχος, με ανάρτησή του, κατήγγειλε ότι η συνολική βαθμολογία των δημοτικών υπηρεσιών φτάνει μόλις το 3,4 με άριστα το 10. «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα είναι σε κρίση. Η πόλη εκπέμπει SOS», προειδοποίησε.
Άμεση ήταν η απάντηση του σημερινού «πρώτου πολίτη» της πρωτεύουσας, που κατηγόρησε τον κ. Μπακογιάννη για «fake news» με στόχο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ενώ έκανε λόγο για «δήθεν» αξιολόγηση.
Ανταπαντώντας, ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε στον κ. Δούκα ότι 5.000 Αθηναίοι «του φωνάζουν» και τον κάλεσε να ασχοληθεί «επιτέλους με τα προβλήματα των κατοίκων».
Η αντιπαράθεση των δύο συνεχίστηκε αργότερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αυτή τη φορά για το κέντρο της ελεγχόμενης-εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στον Βοτανικό.
Και η μάχη στα αθηναϊκά χαρακώματα καλά κρατεί…
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την ιστορική οικία του Μιχαήλ Κάτσικα, που αποτελεί το πρώην στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μολδαβία.
Είναι το παλαιότερο ακίνητο στην πόλη, χτισμένο το 1816. Εκεί προετοιμάστηκε η Επανάσταση του 1821 και άναψε η Φλόγα της εξέγερσης κατά του οθωμανικού ζυγού.
Για την ιστορία, είχε εντοπιστεί πριν από 19 χρόνια από ερευνητική ομάδα συνεργατών του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ι: Την τιμητική του είχε χθες στην 33η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε βρεθεί στη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ.
Σχεδόν όλοι στις ομιλίες τους μνημόνευσαν τον επιχειρηματία, με τον Ευτύχιο Βασιλάκη να λέει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να αποφύγω τις πολλές αναφορές στον Ανδρέα Ανδρεάδη γιατί θα τον… κατσιάσουμε τον άνθρωπο! Έχει φτιάξει τον τουρισμό της Ελλάδας, της Ισπανίας και άλλων χωρών που έρχονται…».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον ίδιο τον Αν. Ανδρεάδη, ο επικεφαλής της Aegean είπε: «Να είσαι καλά, να μας μαθαίνεις πράγματα όχι τόσο στα συνδικαλιστικά, αλλά στο επιχειρείν και στο ευ ζην»…
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Ο Ευτ. Βασιλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις πτήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
«Ευχαριστώ για την υπομονή στις καθυστερήσεις το τελευταίο διάστημα. Από προχθές ακούσαμε ότι οι ελεγκτές τώρα τα έχουν ξαναβρεί με την κυβέρνηση, οπότε ελπίζουμε ότι θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά όπως είπε και ο κύριος Παράσχης, οι πραγματικές λύσεις και σε αυτό το θέμα πρέπει να έχουν πολύ πιο δομημένες ενέργειες, με αξιοποίηση των χρημάτων που οι αεροπορικές εταιρείες έχουν από πολλά χρόνια τώρα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο».
Ίδωμεν!
ΙDEAL: Υψηλή ζήτηση απ' όλες τις κατηγορίες επενδυτών καταγράφηκε χθες, πρώτη μέρα της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, σύμφωνα με τις έγκυρες πηγές μας στην αγορά.
ΔEΗ: Ελκυστική η μετοχή, ιδιαίτερα για τους επενδυτές που ποντάρουν στις μερισματικές διανομές, σύμφωνα με την Ambrosia Capital, που θέτει τιμή-στόχο στα 18,4 ευρώ, με upside άνω του 30%.
Η χρηματιστηριακή βλέπει ετήσια άνοδο των κερδών κατά 30% έως το 2027, με το μέρισμα να ακολουθεί την ανιούσα και να αγγίζει το 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027.
Η αύξηση του μερίσματος αναμένεται να ξεπεράσει τον κλάδο υποδομών της Ευρώπης, σημειώνει, αναμένοντας, με βάση και το business plan της επιχείρησης, μερισματική απόδοση 7,3% το 2027.
REVOIL: Με σημαντική αύξηση τζίρου για τα δεδομένα του τίτλου η χθεσινή αφύπνιση, η οποία μεταφράστηκε σε άνοδο 6,06% στο 1,75 ευρώ. Αλλαξαν χέρια πάνω από 47 χιλιάδες τεμάχια, με συνολική αξία σχεδόν 80 χιλιάδων ευρώ.
Λίγο πάνω από τα 38 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.
ATTICA BANK: Κινητικότητα για τη μετοχή της τράπεζας, στον απόηχο της εξόδου στις αγορές και της έκδοσης τίτλων AT1 και Tier 2.
Στα 0,833 ευρώ το κλείσιμο, με κέρδη 4,13% και συναλλαγές που άγγιξαν τις 900 χιλιάδες ευρώ.
Το υψηλό έτους στα 0,842 ευρώ από τις 26 Μαρτίου.
INTRACOM: Σε κίνηση μεταξύ θεσμικών αποδίδεται το πακέτο για λίγο περισσότερες από ένα εκατομμύριο μετοχές, που άλλαξαν χέρια στα 3,1 ευρώ (συνολική αξία 3,3 εκατ. ευρώ).
Μετά από διήμερη άνοδο με συνολική απόδοση 7,3%, ο τίτλος ανέβηκε στα 3,31 ευρώ, τέσσερα λεπτά χαμηλότερα από το υψηλό έτους των 3,35 ευρώ από τις 24 Μαρτίου.
ΑΔΜΗΕ: Το ποσό των 14,47 εκατ. ευρώ (0,06 ευρώ ανά μετοχή) θα διανείμει στους μετόχους της ως πρόσθετο μέρισμα χρήσης 2024 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, βάσει σχετικής απόφασης Δ.Σ. που λήφθηκε στις 10 Ιουνίου.
Η εισηγμένη είχε διανείμει προσωρινό μέρισμα 13,5 εκατ. ευρώ (0,058 ευρώ ανά μετοχή). Επομένως, το συνολικό μέρισμα χρήσης 2024 διαμορφώνεται στα επίπεδα των 0,12 ευρώ ανά μετοχή, αντίστοιχο του αρχικού guidance, κάτω όμως από τις προσδοκίες της αγοράς που περίμενε 0,18 ευρώ ανά μετοχή.
Προφανώς η υστέρηση έναντι των προσδοκιών εξηγείται από την πρόταση για θέσπιση διετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Μέσω του buyback θα αγοραστούν έως 2.320.000 μετοχές (σ.σ. 10% του μετοχικού κεφαλαίου) σε εύρος τιμών μεταξύ 0,5 ευρώ (κατώτατη) και 5 ευρώ (ανώτατη).
Η εταιρεία σήμερα κατέχει 216.000 ίδιες μετοχές (0,09% του μετοχικού κεφαλαίου).
LAVIPHARM: Σημαντική αύξηση αμοιβών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα χρήση καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση.
Ειδικότερα, το Δ.Σ. προτείνει να προεγκριθούν μικτές συνολικές αποδοχές για τα μέλη του έως το ποσό των 618,3 χιλ. ευρώ, έναντι 165,4 χιλ. ευρώ το 2024.
Επιπρόσθετα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν τη δωρεάν διάθεση 352.524 μετοχών, οι οποίες θα προκύψουν από ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο. Οι 235.016 μετοχές θα διατεθούν δωρεάν στον Chief Operating Officer της Lavipharm, που από πέρσι τον Ιούλιο ανέλαβε αναπληρωτής CEO, και οι 117.508 στον CFO.
ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Το σχέδιο της ΕΕ να μειώσει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για πρώτη φορά την τελευταία διετία θα αποτελέσει πλήγμα για τους Ελληνες εφοπλιστές που έχουν επανέλθει στην εν λόγω αγορά, όπως μετέδωσε το διεθνές ναυτιλιακό περιοδικό Tradewinds.
Σύμφωνα μ' αυτό, εννέα Ελληνες εφοπλιστές είναι πίσω από το 40% των φορτίων στο λιμάνι του Πριμόρσκ στη Βαλτική μόνο τον τελευταίο μήνα, καθώς η κατάρρευση των διεθνών τιμών πετρελαίου έχει οδηγήσει την ποικιλία αργού των Ουραλίων κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι ή ακόμη και κάτω από τα 50 δολάρια. Η πτώση έχει ενισχύσει τις ρωσικές εξαγωγές αργού, με τα έσοδα πάντως να είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας διετίας, σύμφωνα με την IEA.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πτώση τιμών θέτει εν αμφιβόλω το πλαφόν και δεσμεύτηκε να μειώσει τα ρωσικά έσοδα, κόβοντας το πλαφόν στα 45 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το Tradewinds, ενεργοί στη γραμμή του Πριμόρσκ είναι μεταξύ άλλων η Minerva, ναυτιλιακή του Ανδρέα Μαρτίνου, η Capital Maritime του Βαγγέλη Μαρινάκη, η Polembros Shipping του Σπύρου Πολέμη και η Kyklades Maritime του Αριστείδη Αλαφούζου.
Πάντως και η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη μείωση του πλαφόν, καθώς οικονομολόγοι και φορείς της αγοράς τάσσονται ανοιχτά εναντίον, ενώ ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίτσο δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο των G7 στον Καναδά, με τους Ελληνες εφοπλιστές να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.