Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2025

Ο Κάπτεν Μαρκ, οι συντάξεις και τα... ρώσικα-Κυρανάκη ψήφισε ο Κυριάκος-Lamda: Τα τρία συμβόλαια και το μέρισμα

Ο Κάπτεν Μαρκ, οι συντάξεις και τα... ρώσικα-Κυρανάκη ψήφισε ο Κυριάκος-Lamda: Τα τρία συμβόλαια και το μέρισμα

ΚΑΠΤΕΝ ΜΑΡΚ: Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας -υποτίθεται- σοβαρός «φιλελεύθερος» πολιτικός; Αν κρίνουμε από τον Μαρκ Ρούτε (φωτ.), έως πρότινος πρωθυπουργό της Ολλανδίας, πολύ χαμηλά.

Προχθές, του Αγίου Πνεύματος, ο συγκεκριμένος, τον οποίο πλέον θα αποκαλούμε κοροϊδευτικά «Κάπτεν Μαρκ», μιλώντας με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ είπε ενώπιον εκλεκτού βρετανικού κοινού, στο περίφημο Chatham House:

«Κοιτάξτε, αν δεν το κάνετε αυτό, αν δεν φτάσετε το 5% (σ.σ. σε δαπάνες ασφάλειας επί του ΑΕΠ) συμπεριλαμβανομένου του 3,5% για βασικές αμυντικές δαπάνες, θα μπορείτε ακόμη να έχετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το συνταξιοδοτικό σύστημα κ.λπ., αλλά καλύτερα να αρχίσετε να μαθαίνετε ρωσικά!».

Κι όχι, δεν τα γράφει αυτά κάποιο φιλορωσικό τρολ, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ρεπορτάζ στον Independent

Μιλάμε για κινδυνολογική υστερία που δεν έχει προηγούμενο. Πρακτικά ο άνθρωπος είπε σε σοβαρό βρετανικό κοινό ότι αν δεν εξοπλιστούν τάχιστα, θα καταλάβουν τη χώρα τους οι Ρώσοι, γνωρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι νησί, με πυρηνικά όπλα, χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Ρωσία, ενώ πιο πριν είναι η Γαλλία, μια άλλη μεγάλη χώρα που επίσης έχει δικά της πυρηνικά!

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι, όπως φαίνεται καθαρά, έχει αρχίσει η αναπόφευκτη συζήτηση για περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν οι πολίτες, και όχι μόνο στη Βρετανία, θα πειστούν έτσι εύκολα ότι πρέπει να κόψουν συντάξεις και κοινωνικές παροχές για να «μη μάθουν ρωσικά».

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Ψήφο εμπιστοσύνης» στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, όσον αφορά την κόντρα με τον προκάτοχό του Βασίλη Οικονόμου για τα ταξί και τις λεωφορειολωρίδες, έδωσε διά της… επισήμου οδού ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας χθες στη Βουλή για τον νέο ΚΟΚ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δίνουμε προτεραιότητα στα αστικά λεωφορεία, ελευθερώνοντας τις ειδικές λωρίδες από ταξί και προφανώς από Ι.Χ., τα οποία θα τις χρησιμοποιούν αποκλειστικά για να επιβιβάζουν ή να αποβιβάζουν επιβάτες, έχοντας ως μόνη εξαίρεση τα οχήματα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρία ή τα οχήματα με μηδενικούς ρύπους».

Μαζί με τον κ. Οικονόμου, που εσχάτως έχει βγει στο… αντάρτικο, ο πρωθυπουργός άφησε ανικανοποίητο και τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο, με τον οποίο -σημειώνεται- βρίσκεται σε διαρκή διένεξη από την εποχή που ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: «Κρας τεστ» ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε πρόσφατα είχε χθες η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μέσα σε 34 ώρες ξέσπασαν 36 φωτιές, κάποιες ιδιαίτερα επικίνδυνες λόγω των ισχυρών ανέμων, και δοκίμασαν τα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ευτυχώς αυτά αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, ωστόσο τα δύσκολα, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται μπροστά μας.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πολλοί πονοκέφαλοι μαζεύονται πάνω από την αγορά το τελευταίο διάστημα και ξένοι παίκτες επανεξετάζουν τη στρατηγική τους σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στη χώρα μας, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Ενα από τα προβλήματα είναι η υπερπληθώρα έργων ΑΠΕ. Αυτή φαίνεται ότι απασχολεί ήδη τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης έβαλε προ ημερών στο τραπέζι την προοπτική για προσωρινή αναστολή στην έκδοση όρων σύνδεσης από τους δύο Διαχειριστές για νέα έργα ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η φόρμουλα του overbooking, υπό την οποία γίνεται η υπερδέσμευση ηλεκτρικού χώρου από νέα έργα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο πρέπει να συνεχιστεί η χορήγηση όρων σύνδεσης υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.

Αν και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει τι θα αποφασίσει η ηγεσία του ΥΠΕΝ, έχει τη σημασία του ότι στα μέσα Ιουνίου πρόκειται να γίνει ευρεία σύσκεψη για το θέμα.

 

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Η γνωστή οινοποιητική εταιρεία προχώρησε στην τροποποίηση του καταστατικού της, εντάσσοντας την παραγωγή φαρμακευτικών παρασκευασμάτων στις δραστηριότητές της.

Η καταχώριση της αλλαγής στο ΓΕΜΗ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για μια από τις πιο εμβληματικές εταιρείες του ελληνικού οινικού τοπίου. Η μετάβαση από το κρασί στη φαρμακευτική παραγωγή, ή έστω η προσθήκη της τελευταίας ως αντικειμένου, αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον.

 

ΑΛΜΗ: Την ώρα που πολλές ελληνικές βιομηχανίες αγωνίζονται να αυξήσουν το εξαγωγικό τους αποτύπωμα, η εταιρεία από την Κρύα Βρύση Ημαθίας το έχει ήδη πετύχει. Το 97% των πωλήσεών της προέρχεται από το εξωτερικό, με βασική αγορά τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, η ΑΛΜΗ συνεχίζει τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά σε επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας ειδών διατροφής. Το κόστος είναι 5,2 εκατ. ευρώ και το project εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας ανήλθε σε 39,6 εκατ. ευρώ.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί μέρος των επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των Λουτρών Λουτρακίου Αλμωπίας, γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ, έπειτα από σχετική απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το project περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Αλεξάνδρεια», με φορέα υλοποίησης τη «Λουτρά Λουτρακίου Μονοπρόσωπη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοτικών Ακινήτων». Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 654 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων οι 310 χιλιάδες είναι η ιδιωτική συμμετοχή, μέσω δανεισμού, και οι 344 χιλιάδες περίπου είναι το ποσό ενίσχυσης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

 

ATTICA DPS: Στον «προθάλαμο» μίσθωσης τριών καταστημάτων (αθροιστικού εμβαδού 1.000 τ.μ.) στο υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο της Lamda Development με την επωνυμία Riviera Galleria βρίσκεται η Αττικά Πολυκαταστήματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Διονύση Δουλαβέρη.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω εμπορικό κέντρο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2026 (κατασκευάζεται από τη ΜΕΤΚΑ) και θα έχει «luxury» χαρακτήρα στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων και εστίασης.

Έπονται συμφωνίες για το The Ellinikon Mall, καθώς προς το παρόν τα MoU των δύο πλευρών δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα. Αλλωστε, η νέα ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη σε ανώριμη φάση.

Σε κάθε περίπτωση, τα Αττικά συνεχίζουν το επενδυτικό τους πλάνο, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για ανακαίνιση των τεσσάρων υφιστάμενων καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και για τεχνολογική αναβάθμιση (π.χ. δημιουργία loyalty card).

 

ΓΕΒΚΑ: Θετική επίδραση φαίνεται να είχε στο ταμπλό η δήλωση της διοίκησης της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας την περασμένη Τετάρτη (στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων) ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται σαφώς καλύτερα από την περυσινή, και μάλιστα ότι θα γίνει προσπάθεια να πιαστούν οι οικονομικές επιδόσεις του 2023. Κάτι τέτοιο θα μείωνε δραστικά τον δείκτη P/E, σε μια εταιρεία με άριστη ρευστότητα και ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Η είδηση συνέβαλε στην άνοδο σχεδόν 7% στο μεσοδιάστημα.

Μέτρησε, ίσως, και η κίνηση της νέας διοίκησης να «πάρει πίσω» τις μεταβλητές αποδοχές της οικογένειας των βασικών μετόχων για το 2024, προκειμένου να δοθούν ως bonus στους εργαζόμενους.

Πάντως, ορισμένοι υποθέτουν ότι -μετά τις νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί- κάποιοι εκ των σημερινών ισχυρών μετόχων ενδέχεται να θελήσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τις θέσεις τους στην εταιρεία.

Σενάρια…

 

LAMDA DEVELOPMENT: Διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου που θα αναλάβει τα λιμενικά έργα για τη δημιουργία της νέας Μαρίνας Αγίου Κοσμά διενεργεί ο όμιλος, πέραν αυτού για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του The Ellinikon Mall, αλλά και εκείνου που αφορά την πώληση ακόμη τριών οικοπέδων εντός της έκτασης του Ελληνικού (σύνολο 40.000 τ.μ.).

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι για το project ανάπλασης στη Μαρίνα και το παραλιακό μέτωπο έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου. Υποστηρίζουν πως η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, και η οποία εκτός άλλων προβλέπει παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη της επένδυσης, θα επιβαρύνει τις όμορες περιοχές.

 

LAMDA-ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Τη διανομή 125,99 εκατ. ευρώ στη Lamda (σ.σ. μέσω Hellinikon Global) ως μερίσματος από τα κέρδη των χρήσεων 2022-24 προτίθεται να προτείνει σε έκτακτη γενική συνέλευση το Δ.Σ της Ελληνικό Α.Ε. Ταυτόχρονα, προτείνεται να διανεμηθούν 221 χιλ. ευρώ από τα κέρδη σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και 571,7 χιλ. ευρώ σε εργαζόμενους της Ελληνικό Α.Ε.

Στις 31/12/2024 η Ελληνικό Α.Ε. είχε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 286 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια ημερομηνία, ο δανεισμός ανερχόταν σε 236 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για έργα υποδομής σε 677,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v