ΣΥΡΙΖΑ: Μετά από δύο διασπάσεις και πολύμηνες αναταράξεις, τα... κατάφερε. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια να «ανέβει» στη ΔΕΘ από τη θέση του τρίτου κόμματος. Με παρουσία μεσοβδόμαδα δηλαδή και όχι κλείνοντας την ετήσια διοργάνωση το Σαββατοκύριακο, όπως κάνει πάντα το (εκάστοτε) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έστω κι έτσι, η Κουμουνδούρου εδώ και μέρες κάνει μεγάλη κινητοποίηση ώστε όχι απλώς να γεμίσει η αίθουσα στην οποία θα μιλήσει απόψε ο Σωκρατής Φάμελλος αλλά και ο έξω χώρος.
Ως Θεσσαλονικιός ο Σωκράτης έχει αβαντάζ βεβαίως, μαθαίνουμε όμως ότι θα φύγουν πούλμαν και από άλλους νομούς. Όχι όμορους, αφού ειδοποιήσεις έλαβαν μέλη του κόμματος ακόμα και στην Αττική για αυθημερόν μετακίνηση με ναυλωμένα λεωφορεία -τύπου αναχώρηση νωρίς το μεσημέρι σήμερα και επιστροφή λίγο πριν το… αυριανό ξημέρωμα.
Αν υπήρξε ανταπόκριση, θα σας γελάσουμε.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα περιμένει μόνο τις δημοσκοπήσεις ο πρώην πρωθυπουργός για να πάρει την απόφαση να ιδρύσει νέο κόμμα (ή να εγκαταλείψει την ιδέα για κάποια άλλη στιγμή).
Όπως ακούγεται, μετά την έκδοση του πολυσυζητημένου βιβλίου του θα αρχίσει να το παρουσιάζει ανά τη χώρα, προκαλώντας εκ των πραγμάτων πολιτικές εκδηλώσεις.
Σ' αυτές θα οσμιστεί τις διαθέσεις των «προοδευτικών-δημοκρατικών πολιτών» απέναντί του, χωρίς να περιμένει (μόνο) τους δημοσκόπους. Δηλαδή… αδιαμεσολάβητη σφυγμομέτρηση, για να θυμηθούμε το σλόγκαν του διαδόχου του.
Υ.Γ.: Μιας και ο λόγος, τέτοιες μέρες πέρυσι οι «αντι-Κασσελάκηδες» της Κουμουνδούρου πετύχαιναν την εκπαραθύρωση του Στέφανου με την περίφημη πρόταση μομφής.
Μετά ήλθαν… το μπουζουξίδικο, η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η ελεύθερη δημοσκοπική πτώση. C’est la vie.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θυμάστε τη δέσμευση του Νικήτα ότι θα μπει κόφτης στις ομιλίες των βουλευτών, ώστε να πάψουν να συναγωνίζονται την ταινία «Μπεν Χουρ»; Ε, έπιασαν δουλειά οι τεχνικοί και τοποθετούν στα μικρόφωνα τα εξαρτήματα που θα διασφαλίζουν το… «cut», όταν οι ομιλητές ξεπερνούν τον χρόνο ομιλίας.
Ποιος θα είναι αυτός; Θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.
Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο «κόφτης» με τη νέα Σύνοδο, της οποίας η έναρξη γίνεται πάντα την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Προς το παρόν, μόνο η Ζωή (μία είναι η Ζωή…) φέρεται να διαφωνεί με τον «κόφτη», ο οποίος εξάλλου εφαρμόζεται… εξαιτίας της (και κάνα δυο άλλων, για να είμαστε δίκαιοι), παρότι η ίδια προβάλλει τη διπλή ιδιότητα της αρχηγού κόμματος και της πρώην προέδρου της Βουλής.
Αλλά, αν κλείνουν τα μικρόφωνα, τι νόημα έχει να συνεχίζει να μιλάει;
ΜΑΚΡΟΝ: Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε χθες να διορίσει νέο πρωθυπουργό έναν «πιστό σύμμαχό» του, ο οποίος πρακτικά θα παίξει εφεξής τον ρόλο του «αυτοφωράκια».
Θα φύγουμε λίγο από τις διάφορες βαρύγδουπες αναλύσεις των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, για να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης που ενδιαφέρει και τους επενδυτές:
Ο Μακρόν έπαιξε τη χώρα στα ζάρια κάνοντας εκλογές, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος, εκλογές που παρά τους τακτικισμούς που έγιναν, οδήγησε σε μέγιστη αστάθεια.
Τώρα που οι πρωθυπουργοί που ορίζει πέφτουν σαν… μπεκάτσες σε εποχή κυνηγιού, το πολιτικά ευπρεπές θα ήταν να αναλάβει τις ευθύνες του, να προκηρύξει εκλογές και να παραιτηθεί, δίνοντας στους πολίτες της Γαλλίας την ευκαιρία να άρουν το αδιέξοδο, με την ψήφο τους.
Ο νέος «Βοναπάρτης», όμως, δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Κι έτσι ορίζει πάλι νέο πρωθυπουργό, σε εξ ορισμού ετοιμόρροπη κυβέρνηση.
Γιατί αυτός να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι; θα ρωτήσετε. Η απάντηση έχει να κάνει με τα χρηματιστήρια και -κυρίως- τα ομόλογα. Τελευταία ελπίδα του Μακρόν είναι να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, από την αναταραχή (και τις εξωτερικές πιέσεις), έτσι ώστε να περάσει κάποιος προϋπολογισμός περικοπών και να μην πέσει ξανά η κυβέρνηση. Ή τουλάχιστον να μην πέσει πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και αρχίσει να εφαρμόζεται.
ΜΑΚΡΟΝ ΙΙ: Όπως αντιλαμβάνεστε, το σχέδιο είναι αυτό που λέμε «υψηλού κινδύνου», ιδίως καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατέβουν πολλοί Γάλλοι διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους. Μεγάλο το ρίσκο που παίρνει και ο νέος πρωθυπουργός του Μακρόν, εξ ου και τον αποκαλέσαμε «αυτοφωράκια».
Όλα αυτά βεβαίως δεν σχετίζονται μόνο με την οικονομία. Το τελευταίο που θα ήθελε η ελίτ της Ευρώπης είναι να δει το κόμμα Λε Πεν-Μπαρντελά στην εξουσία. Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε και την ΕΚΤ της Λαγκάρντ να παίζει περίεργο παιχνίδι, στο επερχόμενο game of chicken.
Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν αφήσει τα γαλλικά ομόλογα να κατακρημνιστούν για ένα διάστημα, δημιουργώντας ελαφρά μετάσταση και σε άλλες χώρες -και αναταραχή στις αγορές γενικώς-, προκειμένου να «κωλώσουν» οι αντίπαλοι του Μακρόν και να περάσει ο σκληρός προϋπολογισμός.
Αν βέβαια αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση, τότε θα υποχρεωθεί να τη μαζέψει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, για άλλες χώρες. Οι μηχανισμοί υπάρχουν.
Αρκεί να μη γίνει καμιά λάθος εκτίμηση!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Εχοντας το προνόμιο να είναι από τους ελάχιστους, αν όχι ο μόνος, κλάδος που τα τελευταία χρόνια κλήθηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει επιπλέον φορολογία (με το τέλος κρουαζιέρας, την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και το τέλος παρεπιδημούντων), ετοιμάζει την… αντεπίθεσή του.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί μελέτη από την PwC και το ΙΝΣΕΤΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αποτυπώνει τη φορολογική επιβάρυνση του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου σε σύγκριση και με άλλες χώρες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές.
Η μελέτη αναμένεται να αποτελέσει βασικό όπλο στην προώθηση του πάγιου αιτήματος για μείωση των φορολογικών βαρών.
Από τα στοιχεία που κατάφερε με αρκετό ψάξιμο να συγκεντρώσει η στήλη, η Ελλάδα μαζί με την ανταγωνίστρια Κροατία έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ διαμονής, στο 13%. Ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία με 10%, στο 9% βρίσκεται η Κύπρος και στο 6% η Πορτογαλία.
Όσο για το τέλος παρεπιδημούντων; Η Ελλάδα είναι στο 0,75% και η Τουρκία στο 0,5%. Για τις υπόλοιπες χώρες, αυτός ο όρος είναι απλώς άγνωστος…
ΔΣΑ: Την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος. Ο γνωστός ποινικολόγος, που συμμετέχει στο Δ.Σ. του Συλλόγου από το 2014, θα είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η φετινή υποψηφιότητα του Δημήτρη Αναστασόπουλου χαρακτηρίζεται από μια καινοτομία. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος στις αρχές Ιουλίου, στις προσεχείς εκλογές η παράταξή του θα εκφραστεί με δύο συνδυασμούς, με κοινό επικεφαλής τον ίδιο.
Τα ονόματα των συνδυασμών είναι «Δράση-Στην Πράξη» και «Με τον Δικηγόρο / Δημήτρης Αναστασόπουλος». Η επιλογή αυτή, όπως υποστηρίζεται, έχει στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους δικηγόρους να θέσουν υποψηφιότητα για σύμβουλοι με την παράταξή του, αλλά και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση εντός του Δ.Σ.
Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να δούμε κι άλλες υποψηφιότητες, καθώς, ως φαίνεται, με την έναρξη του φθινοπώρου ξεκίνησε και η προεκλογική περίοδος για την ηγεσία του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας.
FOURLIS: Υψηλές προσδοκίες έχει ο όμιλος από τη Foot Locker. Σε ορίζοντα πενταετίας στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενισχυόμενος από την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα lifestyle και αθλητικά υποδήματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αναμένει δε περιθώριο EBITDA 8-10%.
ΚΕΚΡΟΨ: Ακόμα ένα «ξεπέταγμα» καταγράφηκε χθες στη μετοχή, η οποία έκλεισε με άνοδο 13,4% στα 2,2 ευρώ, σημειώνοντας όγκο αξιόλογο για τα μεγέθη της δεδομένου ότι άλλαξαν χέρια τίτλοι αξίας 122 χιλιάδων ευρώ.
Από το προηγούμενο υψηλό έτους, τα 2,28 ευρώ στις 27 Αυγούστου, είχε ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση που προχθές έφερε τη μετοχή στο 1,94 ευρώ, με απώλειες σχεδόν15%.
Αυτές όμως καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, οπότε αναμένουμε τη συνέχεια…
OPTIMA BANK: Η μετοχή της τράπεζας έκλεψε χθες τις εντυπώσεις στους τίτλους του FTSE 25. Κλείσιμο ακριβώς στα 8 ευρώ (+3,09%) με συναλλαγές 2,34 εκατ. ευρώ.
Το υψηλό, μετά το split της μετοχής, βρίσκεται στα 8,27 ευρώ από τις 18 Αυγούστου.
ΑΠΟΤEΛΕΣΜΑΤΑ: Η ΓΕΚ Τέρνα παίρνει τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά την παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δημοσιοποιεί Flash Note για το πρώτο εξάμηνο (οι οικονομικές καταστάσεις θα γίνουν γνωστές στις 30 Σεπτεμβρίου).
Η μετοχή έκλεισε χθες αμετάβλητη στα 22,06 ευρώ, με τζίρο 2,34 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους η απόδοση φτάνει το 19,4%. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου η Πειραιώς Χρηματιστηριακή είχε θέσει τον πήχη στα 31 ευρώ.
Το απόγευμα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα εξαμήνου η ElvalΗalcor. Η μετοχή έκλεισε στα 2,65 ευρώ χθες, με άνοδο 2,51%. Το υψηλό έτους βρίσκεται στα 2,79 ευρώ από τις 27 Αυγούστου.