Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2026

Ρέι Ντάλιο: Είμαστε ήδη σε παγκόσμιο πόλεμο-Τελική ευθεία στο χωροταξικό για τουρισμό-Tips για ΔΑΑ, ΓΕΚ, ΑΛΦΑ

Ρέι Ντάλιο: Είμαστε ήδη σε παγκόσμιο πόλεμο-Τελική ευθεία στο χωροταξικό για τουρισμό-Tips για ΔΑΑ, ΓΕΚ, ΑΛΦΑ

ΑΓΟΡΕΣ: Ανεξάρτητα από την περαιτέρω πορεία των εξελίξεων στον πόλεμο του Περσικού, έχει ίσως μεγάλη σημασία ότι χθες ο πασίγνωστος Αμερικανός επενδυτής Ρέι Ντάλιο έκανε ένα μακροσκελές άρθρο με τίτλο «Είμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο που δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα».

Ο Ρέι Ντάλιο είναι άνθρωπος που δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί τις λέξεις για να εντυπωσιάσει. Πενήντα χρόνια στις αγορές (και μια τεράστια περιουσία από κέρδη) τον έχουν κάνει αρκετά προσεκτικό.

Γι' αυτό ακριβώς, το τελευταίο του κείμενο θεωρούμε ότι αξίζει την προσοχής σας. Η θέση του είναι απλή, αν και σίγουρα ενοχλητική.

Οπως υποστηρίζει, ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ-Ιράν δεν είναι μια απομονωμένη κρίση στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ που περιλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους οικονομικούς και τεχνολογικούς πολέμους Δύσης-Κίνας, τις αναταράξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, την ένταση γύρω από την Ταϊβάν.

Ολα μαζί, σημειώνει, συνθέτουν αυτό που ιστορικά αποκαλούμε παγκόσμιο πόλεμο -διάσπαρτο μεν, χωρίς επίσημη κήρυξη εχθροπραξιών, αλλά πόλεμο.

 

ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Το μοντέλο ανάλυσης που χρησιμοποιεί και ονομάζει «Μεγάλο Κύκλο» (Big Cycle) περιγράφει 13 βήματα διάλυσης της παγκόσμιας τάξης. Σήμερα εκτιμά ότι βρισκόμαστε στο 9ο με πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα. Πρόκειται για ένα χρονικό σημείο ανάλογο των περιόδων 1913-14 και 1938-39, πριν τους δύο μεγάλους πολέμους.

Το επόμενο βήμα, τονίζει, μάλλον δεν είναι η εκτόνωση αλλά η κλιμάκωση.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος; Κίνα και Ρωσία, λέει ο Ντάλιο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν υπερεκταθεί, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη δύναμη στην ιστορία, αλλά είναι και λιγότερο ανθεκτικές στο παρατεταμένο κόστος.

Χαρτογραφώντας τους επόμενους κινδύνους ανάφλεξης, δίνει πάνω από 50% πιθανότητα νέας σύγκρουσης στα επόμενα πέντε χρόνια, με κορυφαία flashpoints την Ταϊβάν (με κίνδυνο να κορυφώνεται το 2028) και τη Βόρεια Κορέα.

Το βασικό του μήνυμα προς τους επενδυτές; Οι αγορές τιμολογούν την έντονη σύγκρουση ως παροδικό φαινόμενο, εκείνος όμως θεωρεί πως κάνουν λάθος.

Για όσους θέλουν να μελετήσουν περισσότερο την άποψή του μπορούν να ανατρέξουν εδώ.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μία επιλήψιμη υπουργική πράξη εντάσσεται «στα καθήκοντα του υπουργού/βουλευτή» ή γίνεται «επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του»;

Το ερώτημα, παρότι ακούγεται ως ρητορικό, κοντεύει να συναγωνιστεί εκείνο για… την κότα και το αυγό, αφού οι απαντήσεις είναι διαφορετικές.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών της ΝΔ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής είπε ότι «το ρουσφέτι δεν ανήκει στα καθήκοντα του βουλευτή».

Η αντίδραση του «γαλάζιου» Νότη Μηταράκη (ενός εκ των 11) ήταν έντονη: «Τώρα που θα πάτε στη Λέσβο να βγάλετε ανακοίνωση ότι δεν δέχεστε πολίτες στο πολιτικό σας γραφείο. Εξυπνάκια»

Αυτή η κόντρα ανέσυρε στη μνήμη την περίπτωση της μίζας, για την οποία ο πρώην ανώτατος δικαστικός, πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της, Χαράλαμπος Αθανασίου, απεφάνθη δημοσίως: «εντάσσεται στα καθήκοντα του υπουργού».

Και επέμεινε σ’ αυτή την άποψη παρότι ρωτήθηκε επίμονα για την περίπτωση της μίζας, διότι αυτή ήταν η αφορμή για την ερώτηση: «Η μίζα ανήκει στα καθήκοντα του υπουργού, διότι εάν ένα πρόσωπο δεν είναι υπουργός, δεν μπορεί να πάρει μίζα», είχε πει.

Εξήγηση, όμως, που παραπέμπει ευθέως στην άλλη εκδοχή: ότι «παίρνει μίζα επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων» και όχι… νομοτελειακά επειδή είναι υπουργός.

Η πολιτική διάσταση αυτής της άποψης είναι προφανής. Η νομική έχει τη σημασία της στην περίπτωση που μία υπόθεση φτάσει στις δικαστικές αίθουσες:

Εάν μία πράξη συνδέεται με «τα καθήκοντα του υπουργού» (π.χ. υπογραφή μίας απόφασης), υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών με τη γνωστή διαδικασία (σ.σ. η Βουλή αποφασίζει για δίωξη, η παραγραφή είναι σύντομη).

Εάν γίνεται «επ’ ευκαιρία των καθηκόντων» (π.χ. για προσωπικό όφελος), ο υπουργός αντιμετωπίζεται όπως κάθε πολίτης, χωρίς άρθρο 86 και χωρίς σύντομη παραγραφή.

Αυτά όμως αφορούν την υπερασπιστική νομική γραμμή στα δικαστήρια και όχι το πώς (πρέπει να) λειτουργεί πολιτικά ο υπουργός και ο βουλευτής.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΙ: Το όνομα του κ. Αθανασίου περιλαμβάνεται στη νέα δικογραφία που έφτασε χθες στη Βουλή (μαζί με το όνομα του επίσης «γαλάζιου» βουλευτή Τάσου Χατζηβασιλείου) για τα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα κληθεί να αποδείξει ότι με τις μεσολαβήσεις του δεν έβλαψε τον δημόσιο κορβανά.

Για να «ανακριθεί» από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρέπει να αρθεί η ασυλία του (όπως και του έτερου βουλευτή) από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, της οποίας όμως ο κ. Αθανασίου είναι μέλος.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί στην Επιτροπή από άλλη βουλευτή της ΝΔ, την Ιωάννα Λυτρίβη, ενώ η επίσης «γαλάζια» Ζωή Ράπτη θα αντικαταστήσει τον Μακάριο Λαζαρίδη λόγω της υφυπουργοποίησής του.

Η άρση ασυλίας των δύο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας τη Δευτέρα του Θωμά (20 Απριλίου), ενώ χθες η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της άρσης ασυλίας των άλλων 11 βουλευτών της ΝΔ που περιλαμβάνονται στην προηγούμενη δικογραφία.

Η οριστική απόφαση για όλους μαζί θα ληφθεί αμέσως μετά από την Ολομέλεια. Στο «όλους μαζί» βεβαίως μπαίνει αναγκαστικά ένας αστερίσκος, διότι ουδείς ξέρει πόσες άλλες ευρω-δικογραφίες θα φτάσουν στη Βουλή μέχρι τότε.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή για άλλο θέμα

  

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στις 27 Απριλίου αναμένονται -εκτός απροόπτου- οι ανακοινώσεις για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με τη σχετική συζήτηση να έχει ήδη ανάψει στην αγορά.

Η στήλη μαθαίνει ότι τα σενάρια που επεξεργάζονται στα υπουργικά γραφεία παραμένουν πολλά και διαφορετικά. Μάλιστα, πηγές με γνώση των διεργασιών λένε ότι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και θέλουν το σχέδιο να μειώνει τον αριθμό των κλινών που θα κατασκευάζονται στις Κυκλάδες κατά 20%-30% «να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Αντιθέτως, όπως λέγεται, το επικρατέστερο μοντέλο κάθε άλλο παρά οριζόντιο θα είναι. Το νέο χωροταξικό φαίνεται να στηρίζεται σε μια πιο σύνθετη μεθοδολογία, η οποία θα διαφοροποιεί τις δυνατότητες ανάπτυξης ανά περιοχή.

Δηλαδή, σε ορισμένα νησιά μπορεί να μπει φρένο, σε άλλα να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς και σε κάποια άλλα να δοθεί το πράσινο φως ώστε να αυξηθούν οι τουριστικές υποδομές.

Προς το παρόν, πάντως, τίποτα δεν κλειδώνει χωρίς ισχυρή τεκμηρίωση, και τις ευλογίες του Μαξίμου.

 

ΔΑΑ: Οπως είχε προϊδεάσει η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα του πολέμου, προσγειώθηκε σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης της συνολικής κίνησης ήταν μόλις 3,8%, έναντι 13,2% τον Φεβρουάριο και 8,6% τον Ιανουάριο.

Η είδηση «τιμολογήθηκε» χθες, πρώτη ημέρα συνεδρίασης μετά τις αργίες για το Καθολικό Πάσχα με τον τίτλο, παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, να κλείνει στα 10,33 ευρώ ή 1,15% χαμηλότερα, με τις συναλλαγές στο 1,4 ευρώ.

Οι συνολικές απώλειες στο διάστημα του πολέμου φτάνουν το 9,7%.

 

FAIS GROUP: Νέο χαμηλό έτους έγραψε χθες η μετοχή. Οι πωλητές οδήγησαν τον τίτλο στα 3,35 ευρώ, που αποτελεί και το κατώτατο σημείο της χθεσινής συνεδρίασης.

Πριν από την έναρξη της κρίσης η μετοχή είχε πραγματοποιήσει μια ανοδική αντίδραση που οδήγησε έως τα 3,97 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου.

Εκτοτε, ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε.

 

CREDIABANK: Σήμερα εισάγονται σε διαπραγμάτευση οι 375 εκατ. μετοχές που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, μέσω της οποίας άντλησε «καθαρά» 280,3 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της.

Το χθεσινό κλείσιμο έφερε τον τίτλο οριακά πάνω από το ένα ευρώ (συγκεκριμένα στο 1,002 ευρώ με άνοδο 2,24%). Στη συνεδρίαση άλλαξαν χέρια τίτλοι αξίας 7,22 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διαδικασία της ΑΜΚ ασκήθηκαν πιέσεις στον τίτλο, ο οποίος από τις 20 Μαρτίου μετρά συνολικά απώλειες 28,4%.

Σε βάθος 12μηνου, όμως, γράφει κέρδη 47%.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ενα πλεονέκτημα που λίγοι μπορούν να πουν πως διαθέτουν έχει ο όμιλος του Γιώργου Περιστέρη: ορατότητα.

Οπως επισημαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις για το 2025, λόγω του αριθμού των έργων που έχουν εξασφαλιστεί και σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία, αναμένεται σταθερός ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αναμένεται να είναι διατηρήσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον τομέα των παραχωρήσεων, με τα έργα να διασφαλίζουν για τον όμιλο μακροπρόθεσμες και σταθερές ροές εσόδων.

Παράλληλα συμμετέχει σε εν εξελίξει διαγωνισμούς για νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ στην Ελλάδα συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει την έναρξη νέων διαγωνισμών ύψους 8-10 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό η μετοχή έκλεισε στα 35,9 ευρώ (+1,18%), έχοντας τρέξει ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων με συνολική απόδοση άνω του 10%.

Σε βάθος εξαμήνου καταγράφει άνοδο σχεδόν 60%.

 

ALPHA BANK: Η Alpha Trust αποτέλεσε, επισημαίνουν πηγές της αγοράς, έναν από τους πιο περιζήτητους στόχους εξαγοράς το τελευταίο διάστημα, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Τελικά, νικητής στην κούρσα ήταν η Alpha Bank, η οποία είχε ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο για την ενίσχυση της πλατφόρμας Wealth & Asset Management.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συναλλαγή ξεχωρίζει για το επίπεδο βεβαιότητας που τη συνοδεύει, καθώς έχει ήδη εξασφαλιστεί η στήριξη άνω των δύο τρίτων των μετόχων της Alpha Trust, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης.

Πρακτικά η Alpha Bank αποκτά πλήρη έλεγχο περιορίζοντας σημαντικά όχι μόνο την εκτελεστική αβεβαιότητα που συχνά συνοδεύει αντίστοιχες κινήσεις, αλλά και εκμηδενίζοντας το ρίσκο της συγχώνευσης, καθώς η παραμονή των Φ. Ταμβακάκη και Χρ. Αισώπου, όπως επίσης και των βασικών στελεχών της Alpha Trust, διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση.

Παράλληλα, το υποκατάστημα στο Λουξεμβούργο τελεί υπό καθεστώς αναμονής για τη χορήγηση άδειας τραπεζικού ιδρύματος, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή παρουσία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της νέας πλατφόρμας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο