ΟΥΡΣΟΥΛΑ: Φανταστείτε μια ωραία πρωία την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί θέση «συνδεδεμένου μέλους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι με τις υποχρεώσεις της κανονικής ένταξης, αλλά με ειδικά προνόμια και πρόσβαση στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Επιστημονική φαντασία; Όχι απαραίτητα, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αντιλήφθηκε εγκαίρως τον κίνδυνο.
Η Αθήνα, μαζί με το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, μπλόκαρε προχθές την έγκριση κοινής δήλωσης ΕΕ–Καναδά. Αιτία για αυτό, ήταν η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει ο Καναδάς το πρώτο «συνδεδεμένο μέλος» της Ένωσης.
Ένα καθεστώς που δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, χωρίς προσδιορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Το πιο… ωραίο όμως, είναι ότι η πρόεδρος της Κομισιόν το ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις κυβερνήσεις.
Πρώτα… βάφτισε τη νέα σχέση και μετά άφησε τους εταίρους να αναζητούν το περιεχόμενό της!
Άλλη μια εκδήλωση θεσμικής αυθαιρεσίας δηλαδή, από τη Γερμανίδα με τις γνωστές «αυτοκρατορικές» βλέψεις, που επιδίωξε να φέρει τα κράτη-μέλη στον ρόλο του θεατή.
Για την Ελλάδα, όμως, η σημασία του ζητήματος, ξεπερνά τις θεσμικές ακροβασίες της Ούρσουλας.
Η Αθήνα δεν αντιτίθεται στη στενότερη συνεργασία με τον Καναδά. Αρνείται όμως τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος χωρίς προηγούμενη συμφωνία για το περιεχόμενό του.
Επιπλέον, ελληνικές διπλωματικές πηγές έχουν επισημάνει ότι η προσέγγιση με τον Καναδά δεν πρέπει να εμφανιστεί ως κίνηση εναντίον των ΗΠΑ.
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΙΙ: Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε το λόγο για την ελληνική αντίδραση. Η χώρα μας διατηρεί ζωτική σχέση ασφαλείας με την Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα απέναντι στην τουρκική απειλή. Οπότε δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει μια περιττή σύγκρουση με τον Τραμπ.
Υπάρχει, όμως και η αμιγώς τουρκική διάσταση.
Η Άγκυρα διαθέτει ισχυρούς υποστηρικτές στην Κομισιόν (όπως η Εσθονή Επίτροπος επί των εξωτερικών Κάγια Κάλας και ο Επίτροπος Άμυνας, ο Λιθουανός Άντριους Κουμπίλιους), αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που επιδιώκουν στενότερη συνεργασία μαζί της, ιδιαίτερα στην άμυνα.
Αν δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία προνομιακής σχέσης, δεν αποκλείεται να τη διεκδικήσει αύριο και η Τουρκία, χωρίς τις προϋποθέσεις της κανονικής ένταξης. Κίνδυνος που η Ελλάδα οφείλει να συνυπολογίσει.
Η σύνοδος ΕΕ–Καναδά, που αρχίζει σήμερα στο Μόντρεαλ, θα δείξει αν οι αντιρρήσεις θα οδηγήσουν σε αλλαγή της διατύπωσης, αναβολή της απόφασης ή εγκατάλειψη του επίμαχου χαρακτηρισμού.
Το βέβαιο όμως, είναι πως όταν ανοίγει μια καινούργια πόρτα στην Ευρώπη, εμείς πρέπει να συνυπολογίζουμε ποιος άλλος μπορεί να περάσει από αυτή.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πολύ ψηλά τοποθετεί τον εκλογικό πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και, δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, «όλα επιτρέπονται», όπως λένε οι πιο έμπειροι.
«Δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από το να έχουμε πάλι ‘θερμοκρασίες καύσωνα’ στις εκλογές της άνοιξης του 2027. Είχαμε 40άρια, θέλουμε 40άρια εδώ στο Κιλκίς», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια ώρα πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές για τα γαλάζια ποσοστά και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2023.
Βεβαίως, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει στα περί αυτοδυναμίας και μάλιστα από την πρώτη κάλπη. Επικαλούνται δε τα ευρήματα των ερευνών στην αντίστοιχη προεκλογική περίοδο προ τετραετίας που έδειχναν και πάλι αρκετά χαμηλότερα τα γαλάζια ποσοστά σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.
Αν και τότε, όπως συμφωνούν άπαντες, ήταν τελείως διαφορετικά τα δεδομένα…
GSI: Η ώρα του crash test Αθήνας – Αγκυρας πλησιάζει, με φόντο τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Το γαλλικό πλοίο Abeille Marengo που θα πραγματοποιήσει τις έρευνες βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές NAVTEX.
Ο προγραμματισμός θέλει το εγχείρημα να επανεκκινεί από το σημείο όπου σταμάτησαν οι εργασίες το 2024 και ενώ οι Τούρκοι απαιτούν γραπτή ενημέρωση για τη διέλευση του πλοίου.
«Δεν υπάρχει άλλη χώρα εδώ, εκτός από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να δώσει άδεια για το καλώδιο. Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά και θα προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον στο ακέραιο», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου (στον ΑΝΤ1), διευκρινίζοντας:
«Άλλο η άδεια και άλλο η ενημέρωση. Οι εταιρείες μπορούν να προβούν σε μια ανακοίνωση ενημερωτικού χαρακτήρα για το πότε και πού θα πραγματοποιήσουν εργασίες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «κινήσεις που γίνονται χωρίς δημοσιότητα» και μένει να φανεί αν αυτές θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.
PS SECURITY: Μια νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στήνει το στρατηγείο της στην οδό Κολιάτσου στην Κόρινθο.
Το καταστατικό της νεοσύστατης εταιρείας περιλαμβάνει από ναυλώσεις αερόστατων και ανεμοπλάνων μέχρι υπηρεσίες εναέριου ψεκασμού καλλιεργειών και τοπογραφικές αποτυπώσεις με drones υψηλής τεχνολογίας.
ΜΑΡΟΥΣΙ: Μέσα σε λίγες ώρες ξεφύτρωσαν δύο διαφορετικές εταιρείες στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στο Μαρούσι.
Στην οδό Νεμέσεως 5, η DMK Investments και η επενδυτική ΝΤ.ΕΝ.ΣΙ έστησαν τη δική τους επιχειρησιακή βάση.
Την ίδια στιγμή, στις Στέρνες Χανίων, η οικογένεια Διαμαντάκη έριξε 500.000 ευρώ σε μετρητά για τη σύσταση της Diamantakis Property, ποντάροντας στην αξιοποίηση χαρτοφυλακίων και τις τουριστικές μισθώσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα, στη Φιλοθέη, η Durenne εμφάνισε προίκα 200.000 ευρώ για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.
ΗΜΙΘΕΑ-ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ: Εσοδα από πωλήσεις 130,1 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση rebate και clawback, εμφάνισε, πέρσι, σε ενοποιημένη βάση, η Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν).
Η περσινή χρήση ήταν η πρώτη, που ενοποιήθηκαν οι κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης, τα οποία αγόρασε η Ημιθέα από την Euromedica.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα έφταναν σε 17,2 εκατ. ευρώ, αν οι κλινικές Euromedica είχαν ενοποιηθεί από 1/1/2025. Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση με ζημιές 7,7 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, λόγω των υψηλών χρηματοοικονομικών εξόδων (9,27 εκατ. ευρώ).
Ο συνολικός δανεισμός στις 31/12/2025 ανερχόταν σε 183,7 εκατ. ευρώ (σ.σ. 71,4 εκατ. ευρώ δάνεια από τράπεζες και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικές μισθώσεις και factoring) και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 9,4 εκατ. ευρώ.
ΑΤΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ: Η Αττικά Αρτοποιεία ΕΠΕ αποτελεί μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες της φερόμενης εκτεταμένης φοροδιαφυγής, με εγκέφαλο τον Άγγελο Γιαννακόπουλο. Η εταιρεία συστάθηκε, το 2012, ως Αττικοί Φούρνοι ΕΠΕ από τον Γεώργιο Γιαννακόπουλο του Άγγελου και την Αργυρώ Γιαννακοπούλου του Άγγελου και μετονομάστηκε, εν συνεχεία, σε Αττικά Αρτοποιεία.
Τον Φεβρουάριο του 2015, ο Γεώργιος Γιαννακόπουλος αγόρασε το μερίδιο της ως τότε συνεταίρου του και, τον Νοέμβριο του 2016 μεταβίβασε το 5% της εταιρείας στον Γεώργιο Φράγκο, έναντι τιμήματος 300 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε τοις μετρητοίς.
Δηλαδή, το 100% της εταιρείας αποτιμήθηκε μόλις 6.000 ευρώ (!), όταν το 2015 η Αττικά Αρτοποιεία εμφάνισε τζίρο 836,6 χιλ. ευρώ, μικτό κέρδος 550,4 χιλ. ευρώ και καθαρά κέρδη 55,5 χιλ. ευρώ, με μηδενικό δανεισμό.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο κ. Φράγκος μεταβιβάζει το 5% στην Ουκρανή Stella Migley, έναντι τιμήματος 300 ευρώ (σ.σ. πάλι καταβλήθηκε τοις μετρητοίς) και αποχωρεί από την εταιρεία.
ΑΤΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΙΙ: Και αν οι μεταβιβάσεις του 5%, έναντι σταθερού τιμήματος 300 ευρώ, χτυπούν στο μάτι, η πλαστικότητα των εξόδων διοίκησης, ώστε να έρχονται τσίμα-τσίμα με τα μικτά κέρδη… βγάζει μάτι.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα, τα έξοδα διοίκησης της Αττικά Αρτοποιεία ΕΠΕ μεταβάλλονταν με ευελιξία αντίστοιχη του μικτού κέρδους, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δηλώνει μικρά κέρδη που συν τω χρόνω έγιναν μηδαμινά.
Από το 2021 ως και το 2024, τα καθαρά κέρδη χρήσης κυμαίνονταν από 1.200 ως 4.600 ευρώ, ενώ στη χρήση 2025 η εταιρεία έγραψε ζημιά 22 χιλ. ευρώ.
Αττικά Αρτοποιεία ΕΠΕ – Βασικά οικονομικά μεγέθη (ποσά σε χιλ. ευρώ)| | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
|---|
| Μικτό κέρδος | 550,4 | 297,0 | 257,0 | 301,6 | 234,7 | 109,2 | 269,9 | 489,9 | 638,5 | 298,2 | 231,3 |
| Έξοδα διοίκησης & λοιπά | 494,8 | 274,0 | 247,0 | 276,0 | 224,7 | 143,2 | 267,4 | 485,3 | 637,2 | 296,8 | 253,3 |
| Καθαρά κέρδη | 55,5 | 22,4 | 10,2 | 24,1 | 7,6 | -33,9 | 2,5 | 4,6 | 1,2 | 1,3 | -21,9 |
OΛΠ: Η σύσταση της Πύλη Εφοδιαστικής Αλυσίδας Πειραιά Μονοπρόσωπη Α.Ε. (PGSC S.A.) από τον ΟΛΠ Α.Ε. με αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ στην Ακτή Μιαούλη δείχνει ότι το Master Plan περνά από τα χαρτιά στην πράξη.
Το παρασκήνιο έχει πολύ περισσότερο ψωμί. Βασική αποστολή της θυγατρικής είναι το mega project των 77,5 εκατ. ευρώ στα 80 στρέμματα του πρώην Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού στο Κερατσίνι για σύγχρονο Logistics Center και free zone. Ωστόσο, στην αγορά ήδη συζητιέται το άνοιγμα στον τουρισμό.
Το διευρυμένο καταστατικό προετοιμάζει το έδαφος για τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης των δύο ιστορικών αποθηκών 23,8 στρεμμάτων στην Ηετιώνεια Ακτή, με σκοπό να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων, δυναμικότητας 350 δωματίων.
Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο πήρε το πάνω χέρι η διοικητική πυραμίδα του λιμανιού, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του OΛΠ Su Xudong στη θέση του Προέδρου, τον Άγγελο Καρακώστα ως αντιπρόεδρο και τον Xie Yin ως διευθύνοντα σύμβουλο.
Από τα κοντέινερ μέχρι το room service, ο Πειραιάς αλλάζει πίστα και οι επενδυτές κρατούν σημειώσεις.
ΔΑΑ: Εντός των συγκλινουσών εκτιμήσεων οι επιδόσεις τρίτου τριμήνου της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, χάρη στην επίδοση των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων.
Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, φθάνοντας σε 530 εκατ. ευρώ στο 9μηνο (+0,6% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 162,7 εκατ. ευρώ, κλείνοντας την υστέρηση των δύο αμέσως προηγούμενων τριμήνων.
Έτσι, σε επίπεδο εννεάμηνου τα προσαρμοσμένα EBITDA έφθασαν σε 331,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ στο εξάμηνο ήταν μειωμένα κατά 7,6%.
Τα μετά από φόρους κέρδη τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 92,1 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο 9μηνου σε 173,5 εκατ. ευρώ (-6,6% σε ετήσια βάση). Πέρσι, στο τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε περίπου 21 εκατ. ευρώ. Για να πετύχει τον φετινό στόχο καθαρών κερδών 200 εκατ. ευρώ, θα πρέπει τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου να είναι αισθητά υψηλότερα (>20%).
FOURLIS-ΙΚΕΑ: Τα έσοδα από μερίσματα θυγατρικών έσωσαν την κερδοφορία της Housemarket, κατά την περσινή χρονιά.
Η εταιρεία εισέπραξε 36,98 εκατ. ευρώ από μερίσματα θυγατρικών, την ώρα που τα κέρδη προ τόκων και φόρων έπεσαν σε 1,86 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ το 2024. Τα EBITDA υποχώρησαν σε 16,63 εκατ. ευρώ από 21,8 εκατ. ευρώ το 2024.
Η πτώση ήρθε ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των εξόδων διοικητικής λειτουργίας και δευτερευόντως των εξόδων λειτουργίας διάθεσης.
Τα έξοδα εγκαταστάσεων ανέβηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε 33,12 εκατ. ευρώ από 26,46 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ οι δαπάνες μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 9,86% σε 27,3 εκατ. ευρώ.
PREMIA: Η Premia Properties προχώρησε στη σύσταση του νέου επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού BLACKBERRY CITY Μονοπρόσωπη ΑΕ., με αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και έδρα τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 59.
Το παρασκήνιο δείχνει πως το ταμπλό της εισηγμένης ετοιμάζεται για νέες προσθήκες. Στο τιμόνι της νέας οντότητας τοποθετήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαρκάζος, στέλνοντας σαφές σήμα ότι το project παρακολουθείται από το πάνω ράφι της διοίκησης.
Ο σκοπός της εταιρείας είναι ευρύς αλλά στοχευμένος, καλύπτοντας την αγοραπωλησία και εκμετάλλευση μη οικιστικών ακινήτων, καθώς και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης για περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε στρατηγικούς κλάδους του commercial real estate και των ξενοδοχειακών assets.
Όταν η πίτα των ακινήτων φουσκώνει, τα ειδικά οχήματα παίρνουν μπρος και οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποιο ακριβώς «φιλέτο» θα σερβιριστεί πρώτο.
METLEN: Έσοδα από μερίσματα άνω των 123 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει, φέτος, η Metlen Energy & Metals AE, 100% θυγατρική της εισηγμένης βρετανικής εταιρείας συμμετοχών (Metlen Energy & Metals Plc), κάτω από την οποία παραμένει το σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.
Πέραν των 83 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από τη ΜΕΤΚΑ, το ταμείο της ζέσταναν ή θα ζεστάνουν και 30,09 εκατ. ευρώ από τη Protergia Θερμοηλεκτρική.
Πρόκειται για την εταιρεία μέσω της οποίας η Metlen κατέχει το 65% της Κόρινθος Power.