Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2008

Τράπεζες και... ορεκτικά για εξαγορές

Τράπεζες και... ορεκτικά για εξαγορές
Θα ενθυμείσθε, φανταζόμαστε, ότι η βίαιη διόρθωση του 2006 (Μάιος - Ιούνιος) έδωσε την αφορμή με την πτώση των αποτιμήσεων να χτιστούν επενδυτικές θέσεις οι οποίες αποτέλεσαν τη «μαγιά» ενός κύκλου κινήσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων, που είχε αποβεί τότε άκαρπος.

Η Πειραιώς κινήθηκε πρώτη τότε αποκτώντας θέση στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, για να συμπληρωθεί αργότερα το τρίγωνο και με τη συμμετοχή της MPB.

Μπορεί η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία να δώσει ανάλογη αφορμή;

Οι πληροφορίες για την "προσέγγιση" ΕΤΕ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ μπορεί να διαψεύδονται επισήμως, πλην όμως οι διαψεύσεις ουδόλως... έπεισαν τους γνωρίζοντες.

Απλώς, λένε οι... δύσπιστοι, δεν υπήρξε αυτό που λέμε "κοινός τόπος".

Στο χρηματιστηριακό σκέλος, οι αποτιμήσεις έχουν πιεστεί σημαντικά, οι συνήθεις, όμως, «λαγοί» στις κούρσες του M&A, δηλαδή τα event driven funds, δεν εθεάθησαν με flows σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές που άλλοτε αποτελούσαν από τις πλέον αγαπημένες τους ευρωπαϊκές επιλογές.

Να έχουν πάρει τη θέση τους οι εφοπλιστές; Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν. Άλλωστε η ανάγκη τραπεζών να εξασφαλίσουν άλλα έσοδα από επιχειρηματικά projects συναντά όλο και συχνότερα τα εφοπλιστικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ιδιόμορφες νέες συμμαχίες.

Οι κινήσεις Τσάκου σε Κύπρου και Πειραιώς και οι φήμες για αγορές μετοχών Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τον εφοπλιστή Πατέρα δείχνουν ότι εφοπλιστές δηλώνουν εκόντες άκοντες το "παρών".

Έχει έρθει όμως η ώρα να ριχτεί το όπλο των προσδοκιών M&A στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων;

Οι σκεπτικιστές απαντούν ορθά-κοφτά όχι.

Η χρονιά έχει ακόμη πολλά δύσβατα γυρίσματα μπροστά της και αν η κατάσταση μείνει ως έχει μερικούς μήνες ακόμη, τα μειωμένα spreads ίσως χτυπήσουν την κερδοφορία.

Ίσως κάποιοι να μαγειρεύουν από τώρα κινήσεις εξασφάλισης υπεραξίας προκειμένου να μην… πεινάσουν αργότερα. Αλλά μάλλον δεν θα μας προσφέρουν το πλήρες μενού τώρα.

Μια... μυρωδιά στη δυσχερή τρέχουσα συγκυρία ίσως να είναι από μόνη της αρκετή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v