Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2003

Απλές παρατηρήσεις για το arbitrage ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ

Εγκαίρως ο Χαμαιλέων κατέγραψε χθες το άγριο arbitrage στις μετοχές των ΕΛΠΕ και της ΠΕΤΡΟΛΑ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τους απλούς επενδυτές.

Διότι για μεν τους traders υπάρχει νόημα και κέρδος στις άμεσες αγοραπωλησίες μεταξύ των μετοχών (cross trading), το οποίο όμως δεν υφίσταται για τους απλούς και περισσότερο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οι τελευταίοι, ίσως θα πρέπει να λάβουν υπ όψιν τους και το γεγονός ότι ο ”δυνάμει” βασικός μέτοχος, δηλαδή ο όμιλος Λάτση, αγοράζει πάνω από το 16% των ΕΛΠΕ στην τιμή των 7,5 ευρώ, έναντι τρέχουσας στην περιοχή των 6 ευρώ.

Προεξοφλούν άραγε κάποιοι ”πονηροί” ότι ο ίδιος όμιλος θα θελήσει μελλοντικά να κάνει... ”μουαγιέν προς τα κάτω”, αγοράζοντας φθηνότερα το επόμενο ποσοστό; Μπορεί. Μπορεί όμως και να συμβεί το αντίθετο, ήτοι να υπάρξει μελλοντικά άνοδος στην τιμή της μετοχής των ”νέων” ΕΛΠΕ, μέσω προσδοκιών επέκτασης κ.λ.π.

Ο Χαμαιλέων δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Παρατήρησε όμως ότι η ΠΕΤΡΟΛΑ έκλεισε χθες με πτώση 11,27%, στα 3,62 ευρώ με την μέση σταθμική τιμή (την μέση τιμή των πράξεων σταθμισμένη με τον όγκο της κάθε πράξης) να βρίσκεται στα 3,73 ευρώ.

Ητοι, η μέση σταθμική τιμή ήταν 3% υψηλότερη από το κλείσιμο. Καμία ”στήριξη” που ίσως υποδηλώνει ότι κάποιοι... μαζεύουν!!!

Ομοίως και στα ΕΛΠΕ, η τιμή κλεισίματος διαμορφώθηκε με πτώση 1,66% στα 5,94 ευρώ, με την μέση σταθμική της συνεδρίασης να είναι όμως στα 6,10 ευρώ, σχεδόν 3% υψηλότερη.

Το αντίθετο όλως περιέργως, συνέβη με την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ που με τριπλάσιο όγκο απ ότι συνήθως (στα ΕΛΠΕ και την ΠΕΤΡΟΛΑ ο όγκος ήταν επίσης... πολλαπλάσιος του συνηθισμένου) έκλεισε με πτώση 1,71% στα 6,88 ευρώ. Μόνον που στην περίπτωσή της η μέση σταθμική τιμή ήταν... χαμηλότερη, στα 6,84 ευρώ.

Απλά στοιχεία προς υποβοήθηση των επενδυτικών αποφάσεων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v