Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2008

ΔΡΟΜΕΑΣ - SATO: Το ράλι των σιαμαίων και ο… ΟΠΑΠ

ΔΡΟΜΕΑΣ - SATO: Το ράλι των σιαμαίων και ο… ΟΠΑΠ
Ωραίο είναι να χτυπάει η μετοχή σου ένα 40% «μονοκοπανιά», ή αν προτιμάτε «απνευστί» (που λέγανε και οι παλαιότεροι), αρκεί προηγουμένως να μην έχει χάσει τα… μαλλιοκέφαλά της.

Ο λόγος για τον Δρομέα, που είχε μεν υψηλό μέσα στο 2007 τα 2,12 ευρώ, κάπου εκεί στον Νοέμβριο όμως άρχισε να τρέχει (που λέει και το όνομά του) στην… κατηφόρα και ξέχασε να σταματήσει, ο αφιλότιμος, ώσπου έφτασε στο 0,63 ευρώ!

Ξαφνικά όμως,  ως εκ θαύματος, μετά την 31η Μαρτίου άρχισε να τρέχει στην… ανηφόρα αυτήν τη φορά, «γράφοντας» περίπου 40% μέσα σε 10 συνεδριάσεις!

Και κάπως έτσι έχει βρεθεί λίγο χαμηλότερα (περίπου 5%) από εκεί όπου βρισκόταν πέρυσι τέτοιο καιρό.

Ψάξαμε κι εμείς να δούμε πού μπορεί να οφείλεται αυτή η ευπρόσδεκτη για τους μετόχους άνοδος, ξεκινώντας από τα αποτελέσματα του 2007.

Δεν εντυπωσιαστήκαμε.

Με εξαίρεση μια αύξηση του EBITDA κατά περίπου 15% - 16%, δεν υπάρχει κάτι για να πανηγυρίσουμε. Ο τζίρος είναι σχεδόν ίδιος, όπως και τα κέρδη, ενώ βελτιωμένη είναι η σύνθεση των κεφαλαίων με χαμηλές σχετικά υποχρεώσεις.

Είναι γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια είναι ακόμη και τώρα ολίγον υψηλότερα της κεφαλαιοποίησης (με χθεσινό κλείσιμο, μετά δηλαδή το τελευταίο +8,89%, η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 34 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 37 εκατ. ευρώ).

Αλλά το P/E μετά από φόρους βρίσκεται πλέον στο διόλου ευκαταφρόνητο… 33 - 34!

Τι άλλο είδαμε;

Ότι προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Παπαπαναγιώτου πούλησε ένα μέρος των μετοχών του (περίπου το 2,3% της εταιρίας) στον πρόεδρο Θανάση Παπαπαναγιώτου, κι έτσι έπαψαν να έχουν ακριβώς από 38,56% ο καθένας. Ίσως να έχει και αυτό τη σημασία του.

Είδαμε επίσης ότι η εταιρία έκανε και μια παρουσίαση σε ξένους θεσμικούς, που ελπίζουμε να έχουν ενδιαφερθεί για μια μάλλον μικρή εταιρία στην οποία οι βασικοί μέτοχοι έχουν «μόλις» το… 77% και κάτι των μετοχών.

Και βεβαίως, είδαμε ότι η εταιρία μετείχε μεν στον διαγωνισμό ύψους 60 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό επίπλων του ΟΠΑΠ, αλλά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε τον Νοέμβριο, δηλαδή λίγο μετά την αρχή της πτώσης για τη μετοχή (κάτι… συμπτώσεις, βρε παιδί μου!).

Δείτε τώρα την άλλη… σύμπτωση, το συγκριτικό εξαμηνιαίο διάγραμμα της μετοχής της ΔΡΟΜΕΑΣ και της μετοχής της SATO, που επίσης συμμετείχε σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Σημειώστε επίσης ότι και η SATO από την πλευρά της έχασε τα μαλλιοκέφαλά της όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, κερδίζει… 36% στις τελευταίες 10 - 11 συνεδριάσεις κι έκλεισε κι αυτή με μεγάλη άνοδο κατά 8,33% χθες, παρότι δεν είχε ούτε αυτή τα… «καλυτερότερα» αποτελέσματα.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Έγιναν για κάποιο λόγο... «σιαμαίες» οι μετοχές των δύο εταιριών, κι άρχισαν να ανεβαίνουν από κοινού, αφού πρώτα έπεσαν στο ίδιο "μοτίβο"

Ή μήπως το ταμπλό… μιλάει και μας λέει ότι ξανανοίγουν οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό του ΟΠΑΠ;

Δεν ξέρουμε, αλλά το βέβαιο είναι ότι κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v