Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 11 2002

Τα... σενάρια και η αριθμητική

Πολύ... μελάνι χύνεται ήδη σε σχέση με την πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικής εξαγοράς από την Εθνική εναντίον της Alpha Bank, είτε με την ”καθαρή” έννοια της πρωτοβουλίας, είτε και με τη μορφή της αντίδρασης σε αντίστοιχη κίνηση ενός άλλου μεγάλου παίκτη.

Ο Χαμαιλέων έγκαιρα σας είχε ενημερώσει προ αρκετών ημερών για την ύπαρξη σχετικών πληροφοριών, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε και επίμονες, δεδομένου ότι μάλλον διαψεύσεις υπήρξαν από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερομένων, παρά... επιβεβαίωση.

Από την άλλη πλευρά, η φημολογούμενη μεταφορά ορισμένων λογαριασμών του κ. Μαρινόπουλου από την Alpha, της οποίας τυγχάνει ”μέτοχος με επιρροή”, προς την Εθνική, συσχετιζόμενη και με τη μακρά σχέση που τον συνδέει (ή αν προτιμάτε τον συνέδεε) με τον κ. Ι. Κωστόπουλο, δικαίως ίσως πυροδότησε το νέο κύκλο σεναριολογίας.

Εν τούτοις, η λογική των αριθμών είναι ”σκληρή”. Οποιος εκδηλώσει δημόσια προσφορά, κάποιο ”τυράκι” θα πρέπει βέβαια να δώσει στους μετόχους. Οχι όμως σε περιορισμένο αριθμό εξ αυτών, όπως συνέβη στη περίπτωση της EFG Eurobank με την Εργασίας, αλλά στο σύνολο των μετόχων, καθ’ ότι, όπως ορισμένοι ίσως θυμούνται, το νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες προσφορές, έχει αλλάξει!

Με δεδομένη την κεφαλαιοποίηση της Alpha, που βρίσκεται σήμερα στα 3,44 δισ. ευρώ (με πτώση κατά περίπου 7% το τελευταίο 3μηνο), και αυτή της Εθνικής που βρίσκεται στα 5,82 δισ. ευρώ (με πτώση κατά 4% στο τελευταίο τρίμηνο), πόσο εύκολο θα είναι, για παράδειγμα, να δοθούν και ορισμένα μετρητά έναντι μετοχών της Alpha και μάλιστα με ένα σεβαστό premium;

Τα προαναφερθέντα ισχύουν βεβαίως και για τον φερόμενο ως αντίπαλο της ΕΘνικής σε μια τέτοια διαδικασία, δηλαδη τον όμιλο Eurobank. Οπότε καλό θα είναι να κρατάμε ”μικρό καλάθι”, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, καθ’ ότι και η γενικότερη συγκυρία δεν φαίνεται να ευνοεί τέτοιες ”τολμηρές” κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v