Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2003

To... Αλουμίνιο το προσέξατε τελευταία;

Ο Χαμαιλέων αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα μέταλλα και ιδίως στο μόλυβδο. Τώρα είναι η σειρά του αλουμινίου, με δύο άξονες, την Αλουμίνιο της Ελλάδος και την ΕΛΒΑΛ.

Με έναυσμα τις εξελίξεις γύρω από την πρόταση εξαγοράς της Pechiney που υποβλήθηκε από την Alcoa, οι αναλυτές της Alpha Finance καταλήγουν σε πρόσφατο σχόλιο τους στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται να δούμε την κατάθεση δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά του υπόλοιπου 39,8% της εταιρίας που είναι εισηγμένη στο ΧΑ , εκ μέρους της μητρικής της Pechiney.

Oι ίδιοι, επισημαίνουν ότι:

Με βάση τις ιδιόμορφες συνθήκες που επικρατούν τώρα στην αγορά αλουμινίου, μια πρόταση εξαγοράς θα μπορούσε να γίνει σε πολύ φθηνότερη τιμή από αυτή που θα διαμορφωθεί αν ανακάμψει η αγορά του συγκεκριμένου μετάλλου.

Σε ότι αφορά την ΕΛΒΑΛ υποστηρίζεται από τους αναλυτές ότι οι ”μέγα –συγχωνεύσεις” στο χώρο την ευνοούν για δύο λόγους:

Πρώτον διότι οι κολοσσοί που προκύπτουν υποχρεούνται να πωλήσουν κάποιες θυγατρικές, τις οποίες κάλλιστα μπορεί εκείνη να αγοράσει ( όπως συνέβη παλαιότερα με την συγχώνευση Alcan και Alusuisse , οπότε η ΕΛΒΑΛ αγόρασε την Bridgenorth)

Και δεύτερον, διότι όσο η αγορά γίνεται περισσότερο ”ολιγοπωλιακή” τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη της ”προσφοράς” απέναντι στη πλευρά της ζήτησης.

Αυτά με την υποσημείωση ότι η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή έχει σύσταση neutral για την Αλουμίνιο της Ελλάδος ενώ πρόκειται σύντομα να εκδώσει αναλυτικό report για την ΕΛΒΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v