Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2008

Αγορές: Μαύρη... μαυρίλα πλάκωσε

Αγορές: Μαύρη... μαυρίλα πλάκωσε
Οι πιο «μαύρες» συνεδριάσεις επενδυτικών επιτροπών ήταν αυτές της περασμένης εβδομάδας. Κι όπως αποδεικνύεται από την πορεία της αγοράς που έσπασε ήδη τα χαμηλά του Μαρτίου με πάνω από 100 μονάδες, όχι.... άδικα! 

Η απαισιοδοξία των στελεχών της εγχώριας αγοράς για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών χτύπησε... «κόκκινο» ξεπερνώντας τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου (τα προηγούμενα χαμηλά της αγοράς) και με εξαιρετική δυσκολία μπορεί κανείς να βρει τώρα κάποιον... σχετικά αισιόδοξο.

Είναι τόσο «μαύρο» το consensus των εκτιμήσεων που κάποιοι αρχίζουν να σκέφτονται το... «it΄s too bad (και ουχί good) to be true».

Προς το παρόν, πάντως, το contrarian σενάριο δεν δείχνει να εδράζεται σε σταθερά θεμέλια. Το οποίο όμως δεν είναι και τόσο περίεργο. Έτσι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ράλι ανακούφισης στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, θα πρέπει να προκύψουν πολύ καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα (κυρίως στις ΗΠΑ) ώστε να διασκεδαστούν και πάλι, όπως τον Μάρτιο, οι ανησυχίες περί συστημικού κινδύνου. 

Αν προκύψουν και ενδείξεις τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, συνεπεία της μείωσης των επιτοκίων και του πακέτου στήριξης, τότε... τόσο το καλύτερο.

Με αυτή τη μαυρίλα πάντως (και λίγο πριν από τις... διακοπές) ελάχιστοι έχουν διάθεση να αναλάβουν ρίσκο.

Οι περισσότεροι τώρα είναι στο... «go with the flow». Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε κι ότι οι αγορές αλλάζουν κατεύθυνση όταν όλοι έχουν... παραδοθεί στο trend που επικρατεί!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v