Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2003

Το απίστευτο παιχνίδι με την PLIAS

Σε μια πραγματική επίθεση ”δημοσίων σχέσεων” έχει επιδοθεί εσχάτως η διοίκηση της εταιρίας PLIAS, προβάλλοντας το ”σωτήριο” ρόλο της αύξησης για την εταιρία, αλλά και το γεγονός ότι είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρία διανομών στην Ελλάδα. Μόνο που δεν λένε τα… υπόλοιπα.

Δεν λένε δηλαδή, ότι με τον τρόπο υλοποίησης της αύξησης (επιδιώκεται να αντληθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ με την έκδοση σχεδόν… 100 εκατ. νέων μετοχών, οι οποίες θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τις παλιές, που θα έχουν προηγουμένως περιοριστεί σε… 6,5 εκατ. τεμάχια), οι βασικοί μέτοχοι που αποφάσισαν την αύξηση αποτιμούν την αξία της ”σημερινής” Plias σε μόλις …2 εκατ. ευρώ .

Κι αυτό όταν η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμά την εταιρία στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και στη χαμηλότερη τιμή, ουδέποτε η αποτίμησή της έπεσε κάτω από τα περίπου 4 εκατ. ευρώ!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά κι αν ακολουθείται μια μεθοδολογία που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των βασικών μετόχων με τη σκέψη ότι δεν θα υπάρξει σημαντική προθυμία εκ μέρους των υπολοίπων.

Σχετικά έχουμε ακόμη να σημειώσουμε ότι κάθε κάτοχος μίας σημερινής μετοχής της εταιρίας (τρέχουσας αξίας 0,78 ευρώ) καλείται να καταβάλλει στο πλαίσιο της αύξησης 2,25 ευρώ ”φρέσκο” χρήμα, ήτοι τριπλάσιο ποσό!!!

Κι αν δεν το κάνει, θα δει την αξία της μετοχής του κυριολεκτικά να εκμηδενίζεται μέσα στα δεκάδες εκατομμύρια των νέων μετοχών, αφού η σχέση είναι 15 νέες (!!!) προς μία παλαιά. Κι έτσι οι βασικοί μέτοχοι ενδέχεται να αποκτήσουν πάνω από το 90% της εταιρίας, έναντι του 50% που έχουν σήμερα, απλά ασκώντας τα δικαιώματα τους όπως έχουν δεσμευθεί!!!

Για την ακρίβεια, έτσι όπως τα έφεραν, περισσότερο τους συμφέρει να ΜΗΝ συμμετάσχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, παρά να συμμετάσχουν.

Άλλωστε έχουν αποφασίσει ότι η αύξηση θα ισχύσει με οποιοδήποτε ποσό κάλυψης κι έχουν και δικαίωμα (ως διοικητικό συμβούλιο) να βρουν λύσεις και για τα αδιάθετα.

Καλό έτσι;

ΥΓ: Σημειωτέον ότι το 1999 η εταιρία άντλησε σχεδόν 18 εκατ. ευρώ εκδίδοντας 4.517.540 μετοχές και το 2000 άντλησε άλλα 15,5 εκατ. ευρώ εκδίδοντας 2.158.310 μετοχές.

Κοινώς, έλαβε περίπου 11,5 δισ. δρχ, τα μισά εκ των οποίων (πάνω από 5,5 δισ.) πρέπει να ήλθαν από τους λοιπούς μετόχους που βλέπουν τα τότε χρήματα τους να ”αποτιμώνται” τώρα σε λιγότερο από 350 εκατ. δρχ.!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v