Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2002

Το φυσικό αέριο μας φέρνει πιο κοντά

Επιτέλους! Το πρώτο βήμα για τη διεθνή καριέρα της Αγροτικής Τράπεζας είναι γεγονός. Οπως μαθαίνουμε μέσω διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, η πρώτη ”μπίζνα” αφορά τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα λάβει η General Banking and Trust Rt., γνωστή και ως ΑΕΒ, δηλαδή ο τραπεζικός ”βραχίονας” του ρωσικού κολοσσού ΟΑΟ Gazprom, έδρα του οποίου (του... βραχίονος) είναι η Ουγγαρία.

Για όσους το έχουν ενδεχομένως λησμονήσει, η Gazprom είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός προμηθευτής της χώρας μας με φυσικό αέριο και ”συνεταίρος” του έλληνος επιχειρηματία κ. Κοπελούζου στην Προμηθέας Gaz.

Εντύπωση όμως προκαλεί και ο πλουραλισμός των άλλων ξένων τραπεζών που υπό τη Standard Bank London Ltd συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα του δανείου. Μεταξύ αυτών, η Arab Banking Corp. και η Israel Bank of New York (!) καθώς και μια σειρά από άλλα όχι τόσο γνωστά ονόματα του διεθνούς τραπεζικού χώρου.

Φαίνεται ότι εκτός από το χρυσό, πιο κοντά μας φέρνει και το... αέριο, ακόμη και σε περιόδους αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή!

Επ’ ευκαιρία να σημειώσουμε και την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο πρόεδρος του Ιράν κ. Χαταμί, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησής του.

Θυμίζω πως ο Χαμαιλέων σας είχε ενημερώσει έγκαιρα ότι αναμένεται συμφωνία με το Ιράν, αντικείμενο της οποίας θα είναι -πρώτα ο... Αλλάχ- η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τις ιρανικές ”πηγές” φυσικού αερίου με την Αγκυρα. Κι αυτό δεδομένου ότι οι Ιρανοί φιλοδοξούν, μέσω Ελλάδος, να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά ως εναλλακτική πηγή προμήθειας, σε έναν τομέα που ”παίζουν” πολύ οι Ρώσοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v