Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2008

Ridenco: Το κυπριακό ράλι και η… ιταλική τρύπα!

Ridenco: Το κυπριακό ράλι και η… ιταλική τρύπα!
Είναι δυνατόν μια θυγατρική εταιρία να αποτιμάται περισσότερο από τη μητρική της; Και όμως είναι!

Η θυγατρική της Ridenco, που είναι εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο, είναι διαπραγματεύσιμη με κεφαλαιοποίηση 44,2 εκατ. ευρώ, όταν η μητρική εισηγμένη στο Χ.Α. έχει χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 19 εκατ. ευρώ (!).

Και όσο κι αν το «χαρτί» στο ΧΑΚ έχει διανύσει τρελό ράλι (η μετοχή πέρυσι τον Αύγουστο ήταν διαπραγματεύσιμη γύρω στο 1,25 και σήμερα βρίσκεται στα 3,40 ευρώ…), εκμεταλλευόμενο και την περιορισμένη εμπορευσιμότητά του, το κυρίως ζήτημα παραμένει πώς μια εταιρία με τόσο γνωστά brand names όπως η Ridenco (Timberland, Nautica) είναι διαπραγματεύσιμη μόλις προς 19 εκατ. ευρώ στη Σοφοκλέους.

Η απάντηση είναι ότι πριν από κάποια χρόνια η εταιρία αποφάσισε να επεκταθεί μέσω δικού της δικτύου -μεταξύ άλλων- και στην αγορά της Ιταλίας.

Πήγε δηλαδή να πουλήσει αμερικάνικη μόδα στην Ιταλία, στη χώρα όπου «γεννήθηκε η μόδα»!

Το εγχείρημα αυτό μοιάζει σαν να πάει κάποιος ξένος να κάνει εισαγωγή φέτας στην Ελλάδα…

Οι πρώτες «χοντρές» ζημίες δεν άργησαν να έρθουν και ενώ οι αρχικοί στόχοι μιλούσαν για break even μέσα στο 2007, τελικά προέκυψαν πέρυσι απώλειες 3 εκατ. ευρώ!

Έτσι εξηγείται το γιατί η μητρική εταιρία σημείωσε πέρυσι κέρδη 2,27 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένη βάση υποχρεώθηκε σε ζημίες λίγο υψηλότερες των 900 χιλιάδων.

Η Ridenco προχωρά τώρα σε αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της στην Ιταλία, προσδοκώντας break even μέσα στο 2009, ή έστω μέσα στο 2010.

Αν, πάντως, λυθεί το θέμα της Ιταλίας, προκύπτει μια μετοχή με μονοψήφιο P/E και πολύ καλές προοπτικές, κυρίως στα Βαλκάνια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v