Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 31 2008

H Επιτροπή, η Ασπίς και η πόκα χωρίς μπαλαντέρ

H Επιτροπή, η Ασπίς και η πόκα χωρίς μπαλαντέρ
Σε μια αγορά που αποτελεί ακόμη Φαρ Ουέστ, μία από τις πρώτες ανάγκες ελέγχου είναι να ρυθμίσεις τους κανόνες με τους οποίους παίζεται η πόκα. Για να μειωθούν οι σκοτωμοί… αμάχων.

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ξεκίνησε με τα βασικά. Η απόφαση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των Commercial, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς ΑΕΑΖ βάζει κανόνες στην… πόκα.

Και εξηγούμαστε. Η Commercial Value δεν βρέθηκε με «τρύπα» στα αποθέματά της άνω των 100 εκατ. ευρώ. Βρέθηκε με χαμηλή αναπροσαρμοσμένη φερεγγυότητα λόγω των μετοχικών θέσεων που κατείχε σε άλλες εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Ψωμιάδη (π.χ. στις 31/12 κατείχε το 24% της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ). Ο οποίος αποτελεί εμμέσως και τον δικό της βασικό μέτοχο.

Με βάση το Solvency II οι συμμετοχές σε εταιρίες του ίδιου ομίλου αφαιρούνται από την καθαρή θέση. Έτσι, η Commercial βρέθηκε με αναπροσαρμοσμένη καθαρή θέση χαμηλότερη κατά 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε σχέση με αυτήν που δήλωσε στις 31/12/07.

Η απόφαση της ΕπΕΙΑ, όσο και αν φαίνεται αυτοματισμός, αποτελεί βόμβα, μια και στην Ελλάδα η προηγούμενη εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιριών (υπουργείο Εμπορίου) σχεδόν κατάπινε… καμήλους.

Το μήνυμα είναι σαφές. Τέρμα πια στην αμερικανική πόκα. Με τους δεκάδες προκαθορισμένους… μπαλαντέρ που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και σημαδεμένα χαρτιά. Όπως, για παράδειγμα, το να μην υπάρχει επίσημη δομή ομίλου αλλά αλληλοκατεχόμενα ποσοστά που συνιστούν όμιλο.

Οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ και Commercial Value δεν αποτελούν όμιλο. Μπορεί σχηματικά να ονομάζονται «όμιλος Ασπίς», καμία όμως δεν ενοποιεί την άλλη. Αυτό επέτρεπε να μπορούν να κατέχουν ποσοστά που δεν έπρεπε να λογίζονται αφαιρετικά στην καθαρή θέση τους.

Μέχρι που ήρθε η απόφαση της ΕπΕΙΑ, η οποία ουσιαστικά θεωρεί ότι τα αλληλοκατεχόμενα ποσοστά μεταξύ των εταιριών συμφερόντων Π. Ψωμιάδη συνιστούν δομή ομίλου. Εξ ου και επιβάλλει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όχι μόνο στην Commercial αλλά και στις άλλες δύο εν Ελλάδι ασφαλιστικές.

Οι εταιρίες συμφερόντων Π. Ψωμιάδη μία επιλογή έχουν τώρα. Να ξεμπλέξουν το κουβάρι των αλληλοκατεχόμενων ποσοστών. Και για να συμβεί αυτό η Commercial θα προχωρήσει σε αύξηση άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Ποιος θα βάλει τα λεφτά; Μάλλον οι άλλες εταιρίες συμφερόντων Π. Ψωμιάδη εφόσον πουλήσουν κάποιες συμμετοχές (π.χ. Universal Bank, Universal Life).

Μένει να δούμε αν η ΕπΕΙΑ θα συνεχίσει τον καθορισμό κανόνων πόκας. Μήπως, για παράδειγμα, πρέπει να ασχοληθεί και με την τεράστια υποαποθεματοποίηση που χαρακτηρίζει τα νοσοκομειακά προγράμματα μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών;

Ή όπως στο Φαρ Ουέστ κάποιοι είναι καουμπόηδες και κάποιοι Ινδιάνοι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v