Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2008

H TτΕ, οι ελεγκτές και η μοιραία 8η Αυγούστου

H TτΕ, οι ελεγκτές και η μοιραία 8η Αυγούστου
Την 8η Αυγούστου του 2008, ημέρα τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο, το Χ.Α. δέχτηκε ανεξήγητες -κατά την αγορά- πωλήσεις στο σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων του, καταγράφοντας ισχυρή πτώση.

Εν μέσω θερινής ραστώνης, άπνοιας συναλλαγών και θαμπωμένοι από την εικόνα ολοκληρωτισμού που εξέπεμπαν οι 2.008... Κινέζοι τυμπανιστές, λίγοι ασχολήθηκαν με το γιατί «έβρεξε» πωλήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Η κρίση της Οσετίας, που μόλις ξεκινούσε, ήταν μια δικαιολογία. Ο κίνδυνος της Νέας Ευρώπης αυξανόταν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αξιόλογη έκθεση. Αποδεικνυόταν όμως ανίσχυρο επιχείρημα καθώς κατά την ίδια συνεδρίαση οι αυστριακές τράπεζες, περισσότερο εκτεθειμένες στην περιοχή, είχαν συνηθισμένη συμπεριφορά.

Το τότε ρεπορτάζ του Euro2day κατέγραφε ως επιπλέον λόγο τις ανησυχίες για κάθετη επιβράδυνση του ρυθμού χορηγήσεων στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Επιβράδυνση που δικαιολογούσε τις μαζικές πωλήσεις.

Σήμερα όμως, έναν μήνα μετά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 8 Αυγούστου διενεργήθηκε συνάντηση στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος με εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Η κεντρική τράπεζα ζήτησε από τους ελεγκτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών σε σημεία όπως ο σχηματισμός προβλέψεων, ζητώντας περισσότερα στοιχεία.

Έχει λόγους να ανησυχεί ο κεντρικός τραπεζίτης;

Το 2007 οι εμπορικές τράπεζες διενήργησαν συνολικά μειωμένες προβλέψεις επισφαλειών κατά 8% σε σχέση με το 2006, παρά την αύξηση των χορηγήσεών τους κατά 30%. Πήγαν όμως καλύτερα οι επιχειρήσεις και αυτό δικαιολογούσε τον σχηματισμό χαμηλότερων προβλέψεων.

Μερικούς μήνες μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η αύξηση του κόστους χρήματος χτυπά ήδη μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που εμφανίζουν ακόμη και αδυναμία εξυπηρέτησης δανεισμού. Τα εξάμηνα δε έδειξαν συνολικά επιδείνωση στους δείκτες ρευστότητας των εισηγμένων.

Με δεδομένο ότι τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν, ανάλογα με την τράπεζα, από το 30% έως και το 60% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και είναι πιθανόν η κρίση να μην έχει φτάσει ούτε στο μέσον της, η κεντρική τράπεζα έχει λόγους να ανησυχεί.

Να γνώριζαν κάποιοι για τη συνάντηση, τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν και τις συστάσεις που ακολούθησαν; Πιθανώς ναι, πιθανώς να μην προκύπτει καν συσχέτιση.

Γεγονός είναι ότι από τη συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου μέχρι σήμερα η τεχνική εικόνα του συνόλου σχεδόν των τραπεζών (πλην Εθνικής) έχει επιδεινωθεί και το Χ.Α., αφού δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών, υπεραπέδωσε στην πτώση.

Εμείς απλώς το καταγράφουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v