Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2008

Τα 5 δισ. ευρώ και η αύξηση του Τ.Τ.

Τα 5 δισ. ευρώ και η αύξηση του Τ.Τ.
Και εγένετο δημοσιονομικό θαύμα! Το Δημόσιο θα δώσει μέχρι 28 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών, θα βάλει όμως το χέρι στην τσέπη μόνο για τα 5 δισ.

Πώς γίνεται αυτό; Τα 15 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια τραπεζών στα οποία το Δημόσιο παρέχει εγγύηση με προμήθεια. Και τα 8 δισ. αφορούν σε ειδικά ομόλογα που θα εκδίδει το Δημόσιο υπέρ των τραπεζών με ενέχυρο απαιτήσεις στεγαστικών δανείων.

Ακόμη και για τα 5 δισ. ευρώ που αφορούν σε άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το ελληνικό δημόσιο ζητάει ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές μετά ψήφου, όταν οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις ζητούν προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι αναλυτές φοβούνται δε ότι μέρος των παραπάνω κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για αυξήσεις κεφαλαίου, στις οποίες ενδεχομένως θα χρειαστεί να προχωρήσουν το Τ.Τ. και άλλη μία κρατική τράπεζα

Αυξήσεις που πιθανολογούνταν πριν από την όξυνση της πιστωτικής κρίσης δεν έχουν καμία σχέση με αυτή και κανονικά πρέπει να διενεργηθούν με παροχή δικαιώματος προτίμησης σε όλους τους παλαιούς μετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v