Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2008

Η Jumbo, η συνέντευξη και το βύθισμα της μετοχής

Η Jumbo, η συνέντευξη και το βύθισμα της μετοχής
Τον πανικό με τον οποίο λειτουργούν οι επενδυτές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, και το πώς αυτός επιτείνεται από την απουσία υπευθυνότητας, αποτύπωσε σε όλο της το μεγαλείο η περίπτωση της Jumbo την περασμένη Παρασκευή.

Σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Τόλης Βακάκης ερωτώμενος αναφορικά με την εκπλήρωση των στόχων του τριετούς business plan 2007-10 είπε μεταξύ άλλων ότι "πάνω στον τυφώνα" δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις έτους.

Είπε μάλλον το αυτονόητο, αφού είχε διευκρινίσει ότι κατά το α΄ τρίμηνο της χρήσης 1/7/2008 με 30/6/2009 οι πωλήσεις έτρεξαν με ρυθμό υψηλότερο του 20% και ότι περίπου με αντίστοιχο ρυθμό έτρεξαν και τον Οκτώβριο.

Ο πανικός που επικρατούσε στην αγορά έκανε αναλυτές και διαχειριστές να αναγνώσουν την αποστροφή Βακάκη ως μια πρώτη προειδοποίηση καθοδικής αναθεώρησης. Και αφού το διάβασαν έτσι, υπερτόνισαν και την τάση κόπωσης του ρυθμού πωλήσεων στην Ελλάδα κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου η οποία αναφέρθηκε.

Για τα δε hedge funds που εκτελούν ηλεκτρονικά με βάσεις πληροφοριών στις οποίες πέφτουν και αναλύονται οι ειδήσεις χωρίς παρέμβαση διαχειριστή ή αναλυτή, η παραπάνω ανάγνωση της συνέντευξης προκάλεσε αυτόματες πωλήσεις.

Αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να σημειώσει ελεύθερη πτώση φτάνοντας ως τα 6,72 ευρώ, ενώ την Πέμπτη είχε κλείσει στα 8,64 ευρώ. Όλα αυτά, μάλιστα, όταν είναι γνωστό σε όλους σχεδόν ότι τα Α/Κ της Capital αδειάζουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα και έχουν και μετοχές Jumbo.

Η Jumbo αναγκάστηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής να βγάλει ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι από το σύνολο της συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου της δεν προκύπτει κάτι που θα μπορούσε άμεσα ή έμμεσα να θεωρηθεί προειδοποίηση για τους στόχους της τριετίας του ομίλου.

Μόνο που αμέσως μετά αναφέρει η ανακοίνωση της εισηγμένης: «Ο κ. Βακάκης διευκρίνισε ότι για να εκφραστεί αντικειμενική εκτίμηση σχετικά με τους στόχους του ομίλου θα έπρεπε πρώτα να περιμένει κανείς τη σταθεροποίηση των αγορών και με βάση τα πραγματικά δεδομένα να επαναχαράξει νέες ή να προσαρμόσει τις υφιστάμενες στρατηγικές προς μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του ομίλου".

Πλήρωσε η Jumbo το προηγούμενο της Frigoglass και το ότι οι διαχειριστές έχοντας καεί φυσούν και το γιαούρτι; Πιθανώς.

Μένει όμως το... καυτό  ερώτημα:
 
Γιατί δηλώθηκαν όλα αυτά εν μέσω τυφώνος και δεν περίμενε η εισηγμένη να σταθεροποιηθούν οι αγορές, να αναλυθούν τα πραγματικά δεδομένα και μετά σε περιβάλλον -σχετικής- ηρεμίας να διευκρινίσει αν διατηρεί αταλάντευτη τη στρατηγική καθώς και τους στόχους τριετίας ή προβαίνει σε αναπροσαρμογή τους.
 
Ο κ. Βακάκης, που άπειρος ή αφελής δεν είναι, λέμε εμείς ότι μάλλον ήξερε τι έκανε και γιατί το έκανε στο συγκεκριμένο timing.
 
Αν έχουμε δίκιο, θα φανεί λίαν συντόμως...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v